At Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

At Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
12.08.2021 11:30
Atların her gün düzenli olarak taranması ve bakımının yapılması gereklidir. Bizler de at bakımı nasıl yapılır?, atçılık ve at antrenörlüğü bölümü, at bakımı ve beslenmesi, at bakımı ve seyislik, at bakımı aylık ne kadar tutar?, at bakıcıları ne kadar kazanıyor?, at bakıcıları ne kadar kazanıyor? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Atların her gün düzenli olarak taranması ve bakımının yapılması gereklidir. Bu bakıma ise genel olarak tımarlama denilmektedir. Tımar, huysuz olan atların bile sakinleşmesini sağlayan kuru temizleme yöntemi olarak özetlenebilir. Atlar da insanlar gibi temizlenmeye ihtiyaç duyarlar ve tımar atın derisinde bulunan kir ve tozların temizlenmesi işlemidir. Tımar atın önemli ölçüde deri solunumu kolaylaştırmakta, ata huzur vermekte ve atın yemini iştahla yemesine yaramaktadır. Binicilerin sorumlu olduğu atlara bakmaları ihmal edilmemesi gereken son derece önemli bir iştir.

At Bakımı Nasıl Yapılır?

·        At bakımı yani tımar yapılmadan önce atın göreceği şekilde yaklaşılır ata seslenerek rahatlatılır.

·        Tımara atın sol boynundan başlanır. Boyundan sonra vücudu, karın altı ve bacakları sırayla temizlenir. Sonra aynı işlemler atın sağ tarafında yapılır.

·        Sol ele vücut fırçası sağ ele ise gebre alınır. Gebre ile dairesel hareketler yapılarak tüylerin arasındaki maddeler çıkarılır ve çıkan maddeler tüylerin çıkış yönüne doğru fırçayla temizlenir.

·        Gebre ve fırça ile tüm vücut temizlendikten sonra yele/kuyruk fırçasıyla yele ve kuyruk fırçalanılır. Yele ve kuyruk derin olmayan dişli tarak kullanılarak temizlenmelidir.

·        Nemli bir sünger ile atın yüzü ve burnu temizlenir.

·        Diğer bir sünger ile kuyruk altı temizlenir.

·        Vücudun tımar işlemi bittikten sonra az nemli bir havlu ile atın vücudu silinir.

·        En son tırnak bakımı yapılır. Maya demiri ile tırnaklar temizlenir ve yağlanır.

Atçılık ve At Antrenörlüğü Bölümü Taban Puanı Nedir?

Sorumluluğu verilmiş yarış atının beslenmesinden, bakımından, antrenmanından, sağlığından, gerekli kayıtlarının tutulmasından, kısacası her şeyinden sorumlu olacak eğitimli personel yetiştiren bir önlisans bölümüdür. Bu bölüm içinde TYT’ye girilmeli ve bölüme yerleşmek için 200’ün üzerinden puan almanız gereklidir. Bölümün eğitim süresi 2 yıl ve dört dönem olarak yapılmakta ve dönem dersleri değişmektedir.

At Bakımı ve Beslenmesi Nasıl Yapılır?

At, otçul bir hayvan olup temel gıdası kaba yemdir. Kaba yemlerin kalitesi ve bulunurluğu oldukça değişkenlik gösterdiğinden ve aynı zamanda atların antrenmanına göre gereksinimleri değişkenlik gösterdiğinden ötürü kaba yemler yetersiz kalmaktadır. Atların rasyonlarında yani yemeklerinde dikkat edilmesi gereken unsurların başında rasyonun besin değeri açısından dengesi gelmektedir. Bir rasyon protein, vitamin, mineral ve enerji açısından dengeli ve ihtiyaçları karşılayabilir bir şekilde hazırlanmalıdır. Rasyonun içerdiği besin değeri kadar rasyonun yapısı, sindirilebilirliği ve lif oranı son derece önemlidir. Her canlıda olduğu gibi atların da kolay sindirebildiği ve daha fazla yararlanabildiği besin kaynakları mevcuttur. Atların temel besin kaynakları kaba yemlerdir ve sindirim için oldukça gereklidir. Kaba yemin kalitesinin ve besin değerlerinin temin edilmesinden sonra atın ihtiyacı yönelik eksik olan kısımlar tahıllar (enerji), yağlı tohumlar (protein + enerji),yem takviyeleri (mineral + vitamin) şeklinde at yemleri ile tamamlanabilir.

At Bakımı ve Seyislik

Atların beslenmesinde, temizlenmesinde, günlük sağlık kontrollerinin yapılmasında görevli olan kişilere seyis denmektedir. Belirli ücret karşılığında atın tüm bakımı seyisin sorumluluğundadır. Seyisler, atların beslenme ve bakım işleri dışında ahır temizliklerini de yapmaktadır.

At Bakıcıları Ne Kadar Kazanıyor?

At bakıcıları ne kadar kazanıyor sorusu, genelde at sahiplerinin çalışma koşulları ve maaşı belirlemesi ile ilgili değişiklik göstermektedir. Seyislerin, yani at bakıcılarının kazandığı paranın miktarı genellikle asgari ücret ile doğru orantılıdır. En az asgari ücret civarında kazanan at bakıcılarının geliri, koşullara göre değişiklik gösterebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir