Avrupa Birliği Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Avrupa Birliği Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 15:30
Kısaca AB olarak bilinen Avrupa birliği, tüm dünyada yer alan Avrupa ülkelerini bir araya getiren bir organizasyon olarak bilinmektedir. Avrupa birliği amacı nedir, Avrupa birliği bir konfederasyon mudur, küresel bir güç mü? Avrupa birliği demokratik bir yapıya sahip midir, Avrupa birliği ile Avrupa konseyi arasındaki farklar nelerdir? Avrupa birliği Çin aşısını kabul ediyor mu?

Kısaca AB olarak bilinen Avrupa birliği, tüm dünyada yer alan Avrupa ülkelerini bir araya getiren bir organizasyon olarak bilinmektedir. Avrupa Birliği, kendi içinde yer alan ülkelerin her birini tek bir amaç etrafında ve bir çerçeve altında toplar. Dünya üzerinde yer alan Avrupa ülkelerinin beraberlik ve barış altında yaşamaları gerekliliği ülkelerin kendi aralarındaki en büyük arzu olarak bilinir. İşte tam da bu yüzdendir ki Avrupa’da yer alan her bir devlet, hem siyasi anlamda hem de ekonomik anlamda tek yürek olmayı arzu ettiler ve bu sayede bu organizasyonu kurmayı başardılar.

Avrupa Birliği ilk kurulduğunda bünyesinde altı ülke varken günümüz şartlarında bazı ülkelerin de buraya katılımları ile şu anda 28 ülkenin katılımı ile Avrupa Birliği birlik ve beraberliğini bahsi geçtiği gibi hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak sürdürmeye devam etmektedir. Bu birliğe üye olan herkesin birbirleri için öncelikli amacının ekonomik kalkınmaları olduğu bilinir. Avrupa Birliği’ne üye olan devletler arasında ekonomik ve siyasi olarak sınırlar kaldırıldığı için tek Pazar sistemine geçilmiştir. Buna ek olarak üye olan devletlerin birbirlerine tanıdıkları imtiyazlar arasında pasaportsuz giriş çıkışlar, pasaportsuz ve vergisiz ticaret sisteminin gelişmesi sağlanmıştır. Pek çok ortak politika yürütülmesinde ön ayak olunan Avrupa Birliği hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…

Avrupa Birliği Amacı Nedir?

Pek çok Avrupa ülkesinin katılımı ile oluşturulan Avrupa Birliği’nin bilinen amacı bu ülkeler arasında ki birlik, beraberlik ve barışın devam ettirilmesidir. Buna ek olarak kendi aralarında ekonomik kalkınma, siyasi yardımlar ve daha çok politikayı birlikte ve sorunsuzca geliştirmek yer almaktadır. Öte yandan bakıldığında Avrupa Birliği’nin diğer bir amacı, ticaret anlamında tek pazar oluşturularak ticaretin aktifliğine herhangi bir zeval vermeden daimi işleyiş sağlamaktır. Bu bağlamda gümrük vergisinin kaldırılması, tüketicini korunması, gıdaların güvenliğinden emin olunması, bilim ve teknolojini gelişmesi, pasaportsuz seyahat ve ticaret yapılabilmesi gibi pek çok imtiyazları kendi aralarında vererek daha iyi ticaret, daha iyi siyaset ve daha iyi bir huzur ortamı yaratarak kalkınmayı sağlamaktır.

Avrupa Birliği Bir Konfederasyon Mudur?

Evet. Ülkenin üye olduğu ve birbirleri arasında her türlü imtiyazı tanıdıkları Avrupa birliği bir konfederasyon olarak bilinmektedir. Bu birliğin konfederasyon olduğuna ilişkin verilen net bilgilerin dayanağı olarak pek çok neden gösterilmektedir. Örnek vermek gerekirse konfederasyon kavramı, birden fazla bağımsız devletin, hem hukuki kimliklerini koruması hem de birden fazla iyi amaçla birbirlerine destek olması olarak gösterilir. İşte tam da bu nedenden dolayı Avrupa Birliği’ni bir konfederasyon olduğunu belirtmek mümkündür.

Avrupa Birliği Küresel Bir Güç Mü?

Evet. Avrupa Birliği bir küresel güç olarak bilinmektedir. Bunun bilinen ve örnek gösterilen en iyi nedeni ise Avrupa Birliği’nin kurulduğu ilk günden bugüne altı ülke sayısından 28 ülke sayısına çıkması olarak gösterilmektedir.

Avrupa Birliği Demokratik Bir Yapıya Sahip Midir?

Avrupa Birliği’nin demokratik bir yapıya sahip olup olmadığı konusunda uzmanların görüşlerince halen bir belirsizlik söz konusudur. Bunun nedenine bakıldığında ise Avrupa Birliği ülkelerinin ve bu organizasyonun işleyiş ve faaliyetler bakımından yeterince yurttaşların fikirlerini önemsenmediği, kurumsal yapının zarar görmesi yurttaşlardan git gide uzaklaşıldığı görülmektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği’ne demokratik bir yapıdır demek mümkün gözükmemektedir.

Avrupa Birliği İle Avrupa Konseyi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi sık sık birbirleri ile karıştırılan iki yapı olsalar da işin aslı bu şekilde değildir. Bu iki oluşumun birbirlerinden tamamen farklı olduğu bilinmelidir. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi arasındaki farklar şu şekilde listelenebilir;

·        Avrupa Birliği, yasama yürütme yargı gibi üç temel olgununun tüm yetkilerini Avrupa Komisyonu’na ve Avrupa Parlamentosu’na devretmiştir.

·        Avrupa Konseyi’nin işleyiş, faaliyet ve sürdürülebilirlik bakımından Avrupa Birliği’ne benzeyen herhangi bir yanı yoktur.

·        Avrupa Konseyi’ne bağlı toplamda 48 ülke aktif bir şekilde yer alıyorken, Avrupa Birliği’nde 28 aktif üye ülke bulunmaktadır.

·        Avrupa Konseyi çok daha demokratik bir yapı ve insan haklarının üstünlüğünü savunurken, Avrupa Birliği demokratik bir yönetim anlayışından daha uzaktadır.

Avrupa Birliği Çin Aşısını Kabul Ediyor Mu?

Corona virüs kapsamında bilinen aşılama uygulamasında Alman aşısı BionTech ve Çin aşısı Sinovac öne sürülmüştür. Bilindiği üzere Avrupa Birliği ve Çin ilişkileri iyi olmadığından dolayı Avrupa Birliği Çin aşısını yani Sinovac’ı kabul etmemiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir