Arı Ekmeği Nedir?

Arı Ekmeği Nedir?
09.08.2021 10:30
Perga olarak bilinen arı ekmeği oldukça şifalı ve tüketimi çokça tavsiye edilen bir besindir. Bizler de arı ekmeği nedir?, arı ekmeği fiyatı nedir?, arı ekmeği zararları nelerdir?, arı ekmeği nasıl kullanılır?, arı ekmeği nasıl saklanır?, arı ekmeği alerji yapar mı?, arı ekmeği bebeklere ne zaman verilir?, arı ekmeği nasıl elde edilir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Perga olarak bilinen arı ekmeği oldukça şifalı ve tüketimi çokça tavsiye edilen bir besindir. Arıların kendi yavruları için doğadan topladıkları tüm polenlerin kendi salgıları ile karıştırılması ile ortaya çıkar. Tüketimi için bir süre olgunlaşması beklenir. Günümüzde tüketimi yaygın olmamakla birlikte, son zamanların popüler sağlık ürünleri halini almaya başlamıştır.

Bal ile mayalanan ve ardından tüketime hazır hale gelen arı ekmeği, kansızlık, karaciğer hastalıkları ve bağırsak hastalıklarını iyileştirici etkisi ile bilinir. Lezzetinden faydalanmaktan çok, insan sağlığına olan olumlu katkıları ön plandadır.

Piyasada sıklıkla yer alan arı polenine oranla sindirimi çok daha kolaydır. Aminoasit, peptit, vitamin, mineral ve protein bakımından çok zengin bir ürün olan arı ekmeği, özellikle gelişme çağındaki çocukların sağlığının sürdürülebilmesi için önem taşır. Kan yapıcı etkisi ile bilinen arı ekmeği, özellikle anne ve çocukları tarafından daha çok tercih edilir.

Arı ekmeği, halk arasında aynı zamanda perga olarak bilinen doğal bir üründür. Arıların kendi yavruları için oluşturduğu polenlerin bal ile yeniden mayalanmasının ardından çıkan yeni bir mahsuldür. Toplumda henüz kullanımı sık değildir fakat günden güne etkinliği kanıtlandığından popüler bir besin haline gelmiştir. Petekler içerisinde balla fermente olmuş polenlerden söz edilebilir.

Arı Ekmeği Zararları Nelerdir?

Bal ve polen karışımı fermente bir ürün olan arı ekmeği, faydaları ile bilinir. Arı ekmeğinin zararları konusunda bir bilgiye ulaşılmamıştır. Henüz yeni keşfedilen doğal bir ürün olması nedeni ile arı ekmeği hakkında araştırmalar ve incelemeler hala sürmektedir. İlerleyen günlerde zararları da kanıtlanabilir. Şu anda kullanım önerisi olarak çok abartı bir şekilde kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı karaciğer sorunlarına sebebiyet vermemesi için böyle bir öngörü söz konusudur.

Arı Ekmeği Nasıl Kullanılır?

Küçük sakızlara benzetilen arı ekmeği, gün içerisinde çiğnenerek kullanılmalıdır. Buna ek olarak süt ya da yoğurtlara katılarak da doğrudan tüketilebilir. Bu tamamen kişisel bir tercihtir. Lezzet açısından hiçbir sorunu bulunmaz. Gün içerisinde önerilen miktar ise 3-9 adet arasıdır.

Arı Ekmeği Nasıl Saklanır?

Pahalı bir ürün olması nedeni işle nasıl saklanacağı konusunda soru işaretleri bulunur. Bu noktada dikkate alınması gereken bazı öneriler ise şu şekildedir;

-Nem almayan, kuru bir bölgede saklanmalıdır.

-Kiler ya da fırın gibi içerisi karanlık bir ortamda saklanmalıdır.

-Orijinal kutusundan başka bir kaba aktarılmamalıdır.

-Doğrudan güneş ışığına maruz kalmasının önüne geçilmelidir.

Arı Ekmeği Alerji Yapar Mı?

Arı ekmeğinin kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği konusunda herhangi bir fikir birliğine varılamamıştır. Fakat tedbiren bal, polen ya da arı sütü gibi ürünlere alerjisi olan kişilerin arı ekmeğine karşı tedbirli davranmasında yarar gözetilir. Ayrıca diğer alerjik reaksiyonları elimine edecek bir yararı olduğu da unutulmamalıdır.

Arı Ekmeği Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Kansızlık şikayeti bulunan bebeklerde alternatif tedavi açısından kullanılır. Fakat kullanımı esnasında bu ürünün aynı formda olmamasına özen gösterilmelidir. Mutfak robotunda çekilerek toz haline getirildiği sürece kullanımında sakınca görülmez. Fakat yine de arı ekmeği bebeklere verilmeden evvel çocuk doktoruna danışmakta yarar bulunur.

Arı Ekmeği Nasıl Elde Edilir?

Arı ekmeği doğal yollardan elde edilen bir üründür. Herhangi bir fabrikasyon sistemi ile bu ürünü üretmek mümkün değildir. Ana arıların yavruları için çiçeklerden topladığı polenler arı peteklerinde toplanır. Hemen ardından balla kendi kendine fermente hale gelir ve balmumundan çıkarılmak sureti ile işlenir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir