Yabani bir meyve olarak bilinen ardıç, daha çok Avrupa’da ve Asya’da yetişir. Sevigiller ailesine mensup olan bu meyve besin değerleri açısından yüksek bir kaliteye sahiptir. Üzüme benzeyen bir yapısı olan ardıç meyvesinin tat bakımından çok sevilmediği bilinir. Yüksek oranda doğal yağ içeren ardıç meyvesi, yağ formu ile daha sık kullanım alanına sahiptir. Güçlü antioksidan özelliğine sahip olan ardıç yağı, ardıç meyvesinin soğuk sıkım tekniği ile elde edilmektedir.
Alternatif tıp bakımından sıklıkla tercih edilen ve eski çağlardan beri güvenle kullanılan ardıç yağı, toksinleri giderici etkiye sahip olduğundan çeşitli hastalıklarda kullanılmaktadır. Bronşit, sinüzit, romatizma gibi iltihabi hastalıkların ağrılarını gidermek amacı ile kullanıldığı bilinir. Uçucu yağ kategorisinde yer alan ardıç yağının kullanımına ilişkin belirli kriterler bulunur. Oldukça alerjik faktörlere sahip olması nedeni ile bazı hastalıklara sahip kişilerde kullanımı önerilmez.
Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir?
Anti bakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip olan uçucu yağ ardıç yağının insan sağlığına pek çok faydası vardır. Fakat dikkatli kullanılması önerilir. Faydalarına bakıldığında;
-Vücudun toksik maddelerden arınmasını sağlar.
-Yüksek tansiyon hastalarının, kan basıncını düzenler.
-Tonsillit, bronşit, sinüzit, migren gibi enflamasyon içeriği olan ve kronik seyreden hastalıkların semptomlarını iyileştirir.
-Sistit gibi hastalıkların iyileştirilmesinde yardımcıdır.
-Uykusuzluk, yorgunluk gibi sorunları önler.
-Hızlı saç dökülmesini engeller ve sivilcelerin oluşumuna engel olur.
-Kramplar ve eklem ağrılarını giderir.
-Ciltte yer alan lekeler, egzama türü döküntüler ve selülit oluşumunu engeller.
-Mentrüasyon döneminde şiddetli kramplarını giderir.
-İdrar yolu hastalıkları ve enfeksiyonlarını iyileştirir.
-Reflü gibi asitli hastalıkları iyileştirir.
Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?
Ardıç yağının üç farklı kullanım şekli bulunmaktadır. Bunlardan ilki su ile seyreltilerek, sabah aç karna içilmesidir. Suyun ılık olması ve bal, tarçın gibi tatlandırıcılarla içilmesi önerilmektedir.
İkinci kullanım yöntemi tıpta inhalasyon olarak da bilinen soluma yöntemidir. Uygun bir kap içerisine alınan kaynar suya bir ya da birkaç damla ardıç yağı damlatılmalıdır. Oluşan buhar ise burundan ya da ağızdan solunarak çekilmelidir. Bu kullanım türü genelde migren, sinüzit, bronşit gibi hastalıklar için etkilidir.
Bir diğer kullanım yolu ise selülit, kramp ve cilt lekeleri içindir. Bunun için bir pamuk üzerine damlatılan ardıç yağı, sorunlu bölgeye uygulanmalıdır. Ağrı kesici özelliğinden fayda alınması için cilt yüzeyine masaj halinde uygulanmalıdır.
Ardıç Yağı Evde Nasıl Yapılır?
Uygun bir cam kap içerisine istenilen miktarda ardıç meyvesi konulur. Üzerini geçecek kadar saf zeytinyağı eklenir ve kabın ağzı sıkı bir şekilde kapatılır.
Saf zeytinyağı içerisinde yer alan ardıç yağı kendi yağını, zeytinyağının asidik özelliği ile bırakır. Ardıç meyvesini tüm özelliği artık bu yağa ekleneceğinden güvenle kullanılabilir.
Ardıç Yağı Eczanede Satılır Mı?
Ardıç yağı hem eczanelerde hem sanal marketlerde hem kozmetik marketlerde rahatlıkla ulaşılabilecek bir üründür. Fakat bu ürünlerin sahtesi piyasada çok fazla yer alacağından dolayı ya güvenilir mağazalardan alınmalıdır ya da eczaneden alınmalıdır. Güvenilirlik açısından ardıç yağının eczanelerden temin edilmesi önerilmektedir.
Ardıç Yağı Hamilelikte Kullanılır Mı?
Ardıç yağının hamilelik süresi boyunca kullanılması önerilmez. İçeriğinde bulunan çözeltiler toksik şok ve sendromlara neden olabilir. Ayrıca rahim kasılmasına yardım ederek erken doğum riskini artırır. Bu nedenle hamilelik süresi boyunca uzak durulması gereken aromatik yağlar içerisinde yerini alır.
Ardıç Yağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Pek çok hastalığın alternatif tedavilerinde kullanılan ardıç yağının kullanıldığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
-Ankilozan spondilit, romatoid artrit, fibromiyalji ve sedef gibi romatizmal hastalıklarda
-Reflü, gastrit ve mide ekşimesi gibi mide rahatsızlıklarında
-Sistit, sinüzit, bronşit, tendonit ve bronşit gibi iltihabı hastalıklarda
-Cilt kırışıklıkları, doğum lekeleri ve güneş lekelerinde
-Yüksek tansiyon hastalıklarında kullanılması iyi gelmektedir.
Ardıç Yağı Nasıl İçilir?
Ardıç yağından tam fayda alınması için günde üç kez içilmesi önerilir. Kullanımı esnasında aç ya da tok olunması önemli değildir. Bir bardak temiz içme suyu içerisinde birkaç damla damlatılmalı ve su ile seyreltilmelidir. Kabuk tarçın ilave edilerek tüketilebilir.