Hem tatlısı hem çorbası ile özellikle kış aylarında çok sevilen ve tüketilen balkabağı, yüksek oranda lif içermesi nedeni ile oldukça tok tutan bir besindir. Oldukça sert bir kabuğa sahip olan balkabağı, bilimsel olarak meyve kategorisinde yer alır. Besleyici özelliğinin olmasının yanı sıra oldukça düşük kalorilidir. Yüksek oranda E vitamini, C vitamini, magnezyum, fosfor ve beta karoten içeren balkabağı, kış sofralarının vazgeçilmez bir ögesidir.
İmmün sistemin güçlendirilmesi, göz sağlığının korunması, beyaz kan hücrelerini artırılmasına sağladığı katkılar açısından iyi bir besindir. Balkabağı lif içermesi sebebi ile kabızlık probleminin giderilmesinde de yardımcı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemik gelişimine olan etkisi sayesinde bebeklerde ve osteoporoz hastalarında önerilen bir meyve çeşididir.
Balkabağı Nedir?
Balkabağı, dışı oldukça kalın ve sert kabuktan oluşan, içi ise turuncu ve yenilebilir çekirdeklerden oluşan meyvelerdendir. Kış aylarında her yerde bol miktarda görülebilir. Hem tatlısı hem de çorba olarak tüketilen bu besin, demir, manganez, fosfor ve vitaminler bakımından zengin olup, kemik, göz, mide gibi neredeyse tüm organlar için oldukça büyük katkılar sağlamaktadır.
Balkabağı Özellikleri Nelerdir?
-Balkabağı pişirilerek tüketilebilen, çiğ olarak yenmesi mümkün olmayan tek meyvedir.
-Hem çorbası hem tatlısı yapılan tek meyvedir.
-Dış kabuğu diğer meyvelere oranla oldukça sert ve kalındır.
-Nişasta içeren meyvedir.
-Oldukça güçlü bir antioksidan niteliğindedir.
-Kabızlık giderici bir besindir.
-Kanser hücrelerinin oluşmasında aktif rol oynayan serbest radikalleri bloke edici bir niteliktedir.
-Metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olup, cilt hücrelerini de yenileyicidir.
Balkabağı İle Neler Yapılır?
Balkabağı ile hem öğün yapılabilir hem de tatlı olarak yenilebilir. Haşlanarak tüketilen bu sert besin ile çorba, mücver, reçel, kurabiye ve kekler yapılabilmektedir. Kısaca tarif verilmesi gerekirse;
Balkabağı çorbası: Balkabağı haşlanmalı ve soğan sarımsak baharat gibi tatlandırıcılarla karıştırılmalıdır. Blender ile pürüzsüz bir kıvam verilmeli ve kaynatılmalıdır.
Mücver: Tıpkı yeşil kabakla hazırlandığı gibi hazırlanmalıdır. Balkabağı diri bir şekilde haşlanmalı ve un, yumurta yeşillik elenerek homojen bir kıvamda karıştırılmalıdır. Ardından bol yağda kızartılmalı ya da fırın tepsisine dökülerek börek kıvamında pişirilmelidir.
Kurabiye: Balkabağı haşlanmalı ve püre haline getirilmelidir. İsteğe göre ceviz, tarçın eklenmeli,, un ve yağ ile karıştırılarak şekil verilmelidir. Fırınlanarak pişirilmelidir.
Kek: Havuçlu kek ile aynı mantıkla yapılmalıdır. Diri bir şekilde haşlanan balkabağını kek harcına hafif unla karıştırmalısınız. Ardından 180 derece fırında pişirip, dilimleyebilirsiniz.
Balkabağı reçeli: Balkabağı küçük bir şekilde kesilmeli ve limon ile şeker karışımında bir gece bekletilmelidir. Ardından susuz bir şekilde kaynatılmalı ve kavanozlanmalıdır.
Balkabağı Diyeti Nedir?
Balkabağı diyeti son dönemlerde popüler olmuş bir perhiz listesinden oluşur. Detoks olarak düşünülmektedir. Uygulama süresinin ise 12 günü geçmemesi önerilmektedir. Sabah, öğle ve akşam hatta ara öğünlerde bile yalnızca balkabağının farklı tarifleri uygulanır ve tüketimi sağlanır. Kısa süren bu diyet akabinde kişilerin sekiz kilo kadar bir kilo verebileceği öngörüsünde bulunulmaktadır.
Fakat dengeli bir beslenme şekli olmadığı için kas kütlesi kaybının yaşanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşanmasına rağmen bu kilolar çok sağlıklı bir şekilde verilemeyeceği için hızla geri alınması da ihtimaller ve riskleri arasında yerin alır. Bu nedenle balkabağı diyetine girilmeden evvel uzman desteği alınmasında yarar vardır.
Balkabağı Zayıflatır Mı?
Balkabağı hem kalori bakımından çok düşük, hem de lif bakımından çok zengin bir besindir. Yağsız ve şekersiz tüketimi sonucunda kilo kaybı yaşanması beklenen bir tablodur. Ayrıca metabolizma hızına olan katkısından dolayı diyet yapan kişiler için oldukça uygun bir meyve olarak tanımlanır.
Balkabağı Bebekler İçin Faydası Nedir?
Püre haline getirilmiş balkabağı, bebekler için öğün yerine geçebilecek besleyici nitelik taşır. İçeriğinde doğal olarak yer alan potasyum, demir, sodyum ve fosfor bebeğin gelişimini destekler. Kemik gelişimi için ve diş sağlığı için de oldukça önemli bir besin olan balkabağı, bebeğin belenme rutini arasında yerini rahatlıkla alabilmektedir.
Balkabağı Ketojenik Mi?
Balkabağı, ketojenik diyet ile yüzde yüz uyumlu bir besin değildir. İçeriğinde karbonhidrat bulundurması dolayısı ile sınırsız tüketimi önerilmez. Kalori hesabından takip edilerek ölçülü bir şekilde tüketilebileceği bilinmelidir.
Balkabağının Fayda Ve Zararları?
Besleyici ve sağlıklı besinler arasında yer alan balkabağının faydalarını ve zararlarını ayrı ayrı ele alalım:
Balkabağı Faydaları:
-Cilt dokusuna elastikiyet kazandırır.
-Kolajen üretimi destekler.
-Omega 3 yağları açısından zengin içeriklidir.
-Magnezyum, bakır ve demir gibi mikro besinler bakımından zengindir.
-Kalp ve damar sağlığını koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir.
-A vitamini ve C vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
-ruh sağlığına olumlu anlamda etkileri bulunmaktadır.
Balkabağı Zararları:
-Tatlı olarak tüketildiğinde yüksek oranda kalori alımına neden olur.
-Açlık krizlerini tetikler.
-Fazla tüketildiğinde mide kramplarına neden olur.
-Sıcak tüketilmesi şiddetli ishale neden olur.
-Bağırsak faaliyetlerini hızlandırıcı olması nedeni ile sık sık ishal yaşanabilir.