Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Nedir?

Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Nedir?
13.08.2021 09:30
Bebeklerde bağırsak tıkanıklığında erken teşhis çok önemlidir. Bebeklerde bağırsak tıkanıklığında erken teşhis çok önemlidir. Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı nedir?, bebeklerde bağırsak tıkanıklığı neden olur?, bebeklerde bağırsak tıkanıklığı belirtisi nelerdir?, bebeklerde bağırsak tıkanıklığı tedavisi nasıldır?, bebeklerde bağırsak tıkanıklığı ameliyatı sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Tıkanmış bağırsak el ile düzeltilebilmektedir. Eğer ileri bir evrede erken teşhis konulmamışsa, tedaviye geç kalınmış ise bağırsaktan ölmüş olan kısım kesilip alınır. Bu yapılan işlem esnasında çocuğa serum takviyesi yapılır bu sayede çocuğun bağırsaklarının çalışması kolaylaştırılmış olur.

Tıkanmalar tam veya yarım şeklinde görülmektedir. Bağırsak tıkanıklığı yarım tıkanma ise semptomlara kendini göstermeye bilir yani semptomlar belli olmaz. Doktor bağırsağa yapacağı müdahalede bağırsak tıkanıklığından şüphe duyarsa bağırsaklar için röntgen isteyebilir.

Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Neden Olur?

Özellikle yeni doğmuş bebeklerde bağırsak tıkanıklığı oldukça sık görülür. Doğumdan dolayı bu tip sorunlar sıkça görülmektedir. Anne karnındaki bebeğin bağırsaklarının kendi etrafında dönmesi volvulusa yol açar. Yeni doğan çocuklara hazımsızlık yapabilecek yiyeceklerin verilmesi çocukları rahatsız eder ve bağırsak tıkanıklığına yol açar. Atrezi denilen bağırsak bütünlüğünün korunamaması sonucu bebeklerde bağırsak tıkanıklığına neden olur.

Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Belirtisi Nelerdir?

• Kolik ağrı: İnvajinasyonlu bağırsak tıkanıklığı bulunan bireylerde en önemli belirtiler arasında karın ağrısı bulunmaktadır. Ağrının en belirgin özelliği kramp şeklinde olması, kramp tarzı ağrı genellikle 2-3 dakika sürer. Kolik ağrı döneminde bebekler huzursuz olur, ağlarlar, ayaklarını karınlarına doğru çekerler ve spazm olduktan sonra rahatlar. Bu kolik ağrılar 20-30 dakika aralıklarla devam eder.

• Kusma: İnvajinasyon, semptomlar arasında kusma gözlemlenir bebeğin midesi boşaldıktan sonra kusma durur. Tanı esnasında geciken semptomlarda olabilir. Tıkanıklığa bağlı olarak safralı kusma geç beliren olgular arasında yer alır.

• Kanlı gaita: Bağırsak tıkanıklığı hastalarında genel olarak gözlemlenen semptomlardan birisi, çilek jölesi kıvamına yakın şekilde olan makat kanamalarıdır. İnvajinasyon’un ilk aşamalarında sıradan dışkı da olabilir.

Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Tedavisi Nasıldır?

İlk olarak hastanın durumunun düzeltilmesi gerekmektedir bunun için hastaya serum takviyesi yapılır. Tedavi üç aşamadan oluşur, ilk aşama uygulanır ve başarısız olunursa diğer şamalara yani, iki ve üçüncü aşamaya geçilir.

• Birinci Aşama (Ameliyatsız Tedavi)

Sıklıkla kullanılan yöntem ultrasonografi ile izlenir ve anüsten serum verilir. Erken teşhisle gelen hastaların (24-48 saat) genelinde %85-90’ı bu yöntemle tedavi edilir bu nedenle her hastalıkta önemli olduğu gibi bağırsak tıkanıklığında da erken teşhis çok önemlidir. Tedavi yapılır ve başarısız olursa hastanın durumuna bağlı olarak tekrar denenir. Bu yöntem başarılı olmazsa hasta ameliyat edilir.

• İkinci Aşama (Ameliyat)

Ameliyatsız tedavi işe yaramaz veya belirtiler başlarsa hastanın acilen ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyat öncesi gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra hasta ameliyata alınır. Ameliyatta hastanın bağırsakları elle düzeltilir.

• Üçüncü Aşama (Ameliyat)

Ameliyatta bağırsakların elle düzeltilmesi işe yaramamışsa, hastanın bağırsaklarından ölmüş kısım çıkartılır ve iyi durumda olan bağırsakların uçları birbirine dikilir. Bu dikme işlemi genelde erken teşhis konulmamış yani gecikmiş hastalara yapılmaktadır.

Bebeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı çoğunlukla ameliyatsız tedavi edilir. Fakat ilerleyen aşamalarda oluşabilecek bağırsak delinmesi fazlasıyla ciddi sorunlara yol açabilir, bu sebeple hemen tedavi edilmelidir. Çocuğunuzu uzman doktorlara muayene ettirmeniz iyi olacaktır. Bağırsak temizliği için en son çare ameliyat olarak görülür ve ölü doku iyileşmediği zamanlarda bir parça bağırsağı çıkarmak gerekebilir. Ölü doku çıkarıldıktan sonra sağlıklı parçalar birbirine dikilir. Bağırsak tıkanıklığına bağlı olarak nekroz riski nedeniyle tedavi edilmemesi sağlık açısından riskli ve ölümcüldür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir