Kedilerde Bağırsak Kurdu Neden Olur?

Kedilerde Bağırsak Kurdu Neden Olur?
01.11.2021 18:30
Hepimizin tatlı baş belaları kediler hastalanınca ne kadar da uysal oluyorlar değil mi? Kedilerde bağırsak paraziti belirtileri nelerdir, bağırsak kurdu nasıl anlaşılır, tedavisi nasıldır, kedilerde bağırsak kurdu neden olur konularını sizler için derledik.

 Fakat bu hastalık durumları özellikte bağırsak kurtları onlar için hiçte hoş bir durum değildir. Bağırsak kurtları, Canlıların bağırsaklarında oluşan parazitler olarak karşımıza çıkar. Kedilerde %45 oranında bu kurtlara rastlanır. Özellikle bağışıklık sistemleri gelişmekte olan yavru kedilerde bu oran daha fazladır. Kedilerde iki tür bağırsak kurduna daha fazla gözlenir. Bunlar yuvarlak kurtlar ve tenyalar. Yuvarlak kurtlar yavru kedilerin ince bağırsağında oluşur ve bağırsak tıkanıklığına yol açar. Kedi dışkısından bu kurtların varlığı tespit edilir. Tenyalar ise bağırsak duvarlarına yapışarak kedilerde şişkinliğe, ishale neden olur. Pirinç tanelerine benzedikleri için dışkıda kolaylıkla tespit edilebilir. Kedilerimizi bağırsak kurtlarından korumanın en temel yolu dışkı muayenelerinin yapılmasıdır ayrıca enfekte olan kedilerden kendi kedimizi uzak tutarsakta etkili olur. 

Kedilerde Bağırsak Paraziti Belirtileri Nelerdir?

Bir kedide bağırsak kurdu varlığı dışarıdan bakılınca tespit edilemez. Bunu anlamanın en kolay yolu dışkıda oluşan değişimlerdir. Dışkıda kan oluşumu ve parazitler en yaygın belirtilerdir. İshal oluşumu, kilo kaybı, kusma da bağırsak kurdu varlığını gösterir. Kuru ve kabarık tüylerin oluşumu, şişmiş bir karın ve kedinizde ki halsizlikte belirtiler arasında yer almaktadır. Kedinizde bağırsak kurdu olduğunu gözlemlediyseniz veya şüphelendiyseniz hemen bir veterinere götürmeniz gerekmektedir. Çünkü bu kedi ile aynı ortamı paylaşan insanlar ve diğer hayvan türleri için de oldukça sakıncalı bir durumdur.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Nasıl Anlaşılır?

Kedide oluşan kurdun en önemli belirtisi ishal oluşumudur. Eğer ishal durumu uzun süredir devam ediyorsa bağırsak kurdu varlığının bir göstergesi olabilir. Ayrıca ani kusma ve buna bağlı olarak kedide oluşan kilo kaybı da kurt varlığını ifade eder. Vücutta oluşan kurtlar kansızlığa neden olduğu için kedilerin diş etleride sıklıkla kontrol edilmelidir. Ayrıca veteriner tarafından yapılan kan testlerinde de bağırsak kurtlarına rastlanabilir.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde bağırsak kurdu tedavisi oldukça zordur. Ancak ilerleyen teknoloji ve bilim bu zorluğun önüne geçmeye çalışmaktadır. Bağırsak kurdu teşhis edilen kediye ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. Verilen ilaçlar kedinin yaşı, cinsi, fiziksel özelliklerine göre değişim gösterebilir. Hangi ilacın kullanılacağına ve etkili olacağına veterineriniz karar verecektir. Tedavi genellikle oral yoldan yapılır. Veterinerin söylemiş olduğu tarihlerde dışkı kontrolü yaparak verilen hapların işe yarayıp yaramadığı tekrar tespit edilir. Bu süreç haftalarca belki de aylarca sürebilir. Bu zor zamanları kediniz ve kendiniz adınıza bir nebze kolaylaştırmak için veterinerinizin talimatlarının dışına lütfen çıkmayınız. Veterineriniz ilgili tedavilerin ardından kurtların tamamen yok olmasıyla beraber ilaçları kesecektir ve tedaviyi sonlandıracaktır.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Neden Olur?

Her ne kadar kedimizi temiz ve hijyenik ortamlarda tutmaya çalışsakta maalef ki kediler bu parazitleri kolaylıkla vücutlarına almaktadır. Kedilerde oluşan bu durumun en temel nedeni kemirgenlerin avlanmasıyla oluşur. Bu kemirgenler kedilerin iç dokularında kurt lavraların oluşumuna neden olmaktadır. Eğer kedi pati veya tüyü bulaşıcı bir dışkı ile ile temas kurduysa ve kedi kendini temizlerken bu pislikler ağız yoluyla vücuda alındıysa da kurt oluşumu gözlemlenir. Bu yüzden kedimizin temizliğini sıklıkla ve özenle yapmalıyız. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir