Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
23.11.2021 15:42
Bebeklerde ek gıdaya geçişte kabızlık neden olur, ilk ne verilmeli? Bebeklerde ek gıdaya geçişte yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Bebekler için en yararlı besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütünü özellikle tavsiye eden doktorlar bebeğin sağlığını ileriki yaşlarda da fazlasıyla etkilediğini belirtmişlerdir. Birçok bebek farklı nedenlerden ötürü anne sütünü bırakmaktadır. Bu sürecin sebebi annenin sağlık durumu ile ilgili bir problemi olabilirken aynı zamanda da bebeğin sağlık durumu ile ilgili bir konudan anneden uzak kalıp anne sütünden mahrum kalması olabilir.

Annenin sütünün az olması da bebeğin süt miktarından memnun kalmayıp ek besinlere geçmesine sebebiyet verebilir. Normal miktarlarda anne sütü alan bir bebeğin ek gıdaya geçme süresi ilk 6 aydan sonra başlar. Bunun sebebi bebeğin yutma ve çiğneme yetisinin gelişmesi ve aynı zamanda yemek yerken başını dik tutabilmesi, el ve göz uyumu ve oturabilmesi için ek gıdaya geçiş önemli bir rol oynar. Ek gıdaya geçişte doktorunuza da danışmanız önemlidir. Her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Bebeğin sağlık açısından kontrolleri yapıldıktan sonra eğer hekiminiz de tavsiye ediyorsa 6.ay’dan sonra ek gıdaya geçebilirsiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Kabızlık Neden Olur?

Bebekler ek gıdaya geçtiklerinde hayatlarının ilk 6 ayında yalnızca anne sütüyle beslendikten sonra değişiklikler görülür. Bu değişiklik özellikle bağırsak sistemlerinde gerçekleşir. Daha önce sadece sıvı ile beslenen bebek ek gıdaya geçtiğinde her bebekte olmamakla birlikte kabızlık problemi yaşar. Bebeklerde ek gıda sonrası kabızlığın asıl nedeni bebeğe verilen gıdaların türüdür. Bazı gıdalar kabızlık yaparken bazı gıdalar ise kabızlığa sebebiyet vermemektedir. Ek gıda sonrası kabızlık yapan gıdalara değinecek olursak; inek sütü, pirinç içerikli mamalar, lif önünden fakir gıdalar kabızlığın başıca sebeplerindendir. Tüm bunların dışında ek gıdaya başlandığında yeteriz sıvı alımı da bebeğin kabızlık yaşamasına sebebiyet verecektir. Stres yetişkinlerde de belli başlı rahatsızlıklara sebep olduğu gibi bebeklerde de kabızlığa sebebiyet verebilir. Tüm bunların dışında enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar bebeklerin kabızlık yaşamasında sebep olur.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

Bebekler yetişkinler gibi her çeşit besinle beslenemezler. Anne sütüyle beslenen bebekler yaşamlarında ilerledikçe ek gıdaya geçer ve yavaş yavaş katı besinlere alışmaya başlarlar. Ek gıdaya geçiş sürecinde tercih edilecek olan besinler özenle seçilmelidir. Özellikle lif açısından zengin besinler bebeğin ek gıdaya geçiş sonrası kabızlık riskini azaltacağından büyük fayda sağlar. Bu dönemde özellikle bol sıvı tüketilmelidir. Aynı zamanda sindirimi kolay olan bal kabağı, havuç, patates ve yeşil kabak gibi sebzelerin püreleri ve çorbaları tercih edilmelidir. Tüm bu besinler sıvı veya sıvıya yakın olmalı ve aynı zamanda bebeğin su tüketimi de kontrol edilmelidir.

Sıvı tüketiminin tavsiye edilmesi her sıvının bebeğe faydalı olacağı anlamına da gelmez. Örneğin; inek sütü bebeklerin kolay sindiremeyeceği besin türü olduğundan ilk 1 yıl bebeklere inek sütü verilmez. Tavsiye edilen gıdalar doktor kontrolünde olmak koşulu ile katı olarak başlanmamalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir