Barbun Balığı Nedir?

Barbun Balığı Nedir?
01.09.2021 07:00
Barbun balığı olarak bilinen balık türünün asıl adı barbunyadır. Bizler de barbun balığı faydaları nelerdir?, barbun balığı nasıl yapılır?, barbun balığı kalorisi kaçtır?, barbun balığı fırında nasıl pişirilir?, barbun balığı kılçıklı mı?, barbun balığı buzlukta nasıl saklanır?, barbun balığı buğulama nasıl yapılır?, barbun balığı bebeklere verilir mi?, barbun balığı diyette yenir mi?, barbun balığı hangi unla kızartılır?, barbun balığı hangi yemle tutulur?, barbun balığı ızgarada nasıl yapılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Barbun balığı olarak bilinen balık türünün asıl adı barbunyadır. Barbunya isimli bakliyatla karıştırmamak için zaman içerisinde barbun olarak adlandırılmıştır. Barbun balığının derisini barbunya ile aynı renkte olduğu bilinmektedir.

Yaz aylarında tüketimi önerilen bir balık türü olan barbun balığının yağ oranı diğer balık türlerine göre daha azdır. Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunan barbun balığının, omega 3 yağ asitleri, potasyum, magnezyum, demir ve çinko bakımından zengin olması da sık tercih edilmesinin nedenleri arasında yerini alır.

Barbun Balığı Faydaları Nelerdir?

-İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındırması, ileri yaşlarda oluşabilecek göz hastalıklarının önüne geçmektedir.

-İç organların güçlendirilmesi ve sağlığının devamlılığı konusunda yardımcıdır.

-Unutkanlık gibi sorunların önüne geçtiği bilinmektedir.

-İçerisinde yüksek oranda omega 3 ve 6 içermesi beyin sağlığı ve çocuklardaki beyin gelişiminde etkilidir.

-Kanser hastalığının önlenmesine yardımcı hücrelerin gelişimini destekler.

-Toksinlerin kolay bir şekilde vücuttan atılmasına yardımcıdır.

-Diyet programlarında hem düşük kalorili hem de yüksek proteinli besin arayanların favori besinidir.

-Yüksek oranda enerji ve güç verici bir besin kaynağıdır.

Barbun Balığı Nasıl Yapılır?

Barbun balığı üç farklı şekilde pişirilebilir.

-Bunlardan ilki tavada kızartılarak pişirilmelidir. İstenilen miktarda barbun balığı temizlenir ve mısır ununa bulanarak, derin yağda arkalı önlü kızartılır.

-İkinci yöntem ise fırında pişirme yöntemidir. Burada pişirirken çeşitli sebzeler de kullanılabilir. Yaklaşık bir kilogram ağırlığında barbun alınır ve temizlenir. Hemen ardından fırın kağıdı serilmiş bir tepsi içerisinde yerleştirilir. Aroma vermesi için kenarlarına sarımsak, soğan, kapya biber ve maydanoz yerleştirilir. Balıkların üzerine az bir miktar zeytinyağı sürülür ve 200 derece fırında 30-35 dakika kızarması sağlanır.

-Üçüncü yöntem ise mangal ya da barbeküdür. Özel olarak hazırlanmış mangal tellerine, temizlenmiş barbunlar yerleştirilir. Ardından köz haline gelmiş mangal külleri üzerine yerleştirilir.

Barbun Balığı Kalorisi Kaçtır?

Oldukça az yağ oranına sahip barbun balığının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gram barbun balığında yaklaşık olarak 120 kalori bulunmaktadır. Elbette bu değer çiğ olan barbun balıkları için geçerlidir. Yağda kızartıldığında kalorisi iki ya da iki buçuk kat artabilir.

Barbun Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?

-Yaklaşık bir kilogram ağırlığında olan barbun balıkları iç organlarından ve pullarından arındırılıp, yıkanır.

-Yağlı kağıt serili fırın tepsisi içerisine temizlenmiş barbun balıkları alınır ve yayılır.

-Patates, soğan, sarımsak, çarliston, kapya biber, maydanoz ve defne yaprağı istenilen boyutlarda kesilerek, homojen bir şekilde yayılır. (istenirse baharatlanabilir.)

-200 derece yüksekliğinde ayarlanmış fırın içerisinde yarım saat pişirilir.

Barbun Balığı Kılçıklı Mı?

Tüm balıklarda küçük te olsa bir kılçık bulunmaktadır. Barbun balığı ise bu balıklardan bir tanesidir. Elbette içinde kılçık bulunmaktadır fakat nispeten daha küçük ve az sayıdadır.

Barbun Balığı Buzlukta Nasıl Saklanır?

Barbun balığının buzlukta muhafaza edilmesi son derece mümkündür. Ancak, iyi bir şekilde temizlendikten sonra atılmalıdır. Fakat burada balıkların daha uzun süre kalması için izlenmesi gereken bir yol bulunur. Bu noktada ise balıkların doğrudan buzluğa konulmamasıdır. Balıklar temizlendikten sonra suyunun süzdürülmesi gereklidir. Buna ek olarak buzluğa konulmadan evvel, barbunun buzdolabının alt kısmından iki ya da üç saat dinlendirilmesi önerilir. Bu püf nokta, hem balıkların daha uzun süre saklanmasını, hem de balıkların pişerken dağılmamasını sağlar.

Barbun Balığı Buğulama Nasıl Yapılır?

Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının balık tüketiminde dikkat etmesi gereken husus kızartma yememeleridir. Bunun için buğulama

en çok tercih etmeleri gereken pişirme teknikleri arasında yerini alır. Barbun buğulama tarifi ise şu şekildedir;

-Cam bir fırın tepsisine temizlenmiş bir kilo barbun balığı alınır.

-Her biri birbirinden ayrı olacak şekilde dizilmelidir.

-Minik doğranmış olan tereyağı aralara serpilmelidir.

-Dilimler haline getirilmiş limonlar kase içerisinde dağıtılmalıdır.

-Defne yaprakları da konularak 180-190 derece fırında pişmeye bırakılmalıdır.

Barbun Balığı Bebeklere Verilir Mi?

Evet. Değerli vitamin ve mineral içeren barbun balığının bebeklere verilmesi, onların zeka gelişimi ve bilişsel fonksiyonları üzerinde etkilidir. Bu nedenle ayda bir olacak şekilde verilebilir. Fakat bebeklere verilmeden evvel, tüm kılçıklarından tamamen arındırılması gereklidir. Gerekirse barbun piştikten sonra tavuk eti gibi tiftiklenmelidir. Böylelikle gözden kaçan bir kılçık olmaz.

Barbun Balığı Diyette Yenir Mi?

Evet. Özellikle yüksek protein oranına sahip olması ve düşük kalori miktarına sahip olması nedeni ile diyet döneminde tercih edilebilir. İçerdiği vitaminler ve mineraller bakımından da zengin olan barbun balığının bu dönemde kaybedilecek mineralleri yeniden almanıza yardımcı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak bakıldığında, uzun süre tokluk sağlayacağından dolayı, özellikle öğlen menüsünde tercih edilmesi önerilmektedir.

Barbun Balığı Hangi Unla Kızartılır?

Barbun balığının tavada kızarırken una bulanması tavaya yapışmasını engellerken, aynı zamanda balıklara çıtırlık da kazandırır. Barbun balığının kızartılmasında beyaz ekmeklik unda kullanılabilir. Fakat genel olarak pişirme önerisi mısır unu kullanımıdır. Mısır unu kullanımı balıklara kendiliğinden bir aroma da katacaktır.

Barbun Balığı Hangi Yemle Tutulur?

Barbun balığı avlanırken çeşitli yemler kullanılabilir. En çok kullanılan yemler ise nispeten daha yumuşak ürünlerdir. Buna bakıldığında midye, kurt ve sinek, barbun balığı avlanmasında kullanılan yemler arasında yerini almaktadır.

Barbun Balığı Izgarada Nasıl Yapılır?

Barbun balığı ızgarada yapıldığında da apayrı bir lezzet içerir. Balıkların ızgaraya atılmadan önce zeytinyağında marine edilmesi de bu lezzeti arttırır. Pişirmeden evvel bir ya da iki saat boyunca zeytinyağında marine edildikten sonra ızgaraya bırakılır. Her iki yüzünün de iyice piştiğinden emin olduktan sonra sıcak bir şekilde servis edilmesi önerilmektedir. Marine esnasında kullanılan zeytinyağının sızma ve saf zeytinyağı olması da bu lezzeti artıran diğer püf noktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir