Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
23.11.2021 15:47
Bebeklerde diş çıkarma en geç ne zaman olur, gaz yapar mı? Bebeklerde diş çıkarma huysuzluğuna ne iyi gelir? Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ile ilgili merak ettiğiniz sorulara bu yazımızda cevap verdik.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, diş çıkmaya başladığında ya da diş çıkmadan 2-3 ay öncesinde ortaya çıkabilir. Bebekten bebeğe farklılıklar gösterebilen bu durum, bebeklerin genel sağlık durumları ile pek de ilgili değildir. Diş çıkarma dönemlerinde bebekler en sık görülen belirtilerden biri salya akıtmadır. Bebeklerin salyalarındaki genel ve belirgin artış, yeni bir dişin gelmekte olduğunun habercisidir. Salya miktarındaki bu artış ayrıca bebeklerin ağız çevrelerinde kızarıklar oluşmasına neden olabilir.

Bu kızarıklık durumunun önlenebilmesi için bebekte oluşan salyanın sık sık kurulanarak temizlenmesi gerekir. Bazı bebeklerde bu dönem içerisinde diş çıkarırken ateşlenebilir. Böyle bir durumda bebeğin ateş durumunun diş ile ilgili olup olmadığı kontrol edilmeli, yüksek ateş durumunda derhal uzman bir doktora başvurulmalıdır. Diş çıkaran bebeklerde görülen bir diğer belirti ise, huzursuzluk ve beslenmek istememe gibi problemlerdir. Diş etlerinde görülebilen ağrılarda bebekler için dayanılamayacak noktalara ulaşabilir. Bebeklerin hissettikleri bu ağrıya bağlı olarak ortaya çıkan huzursuzluk hissi bazı durumlarda haftalarca bile sürebilir. Söz konusu durum bebeklerin beslenmesini direkt olarak etkiler. Katı yiyecekler ile beslenmeye geçen bebekler bu dönemlerde katı gıdaları tüketmeyi reddedebilirler. Bazı bebekler bu dönemde kendilerini ısırarak rahatlatırlar. Ebeveynlerin parmaklarını, emzirme sırasında annenin meme uçlarını ısırdıkları görülür. Uyku problemleri ise genelde ilk dişler çıkarken görülse de bazı bebeklerde azı dişler çıkarken dahi uyku problemleri görülmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma En Geç Ne Zaman Olur?

Bebeklerde il dişler genel olarak 6. Ay civarında çıkmaya başlar. Lakin bebeklerde ilk 1 yıl içerisinde dişler herhangi bir zaman aralığında çıkabilir. 6. Aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bebeklerin gelişim dönemleri konusunda herhangi bir sorun oluşturmadığını bilmekte fayda var. Genellikle bebeklerin büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön dişlerdir. Alt ön dişlerin ardından tüm dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar ve son olarak azı dişler çıkar. Bebek 3 yaşına geldiğinde tüm süt dişleri çıkmış ve ağzında toplam 20 adet süt dişi oluşmuştur. 6 ve 12 yaş aralığında ise hem süt dişlerin hem de kalıcı dişlerin karışımı ağızda yer etmiş bulunur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Gaz Yapar Mı?

Diş çıkaran bebeklerde ortaya çıkan belirtiler ve diş çıkarma süresince bebeğin yaşayabileceği tüm olumsuzluklar anne ve babalar tarafından merakla araştırılıyor. Diş çıkarma süresince bebeklerde özel olarak gaz çıkarma gibi bir belirti görülmemektedir. Ancak bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında görülmekte olan ishal durumu bebekler ve ebeveynler için olumsuzluk oluşturmaktadır. Diş çıkarma döneminde salya artışı ve tükürük salgısı sebebiyle bebeklerde ishal görülebilmektedir. Bebek bu dönem sulu kaka yapabilir. Fakat bebekte iki kereden fazla sulu kaka gözlemlenirse mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Huysuzluğuna Ne İyi Gelir?

Bebekler diş çıkarma süresince daha fazla ilgi ve şefkate gereksinim duyarlar. Ebeveynlerin daha fazla ilgi ve sevgi göstermeleri bebeklerin huzursuzluğunu bu dönemde hafifletebilir. Ayrıca bebeklerin soğuk diş kaşıyıcıları ile oynamaları diş kaşıntılarını azaltacaktır. Soğuk diş kaşıyıcıların donmuş şekilde verilmemesi, plastik yerine kauçuk diş kaşıyıcılar kullanılması daha doğru olacaktır. Yumuşak, soğuk ve temiz bir bez yardımı ile diş etlerine masaj yapılabilir, bu uygulama bebeğin diş eti kaşıntıları ve ağrılarına iyi gelecektir. Diş çıkaran bebekler için günümüzde sıklıkla kullanılan jeller ise mutlaka doktora danışarak verilmelidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir