Bademcik Taşı Neden Olur?

Bademcik Taşı Neden Olur?
17.11.2021 22:30
Bademcik Taşı Neden Olur? Bademcik taşı nasıl tedavi edilir, zamanla geçer mi konularını sizler için araştırdık.

Hemen herkesin sık rastladığı sorunlardan biri de bademcik taşıdır. Bademcik taşı çok hayati risk taşıyan bir hastalık olmamakla birlikte, neden meydana gelebildiği merak konusudur. Aslında bu sorunun yanıtı ise oldukça basittir. Tüketilen besinlerin artıkları, mukuslar, bazı bakteriler ve ölü hücreler bademcik taşının meydana gelmesindeki en temel nedenler arasında yerini alır. Çünkü bademcikler yapısı gereği girintili, çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile bahsi geçen besin artıkları ya da mukus gibi etkenlerin buralara giriş çıkışlarını önlemek mümkün değildir. Yapısal yatkınlıklar nedeni ile bademcik taşı oluşumu meydana gelebilir. Aynı zamanda ağız kokusunun temel nedeni olabilecek bir diğer etken de bademcik taşıdır. Öyle ki bademcik taşları oksijensiz solunum yapan bakterileri barındırması kokuyu yaymaya sebep olarak gösterilir. Ayrıca bazı bademcik taşı oluşumunun altında yatan temel nedenler arasında kronik bademcik iltihabı olanlar, kronik sinüs problemleri yaşayanlar, ağız hijyenine dikkat etmeyenler, çürük diş ve bakımsız diş etlerine sahip olanlar yer alırlar. Buna ek olarak yapı kaynaklı büyük bademcikleri olanlar da bademcik taşı oluşumuna neden olabilir. Sıklıkla boğaz enfeksiyonuna da neden olabilecek bademcik taşının nedenleri kısaca bu şekilde sıralanabilir. Peki yapısal kaynaklı meydana gelebilen ve hemen hemen herkesi etkileyebilecek bademcik taşlarının tedavisi nasıldır? Hiçbir şey yapmadan zamanla geçmesi mümkün müdür? İşte tüm merak ettikleriniz sizlerle…

Bademcik Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kokusu, yemek yerken zorlanma, kulağa doğru yayılan ağrı, sık sık boğaz ağrıması, boğazda kötü bir tat kalması, ağızda metalik bir tat alınması gibi istenmeyen pek çok etkiye neden olabilen bademcik taşının çok çeşitli yollarla tedavisi mümkün olabilir. Genelde tedavi gerektirmeyen yapıda olanlar için yapılabilecek herhangi bir şey yoktur. Fakat artık ilerleyen ve hastanın yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilen bademcik tedavisi için üç farklı tedavi seçeneği bulunur. Bu tedavi seçenekleri arasında lazer ilk sırada yer alırken, diğer yöntemler arasında ise küretaj ve cerrahi operasyonlar yer alır. Bademcik taşı tedavisinde sık tercih lazerle tedavide yapılan şey bademcik taşı alanını yüzeysel olarak yok etmektir. Hastaya lokal anestezi verilerek bademcik taşının yok edilmesi sağlanır. Öte yandan küretaj da sık tercih edilen bir yöntemdir. Fakat bu tedavi seçeneği ile birlikte ağız kokusunun önüne geçilmez ve uzun süreye tekabül eden etkili bir tedavi seçeneği olarak gösterilmez. Bademcik taşı tedavisinde son yöntem ise operasyondur. Bademcikler tamamen alınarak bu sorundan kurtulmak mümkün olur.

Bademcik Taşı Zamanla Geçer Mi?

Bademcik taşı ile ilgili hastaların sıklıkla merak edip araştırarak bilgi edinmeye çalıştıkları konulardan bir tanesi de budur. Bademcik taşları bazı durumlarda kendiliğinden düşebileceği gibi bunun herhangi bir garantisi de bulunmaz. Ayrıca hastalar bazı durumlarda ufak ufak el basısı ya da sulu gargara ile birlikte bademcik taşını bulunduğu yuvasından kurtarabilir. Düşürebilir. Bu yöntem çok önerilmese de yapılmasında sakınca bulunmaz.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir