Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı Oruç Nedir?
11.11.2021 20:30
Aralıklı oruç nasıl yapılır, hangi saatlerde yapılır? Aralıklı oruç günlük kalori. Aralıklı oruç ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.

Kilo vermek için son zamanların en çok tercih edilen popüler yöntemlerinden biri de aralıklı oruç diyetidir. Aralıklı oruç tutma yöntemi yalnızca yediklerinizi bilerek düzenlediğiniz bir diyet yöntemi değil, aynı zamanda yediklerinizi de belli bir düzene koyduğunuz bir yöntem olarak kabul edilir. Aralıklı oruç diyeti günümüzde if diyeti ya da intermittent fasting olarak da adlandırılmaktadır. Bu yöntemin esas amaçlarından biri, ne yediğinizi ya da kalorilerinizi kontrol etmek değil yiyecekleri hangi zaman aralığında tüketeceğinizi kontrol etmektir. Bu yüzden günümüzde aralıklı oruç diğer diyet yöntemlerinin aksine kişiyi kısıtlayarak ne yiyeceğini söylemediği için, kalori alımını ve yakımını kontrol altında tutmak yerine zamanı kontrol etmeyi amaç edindiği için birçok kişi tarafından tercih edilen popüler bir diyet yöntemi halini almıştır. Aralıklı oruç diyeti bugün sadece kilo vermek isteyenlerin değil, sıkı ve form bir vücuda sahip olup bunu korumak isteyenlerin de tercih ettiği bir yöntem olmuştur. Nitekim bu diyet yönteminde sadece zaman kavramına sadık kalmak net ve kalıcı bir sonuç almak için yeterli olmayacaktır. Aralıklı oruç tutarak etkili bir sonuç almak isteyenlerin sağlıklı besinler tüketmesi gerekir. Çünkü bu yöntemi kullanmanın esas amacı metabolizmanın hızını arttırmaktır. Metabolizmanın hızlanması vücutta yağların hızla kaybedilmesini sağlayacak ve kilo verme işleminde etkili bir adım olacaktır. İnsan yaşamına yeme alışkanlıkları bakımından bir düzen getiren bu yöntem herkesin yapabileceği sonucunda hem sağlıklı hem de fit olmayı amaçlamaya iten bir yöntemdir. Yalnızca aralıklı oruç yöntemini tansiyon ve şeker hastalarının doktor kontrolünde yapması tavsiye edilmektedir, bunun dışında yetişkin her bireyin uygulayabileceği bir yöntem olarak kabul edilir.

Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruca başlamak için hazırlık aşaması herkes için farklılık göstermektedir. Ancak etkili bir aralıklı oruç diyeti için diyete başlamadan önce şeker, sigara, alkol ve kafein türevlerini azaltabilirsiniz. Sıvı tüketimi ve özellikle su içmeyi mümkün olan en üst seviyeye çıkarmanızda fayda var. Daha fazla sebze ve meyve tüketmeye başlayın. İşlenmiş ve pişmiş hazır satılan gıdalardan uzaklaşın. Yemek yeme işlemini sadece belli saatler ve belli aralıklarla yapacağınız bu diyet içerisinde, belirtilen şekilde beslenmeye özen göstermeniz gerekir. Aralıklı oruç diyeti boyunca maksimum verim elde edebilmek için bu süreçte çiğ kuruyemiş, bol sebze ve meyve gibi sağlıklı ürünler tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Aralıklı Oruç Günlük Kalori

Aralıklı oruç diyetini uygulama süresi boyunca bir gün oruç, bir gün diyet şeklinde bir uygulama yapılır. Oruç günü boyunca kişi, ihtiyacı olan günlük kalori miktarının %20-25’ini alabilir. Bu oran kişinin yaşına, cinsiyetine, boy ve kilo oranına hatta günlük aktivite düzeyine göre bile farklılıklar gösterebilir. Örneğin ortalama bir erkekte oruç gününde alınması gereken kalori miktarı 500-625 kalori arasındayken, oruç gününde ortalama bir kadının alması gereken kalori miktarı, 400-500 kaloridir. Söz konusu oruç günlerinde hangi besinin ne kadar tüketileceği kişinin kendisine bağlıdır. Besin değeri yüksek olan ve kalorisi az besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Ziyafet günlerinde ise herhangi bir kalori kısıtlaması olmadan kişi kendi tercihine göre abartıya kaçmadan istediğini tüketebilir.

Aralıklı Oruç Hangi Saatlerde Yapılır?

Aralıklı oruç yapmanın pek çok farklı yöntemi vardır. Bu yöntemlerin hemen hepsinde temel amaç 8 saat kuralına bağlı kalmaktır. En çok uygulanan aralıklı oruç yöntemleri saatleriyle birlikte örneklendirebiliriz. Birincisi; 16-8 yöntemi, günün 8 saatinde yemek yemek asıl amaçtır, kalan 16 saatte ise içerisinde kalori bulunduran hiçbir yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Genel olarak, 12.00-21.00 ya da 09.00-17.00 saatleri arasında yemek yenmesi şeklinde tavsiye edilmektedir. İkincisi; 5-2 yöntemi, burada kişi haftanın beş günü normal beslenme düzeninde hayatına devam eder. Seçilen diğer iki günde ise kalori alımı yaklaşık 500 civarına düşürülmelidir. Bu iki günün bir biri ardına gelmeyecek günler olması tavsiye edilmektedir. 500 kalorinin alındığı bu günler 16-8 yönteminde olduğu saatlere bağlı kalınarak yapılmalıdır. Üçüncüsü; ye dur ye yönteminde ise, birbirini takip etmeyecek iki gün seçilerek 24 saat boyunca yemek yemekten uzak durulmalıdır. Geri kalan günlerde ise normal yeme düzenine devam edilmelidir. Bu yöntem kahvaltıdan kahvaltıya ve akşam yemeğinden akşam yemeğine yapılmalı ve spesifik olarak bir saat belirtilmemelidir. Saatler kişinin sosyal yaşantısına göre değişiklikler gösterebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir