Aşure, içerisinde birçok besini ve yemiş türünü barındıran bir tatlı çeşididir. Anlamı ve tarihi öyküsü nedeni ile pek çok kültüre ve inanışa göre dini veya bayram yiyeceği olarak adlandırılmıştır. Ana malzemesi buğday olan ve içerisine nohut, fındık, fıstık gibi yemişlerin konduğu ve meyvelerin eklendiği çeşitli ve eklektik bir tatlı çeşididir.
Aşure Ne Zamandan Beri Var?
Pek çok inanışa göre Aşure, Büyük Tufan olarak adlandırılan olaydan beri varlığını sürdürmektedir. Bu inanışa göre; Nuh, Büyük Tufan gerçekleştikten sonra karaya ilk ayak bastığı zaman elinde kalan son malzemeleri birleştirerek bu tatlıyı yapmıştır. Bu yüzden besin değeri son derece yüksek olan bu tatlı çoğu kişi tarafından bereket getiren bir yiyecek türü olarak nitelendirilmiştir.
Aşure Hicri Takvime Göre Ne Zaman Yapılır?
Müslümanlık inancında Aşure Ayı olarak nitelendirilen bir zaman aralığı bulunmaktadır. Aşure tatlısının değerini anlatan bu dönemde kişiler malzemelerini tamamlayarak bu tatlıyı yaparlar ve çevrelerindeki kişilerle de paylaşırlar. Aşure, Hicri Takvime göre Muharrem ayının 10. Günü olarak kabul edilen günde yapılmaktadır.
Aşure Orucu Kaç Gün Tutulur?
Müslümanlık inanışında Aşure oldukça anlamlı ve önemli bir tatlıdır bu yüzden yapılırken dualar edilmesi gerektiği gibi yapılacağı dönemlerde de oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Muharrem ayının 10. Gününde oruç tutulması oldukça yaygındır fakat Müslümanlık inancında Muharrem ayının 9, 10 ve 11. Günlerinde yani 3 gün oruç tutulması tavsiye edilmiştir.
Güzel Bir Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure, içerisinde pek çok besini barındırdığı için yapımı oldukça uzun sürmektedir. Ayrıca bu malzemelerin sığabilmesi için ve pek çok kişiye dağıtılan bir tatlı olduğu içim oldukça büyük kalıplarda pişirilmektedir. Bu nedenle aşure yapımında ölçü çok önemlidir. Güzel bir aşure yapmak isteyen kişiler tatlının içine koyacakları besinlerin ölçülerini iyi hesaplamalıdır. Buğday ve şeker oranı oldukça önemlidir aşurenin kıvamının çok sulu veya çok katı olmaması için kıvamı tutturmak oldukça önemlidir. Ayrıca kullanılan malzemelerinde bir gün öncesinden ıslatılması, temizlenmesi tatlının daha güzel olmasına olanak sağlar. Pişirme yöntemi olarak da çok şiddetli ve düşük güçlü ateş kullanılmaması önerilir. Aşure yavaş yavaş ve sabırla pişirilmelidir.
Aşure İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Aşure diğer tatlı çeşitlerinden oldukça farklıdır çünkü içerisinde onlarca malzemeyi barındırır ve eklektik olarak kabul edilir. Aşure için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir;
· Buğday
· Sıcak su
· Pirinç
· Portakal kabuğu
· Limon kabuğu
· Elma
· Kuru üzüm
· Kuru fasulye
· Nohut
· Çiğ badem
· Kuş üzümü
· Fındık
· Ceviz
· Kuru kayısı
· Toz şeker
· Karanfil
· Nar
· Toz fıstık
· Kuru incir
· Tarçın
· Susam
Aşure Ne Kadar Sürede Pişer?
Aşure pişirme işlemi oldukça büyük bir tencerede yapılmaktadır. Bu yüzden sabır isteyen bir pişirme aşaması vardır. Aşurenin pişme süresi yaklaşık 2 saat civarındadır.
Aşure Sıcak Mı Yenir Soğuk Mu?
Aşurenin yeme şekli tamamen kişinin nasıl sevdiği ile alakalıdır. Bazı kişiler sıcak aşureyi daha çok tercih ederken bazıları ise soğuk yemeyi tercih eder. Fakat aşure fazla ölçüde yapıldığı için genellikle hemen tüketilemeyecek kadar çok yapılır bu yüzden çoğu kişi tarafından soğuk tercih edilmektedir.
Aşure Sadece Aşure Günü Mü Yapılır?
Aşure, geleneksel ve dini önemi olan bir tatlı olsa da sadece aşure günlerinde yapılması gerekmez. Kişiler istedikleri zaman bu tatlıyı yapabilirler. Pek çok kafede veya restoranda yılın her döneminde aşure servisi yapılmaktadır.