Bebeklerde Guatr İlacı Nasıl Kullanılır?

Bebeklerde Guatr İlacı Nasıl Kullanılır?
25.11.2021 17:38
Bebeklerde guatr hastalığı, guatr hastalığının belirtileri, nedenleri, teşhis etme yolları ve çözüm yolları çok merak edilen konulardan birisidir. Biz de araştırdığımız bu konu hakkında yazıyoruz. Bebeklerde guatr tehlikeli mi, testi ne zaman yapılır? Bebeklerde guatr hastalığı hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Öncelikle guatr hastalığının ne olduğundan söz edelim. Guatr hastalığı tiroid bezinin normalden daha fazla büyümesidir. Tiroid bezi boynun altında yer alır, görsel olarak kelebeğe benzer bir yapıdadır ve hormon üretmeye yarar. Sağlıklı bireylerde tiroid görülmez ve hissedilmez. Ancak boyutu büyüdüğü zaman görünmeye ve el ile hissedilmeye başlar. Bazı durumlarda tiroid bezi kısmi bir şekilde büyür, bazı durumlarda ise yaygın bir şekilde tamamı büyür. Tiroid bezinin kısmi bir şekilde büyümesi tiroid nodülü olarak tanımlanır. Vücutta birden fazla tiroid nodülü olabilmektedir. Tiroid bezi hormon salgılamaya ve büyüme-gelişmeye ol açar. Ayrıca oksijen kullanılması, vücut ısısının dengelenmesi, şeker, protein, yağ ve vitamin kullanılması konularında da etkilidir. Bunun dışında en önemlisi tiroid bezi ilk iki yaşta zekâ gelişiminin oluşmasını sağlar. Guatr hastalığının 3 düzeyi vardır:

·        Artmış düzey guatr: tiroid bezi çok fazla çalışır ve çok fazla hormon kana karışır. Hipertiroidizm denilen bu durumun kaynağı Graves hastalığıdır. Bu hastalığa sahip bebeklerde kilo kaybı, ishal, terleme ve uykusuzluk görülür.

·        Azalmış düzey guatr: Tiroid bezi çok az çalışır ve kana çok az miktarda hormon salgılanır. Hipotiroidizm denilen bu durumun kaynağı genellikle Hashimato hastalığıdır. Çocuklarda zeka geriliği, aşırı uyuma isteği, kilo alma ve gelişim bozukluğu görülür.

·        Normal düzey guatr: Guatr hastalarının çoğunluğunda normal düzey guatr olur. Burada kanser ve bebeklerde enfeksiyon olması görülmez.

Bebeklerde guatr hastalığı ile ilgili diğer soruları ve cevapları yazımızın devamında görebilirsiniz.

Bebeklerde Guatr Tehlikeli Midir?

Bebeklerde guatr hastalığı merak edilmektedir. Guatr hastalığı tiroid bezinin büyümesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Triod bezi normalden çok fazla ya da çok az çalışır. Bu da ya çok fazla hormon salgılanmasına ya da çok az hormon salgılanmasına yol açar. Bebeklerde guatr hastalığının olması ciddi bir durumdur. Çünkü tiroid bezinin pek çok görevi vardır. Troid bezi vücut ısısının dengelenmesini sağlar, oksijen kullanımına etki eder, vitamin, yağ, protein ve şeker kullanımına etki eder. Ayrıca bebeklikte zekâ gelişimine olumlu katkılar sağlar. Ancak guatr hastalığı tüm bu etkileri önler. Özellikle bebeklikte zekâ gelişimine çok olumsuz etkiler verir. Bu nedenle guatr hastalığı tehlikelidir.

Bebeklerde Guatr Testi Ne Zaman Yapılır?

Vücutta boynun alt kısmında tiroid bezi bulunur. Troid bezi vücuda hormon salgılanmasına yardımcı olur. böylece vücuttaki şeker, yağ, protein, vitamin kullanımı destekler, oksijen kullanımını destekler ve gelişime büyük katkıda bulunur. Ancak bazı nedenlerden dolayı tiroid bezi normalden çok fazla büyür ve guatr hastalığına yol açar. Guatr hastalığı normal, artmış ve azalmış düzeylerde görülebilir. Normal düzey guatr hastalığında kanser riski ve enfeksiyon olmamaktadır. Azalmış düzey guatr hastalığı kana karışan hormon seviyesinin düşmüş olmasıdır. Hastalarda zeka geriliği, kilo alma ve sürekli uyumaya yol açar. Artmış düzey guatr hastalığında ise kana karışan hormon seviyesi çok fazladır. Hastalarda kilo verme, zayıflık, ishal, terleme ve uykusuzluğa neden olur. Guatr hastalığı, guatr testi ile teşhis edilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir