Akciğer Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Akciğer Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
25.08.2021 17:00
Çağımızın ağır hastalıklarından olan akciğer kanseri, birçok hastanın hayatını olumsuz etkiler. Akciğer kanseri bulaşıcı mı, çaresi var mı, çabuk ilerler mi, akciğer kanseri geçer mi? Akciğer kanseri olduğumu nasıl anlarım, malülen emekli olabilir mi, akciğer kanseri ses kısıklığı neden olur? Akciğer kanseri ve korona nasıl etkilenir?

Çağımızın ağır hastalıklarından olan akciğer kanseri, birçok hastanın hayatını olumsuz etkiler. İler ki aşamalarda ölümcül olabilen akciğer kanseri, erken tanı ve tedavi ile olumlu sonuçlar verebilmektedir. Akciğer kanseri hakkında bazı bilmemiz gerekenler ise şu şekil de sıralanabilir:

·        Akciğer kanserinin gelişiminde büyük ölçüde sigara, pipo, nargile gibi tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı sebep olmaktadır.

·        Hava kirliliği ise akciğer kanserine yakalanmada önemli etkenlerden biri olabiliri

·        Verem tarzı hastalıklar, akciğer kanserine zemin hazırlayabilmektedir.

·        Akciğer kanserinden korunmak için sigara tüketiliyorsa bırakmak ve spor yapmak iyi başlangıç olur.

·        Kanlı balgam atmak akciğer kanserinin habercisi olabilmektedir.

Akciğer Kanseri Bulaşıcı mı?

Birçok bulaşıcı hastalığının aksine, akciğer hastalığı bulaşıcı değildir. Erken teşhis ve tedavi ile akciğer kanseri başlarda kontrol atına alabilmek mümkündür. Akciğer kanserine yakalanmamak ya da tedavinin olumlu seyri için sigara içiliyorsa, derhal bırakılmalı ve sporla desteklenmelidir.

Akciğer Kanseri Çaresi Var Mı?

Her hastalıkta olduğu gibi akciğer kanserinin çaresi de, hastalığın hangi evrede olduğuna bağlıdır. Hastalığın iyileşmesi için, bir süreç gereklidir. Genelde böyle bir şey ile karşı karşıya kalındığında, cerrahi, radyoterapi, immünoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçenekleri uygulanıp, hasta sağlığına kavuşturulmaya çalışır.

Akciğer Kanseri Çabuk İlerler Mi?

Bozulmaya başlayan akciğer hücreleri, akciğer kanserine neden olur. Bu hastalığın ilerleme hızı kişiden kişiye değişmektedir. Akciğerde oluşan bozukluk büyükse çok çabuk ilerleyebilir. Küçük bozulmalar varsa zaman içinde gelişe bilir. Hatta hızlı ilerleyen bir akciğer kanseri beyin, lenf bezleri ve kemiklere kadar yayılabilir.

Akciğer Kanseri Geçer Mi?

Kanserler içerisinde ölümcül riski yüksek oranlarda olan akciğer kanseri, yeni tedavi yöntemlerinin gelişi ile beraber artık çaresiz bir hastalık olmaktan çıkmış durumda. Hastalığın erken teşhisi ile beraber uygulanan tedavilerde başarı oranı çok yükselmiş durumdadır.

Akciğer Kanseri Malülen Emekli Olabilir Mi?

Bu hastalıkla ilgili diğer merak edilen konu malülen emeklilik, yeni yapılan düzenlemelerle, kanser hastaları teşhis aldıktan sonra, 1 yıl içinde başvurma şartı ile sağlık kurulu raporu olmadan da malullük aylığı hakkına kavuşabiliyor. Tedavi sonunda ise iş gücünde %60 ve yukarı bir kayıp varsa malullük aylığı kesilmiyor.

Akciğer Kanseri Olduğumu Nasıl Anlarım?

Akciğer kanserinin anlamanın yolu belirtilere kulak vermektir, eğer belirtiler varsa, gereken testler yapılır ve teşhis konur. Eğer nefes darlığı, inatçı öksürük, omuzlarda ve kollarda ağrı, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, sırt ağrısı ve kanlı balgam atma varsa bu hastalıktan şüphelene bilinir.

Akciğer Kanseri Olan Bir İnsan Ne Kadar Yaşar?

Akciğer kanseri olan bir hastada, hastalığın derecesi çok önemlidir. Yeni tedavi yöntemleri ile %15 olan yaşam süresinin %60’lara kadar çıktığı bilinmektedir. Bu tamamen hastalığın hangi evrede olduğu ve hastanın tedaviye nasıl cevap verdiği ile ilgilidir.

Akciğer Kanseri Ses Kısıklığı Neden Olur?

Akciğeri kanseri hastalığına yakalanan hastalarda, değişik belirtiler gösterebilir. Bu değişimlerin sebebi hastalığın akciğerde farklı noktalarda, görülmesidir. Ses kısıklığı da bozulmanın, akciğerin üst tarafında olmasıdır. Akciğerin üst bölümünde ki bozulma göz kapağı düşmesi, omuz ağrısı ve ses kısıklığına neden olur.

Akciğer Kanseri Ve Korona Nasıl Etkilenir?

Günümüzde dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını, birçok insanı hayattan kopardı. Hastalığın kronik ve hastalıklarla etkileşimi, çoğu kişiyi tedirgin etti. Nefes almayı zorlaştıran korona, en çok akciğer hastalarını korkutmuş durumda. Doktorlarda covid-19’un akciğer hastalarında daha ağır geçtiğini söylemekte. Bu hastaların daha hassas ve dikkati olması gerektiği, dile getiriliyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir