Menenjit Aşısı Yapılmalı Mı?

Menenjit Aşısı Yapılmalı Mı?
22.08.2022 15:16
Menenjit hastalığı, özellikle yeni doğan çocuklarda sıkça görülmekte olan bir hastalıktır. Menenjit hastalığı ile ilgili olarak en çok merak edilen nokta ise, menenjit aşısı yapılmalı mı? Konusudur. Bununla birlikte, menenjit hastalığı ile ilgili olarak, menenjit aşısını devlet karşılıyor mu? Menenjit aşısı hangi bölgeye yapılır? Menenjit aşısı kaç yaşa kadar yapılır? Gibi sorular, menenjit hastalığı ile ilgili merak edilen noktalardandır. Yeni yazımızda, menenjit hastalığı ile ilgili merak edilenleri, sizler için derledik.

Menenjit hastalığı, beyin ve omurilik yapısının bakteriler ile birlikte enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bununla birlikte, menenjit hastalığına daha çok, yeni doğan çocuklarda karşılaşılmaktadır.  Bakteriyel enfeksiyon ve neticesinde gerçekleşen komplikasyonlar ile meydana gelen menenjit hastalığında, bakterilerin türleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, menenjit hastalığında etkisini gösteren bakterilerin türleri, hastalığın doğurabileceği sonuç ve süreçleri belirlemede, oldukça etkindir. Bu anlamda, menenjit hastalığına neden olan bakterilere, şu şekilde değinebiliriz; pnömokok bakterisi, meningokok bakterisi ve listeria monocytogones bakterisi, menenjit hastalığına yol açan bakteri türleri arasında yer almaktadır. Saydığımız bakterilerin etkin olduğu durumlar ise, bağışıklık sisteminin düşmesi ve bünyesel zayıflıkların meydana gelmesi neticesinde, pnömokok, meningokok ve listeria monocytogones bakterisi beyin ve omurilik çevresine yerleşmek ile birlikte, enfeksiyon ve iltihaplar oluşturarak; menenjit hastalığının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte, menenjit hastalığı ile ilgili merak edilen konulardan birisi olan, menenjit aşısı yapılmalı mı? Sorusu, sıkça dile getirilmekte ve cevabı merak edilmektedir. Bununla birlikte, menenjit tedavisinde uygulanan aşı uygulaması ile ilgili, kişilerin şüphe ve çekinceleri bulunmaktadır. Özellikle yeni doğanlarda ve çocuklarda görülen menenjit hastalığı, küçük yaşlarda daha ağır etkiler ve ölüme varana dek sonuçlar doğurabilmektedir. Bununla birlikte menenjit aşısının önemi, menenjit hastalığına zemin hazırlayan bakterilerin meydana getirdiği etkileri ekarte etmede, menenjit aşısının yapılması büyük bir öneme sahiptir. Bu anlamda, menenjit aşılarının birçok türü bulunmakla birlikte, uygulanmakta olan menenjit aşılarından yalnızca birini yaptırmamak, menenjit hastalığını önleyememektedir. Menenjit aşı türlerinden olan, A, C, D, W ve Y aşıları ile birlikte, B meningokok aşılarının tümünün yaptırılması ise, menenjitin hatalığının önüne geçmektedir.

Menenjit Aşısı Devlet Karşılıyor Mu?

Menenjit aşıları ile ilgili olarak, menenjit aşısının devletin karşılayıp karşılamadığı sorusu, merak edilen konulardan biridir. Bu anlamda, menenjit aşısını karşılamada, devletin bir müdahalesi veya uygulaması bulunmamaktadır.

Menenjit Aşısı Hangi Bölgeye Yapılır?

Yapılmakta olan aşılar, farklı bölgelere enjekte edilerek, meydana gelebilecek hastalıkları önlemektedir. Bununla birlikte, menenjit aşısının hangi bölgeye yapıldığı merak edilmektedir. Bu anlamda menenjit aşısı, kas içine enjekte edilerek yapılmaktadır.

Menenjit Aşısı Kaç Yaşa Kadar Yapılır?

Menenjit hastalığı, özellikle küçük yaşlarda bulunan çocuklarda, oldukça büyük yan etkilere ve sonuçlara sahiptir. Bununla birlikte menenjit aşısı, 9 ile 23 aylık bebeklere yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir