Bebeklerde Asperger Sendromu Nedir?

Bebeklerde Asperger Sendromu Nedir?
22.11.2021 16:03
Bebeklerde Asperger Sendromu belirtileri nelerdir, iyileşir mi? Bebeklerde Asperger Sendromu nasıl tedavi edilir? Bebeklerde Asperger Sendromu ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.

Asperger sendromu, iletişimde güçlük, rutinleri değiştirme gibi sosyal becerilerde eksikliklere neden olan nörobiyolojik bir bozukluktur. Sendrom başlangıçta bireysel bir bozukluk olarak kabul edildi. Bununla birlikte, Amerikan Psikiyatri Birliği de dâhil olmak üzere birçok psikiyatrik sağlık kuruluşu, Asperger sendromunu otizm spektrum bozukluğunun bir parçası olarak görmektedir. Ana ayırt edici özelliği, Asperger sendromunun semptomlarının otizmle karşılaştırıldığında hafif olmasıdır. Asperger sendromu olan bir çocuğun ayrıca daha iyi dil ve bilişsel becerilere sahip olması muhtemeldir. Birincil belirtiler benzerdir ancak Aspergerlilerde daha az yoğunluktadır. Asperger sendromu ve otizmden yaygın olarak etkilenen olası gelişim alanları şunlardır:

Sosyal beceriler

Duyular- işitme, tat, dokunma, görme, koku

Oyun ve hayal gücü

Davranış

Yukarıda belirtilen özelliklerle ilgili sorunlar, çocuğun sergilediği tutarlılık ve kalıba bağlı olarak Asperger sendromunu veya diğer otizm spektrum bozukluklarını gösterebilir.

Asperger sendromunu doğrulayan bir teşhis, ilgili tedavinin, terapilerin ve nihai akademik ve sosyal beceri geliştirme müdahalelerinin oluşturulmasına yardımcı olabilir. Erken tedavi iyi bir prognoza sahiptir ve Asperger sendromlu çocukların normale yakın bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

Bebeklerde Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Aşağıdaki faktörler sendromu geliştirme riskini artırır.

Hatalı genlerin kombinasyonu genellikle birincil neden olarak kabul edilir. Asperger sendromunun ailelerden geçebileceğini gösterir.

Fetüsün oluşumu sırasında kromozomlardaki anormallikler.

Annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması, fetüste Asperger sendromuna yol açabilecek genetik anomali riskini artırabilir.

Daha büyük ebeveynlerden doğan bebekler daha yüksek risk altında olabilir.

Asperger sendromunun yetersiz ebeveynlikten veya bebeğin kötü yetiştirilmesinden kaynaklanmadığını unutmayın. Bebeğin beynindeki doğuştan gelen anormallikler nedeniyle oluşan bir bozukluktur.

Asperger sendromlu bir bebeğin aşağıdaki belirtileri göstermesi muhtemeldir:

Başkalarıyla iletişim ve etkileşim kurmakta güçlük çekmek

Göz teması kuramamak

İnsanlara karşı kayıtsız görünebilirler

Genelde yalnız olmayı tercih etmesi

Fazla ilgiden hoşlanmamak

Nesnelere, aktiviteye ve olaylara aşırı tepkiler

Sallanma gibi tekrarlayan davranışlar

Gözlerini nesnelere sabitleme

Asperger sendromunun semptomları yaşamın ikinci yılında daha derin hale gelir. Bu belirtileri gösteren tüm bebeklerin Asperger sendromu olmadığını unutmayın. Aynı zamanda Asperger sendromlu bebekler yukarıdaki semptomların hepsini göstermeyebilir. Bu nedenle, bebeğinizde Asperger sendromu olabileceğinden şüpheleniyorsanız bir doktora danışmanız en iyisidir.

Bebeklerde Asperger Sendromu İyileşir Mi?

Asperger sendromu için kanıtlanmış bir tedavi yoktur. Asperger sendromunun temel semptomları zayıf iletişim becerileri, takıntılı rutinler ve fiziksel sakarlıktır. Tedavinin odak noktası, bir bebeğin yetiştirilmesinde bu üç eksik alan üzerinde çalışmaktır.

Etkili bir tedavi planı aşağıdaki önlemleri içerir;

Bebeğin belirli konularda ilgisini geliştirmek

Öngörülebilir planlı bir program yapmak

Bir dizi basit adım oluşturarak bebeğinize günlük görevleri öğretmek

Çocuğun dikkatini iyi yapılandırılmış etkinliklere çekmek

Davranışın düzenli olarak pekiştirilmesini sağlayın

Bebeklerde Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Asperger'in erken teşhisi ve tedavisinin daha iyi sonuçlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Bebeğin eşlik eden herhangi bir tıbbi durumu varsa ilaçlar sağlanır. Tedavi planı temel olarak sosyal beceri gelişimi ve bilişsel-davranışsal gelişime odaklanır, böylece asperger sendromlu bebek büyüdükçe normal ve bağımsız bir yaşam sürdürebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir