Kıl Kökü İltihabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Kıl Kökü İltihabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
23.08.2022 17:32
Kıl kökü iltihabı pek çok insanın başına gelmektedir. Biz de yazımızda sizler için kıl kökü iltihabı hakkında bilinmesi gerekenlerden, kıl kökü iltihabının saç döküp dökmediğinden, ağrı yapıp yapmadığından ve patlatılıp patlatılamayacağından bahsettik.

Kıl kökü iltihabı hakkında bilinmesi gereken çeşit çeşit konular mevcuttur. Folikülit, kıl köklerinin iltihaplandığı yaygın bir cilt durumudur. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır. İlk başta kıl köklerinin etrafında küçük kırmızı yumrular veya beyaz başlı sivilceler gibi görünebilir. Her bir kılın çıktığı küçük cepler. Enfeksiyon yayılabilir ve iyileşmeyen, huysuz yaralara dönüşebilir. Folikülit belirtileri ve semptomları şunları içerir: Kıl köklerinin etrafında gelişen küçük kırmızı yumrular veya beyaz başlı sivilce kümeleri, açılıp kabuklanan irin dolu kabarcıklar, kaşıntılı, yanan cilt, ağrılı, hassas cilt, büyük şişmiş bir yumru veya kitle. Durumunuz yaygın ise veya belirtiler ve semptomlar birkaç gün sonrasında geçmiyor ise doktorunuzdan randevu almanız gerekmektedir. Durumu kontrol altına almak için bir antibiyotik veya mantar önleyici ilaca ihtiyacınız olabilir. Folikülite çoğunlukla kıl köklerinin Staphylococcus aureus (staph) bakterileri ile enfeksiyonu sebep olmaktadır. Folikülite ayrıca virüsler, mantarlar ve hatta batık tüylerden dolayı kaynaklanan bir iltihaplanma da sebep olabilmektedir. Foliküller en yoğun kafa derinizde bulunur ve avuç içleriniz, ayak tabanlarınız, dudaklarınız ve mukoza zarlarınız dışında vücudunuzun her yerinde bulunmaktadırlar.

Kıl Kökü İltihabı Saç Döker Mi?

Kıl kökü iltihabının saç döküp dökmediği de araştırılmaktadır. Folikülit decalvans, saç köklerinizde ve saç derinizde devam eden (kronik) iltihaplanmaya neden olan nadir bir durumdur. Zamanla, saç dökülür ve yara izi oluşur. Durum, yara izi ile kalıcı saç dökülmesine neden olur (sikatrisyel alopesi). Zamanla bu iltihap saç köklerini yok ederek yeni saç çıkmasını engeller. Sonunda saçlar dökülür ve iz bırakır. Bu saç dökülmesi (alopesi olarak da bilinir) kalıcıdır.

Kıl Kökü İltihabı Ağrı Yapar Mı?

Kıl kökü iltihabının ağrı yapıp yapmadığı merak edilen bir konudur. Kıl kökü iltihabı ağrıya, kırmızı irinli şişliğe sebep olan bir rahatsızlıktır. Bu iltihap kıl kökünden daha da derine indiğinde çıban adını almaktadır.

Kıl Kökü İltihabı Patlatılır Mı?

Kıl kökü iltihabının patlatılıp patlatılamayacağı insanlarımızı meraklandıran bir konu olmuştur. Enfeksiyonun başlamasını teşvik eden koşulların ortadan kaldırılması, kıl folikülünün iltihaplı bölgesinin temiz tutulması oldukça önemlidir. İltihap hasta tarafından sıkılmamalı veya boşaltılmamalıdır. Bu son derece tehlikelidir ve mikroplar vücuda yayabilir ve ciddi yara izleri oluşturabilir. Hafif vakalarda bölgeye sıcak kompres uygulanması birkaç gün içinde iyileşmeye olanak sağlayacaktır. Ağır, çoklu veya ilerleyici folikülit tedavi edilirken, doktorunuzun önerdiği antibiyotikler o dönemde önerildiği şekilde kullanılmalı veya ağızdan alınmalıdır. Bazı spesifik folikülitler için doktorunuz uçuk veya bakterisit reçete edebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir