Araçla Yolda Kalmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araçla Yolda Kalmak Hakkında Merak Edilen Bilgiler
02.09.2021 17:30
Birçok sebepten dolayı aracınızla yolda kalabilirsiniz. Araç yolda giderken stop etmesi neden olur, yolda titremesi ne demektir, araçtan yola çöp atmanın cezası nedir? Araçla uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler, muayenesiz araçla yola çıkılır mı?

Birçok sebepten dolayı aracınızla yolda kalabilirsiniz. Eğer arabanız tekleme yapıyor ve tam durmamışsa, ayağınızı gazdan çekip, fren yapmadan sağa yanaşıp, el frenini kaldırın. Otoban gibi işlek bir yerde, bunla karşılaştığınızda ise dörtlüleri yakın ve yol yardımı arayıp, aracın başından ayrılmayınız. Aracınızın kaputunu açın ki diğer sürücüler sizin bir arıza ile karşı karşıya kaldığınızı anlasın. Gece yolda kalırsanız diye yanınızda reflektör bulundurunuz.

Aracın Yolda Giderken Stop Etmesi Neden Olur?

Arabanızla yolda giderken, aniden stop etmesi canınızın sıkılmasına neden olabilir. Bu yüzden önceden arabanızın bakımlarını eksiksiz yaptırmanız, bu sorunlarla karşılaşmanızı minimum seviyeye çeker. Araç motorunun sürüş esnasında stop etmesi, genelde ateşleme sistemi ile alakalıdır. Ateşleme bobini ya da arızalı bir krank bu soruna neden olabilir. Böyle durumlarda kaputu açtıktan sonra, bujilere bakıp kıvılcım var mı yok mu kontrol edilmelidir. Kontrol sırasında bir kişi marşa basarken, diğeri bujileri çıkarıp, motora sürtmeli ateşleme olup, olmadığına bakılmalıdır. Eğer kıvılcım varsa, sorun akıt basıncının düşmesi ile alakalı olabilir. Yakıt pompası bozulduğunda genel olarak bir uyarı vermez. Bunu kontrol etmek içinse, kontağı açın ve arka koltuk altından ses geliyor mu dinleyin. Ses yoksa sorun bundan kaynaklanmaktadır.

Aracın Yolda Titremesi Ne Demektir?

Sürüş rahatlığını oldukça, düşüren durumlardan biri aracın titremesidir. Bu durum ciddi sorunların sebebi olabilir. Araç titremesi birçok sebepten dolayı olabilir. Bazen LPG takıldıktan sonra, araç yüksek hızlarda ya da rölantideyken titreme yapabilir. Aracınız çok yüksek hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarınıza baktırmanız gerekir. Bazı titremeler ise lastiklerden kaynaklı olabilir. Düşük hızlarda titreme sorunu ise fren rotoru, lastik ya da motor kaynaklı olabilir.

Araçtan Yola Çöp Atmanın Cezası Nedir?

Günümüzün en büyük sorunlarından biri çevre kirliliğidir. Çevre kirliliğin olmasında en büyük etki, insanların çevreye bilinçsizce çöp atmasıdır. Hatta bazen trafikte insanlar, araçlarının camlarından otoyollara ve çevreye çöp atmaktadır. Tabi ki bunun trafik kanununda cezası vardır. 2021 itibari ile yeni gelen zamla, araçtan dışarıya çöp atmanın cezası, 144 Türk Lirası olmuştur. 15 gün öncesinde veya daha önce ki ödemelerde %25 indirimli olup, 108 Türk Lirası alınır. Bunu bilip de duyarsız davranan, sürücüleri bildirmek çevre kirliliğini önlemek adına büyük önem taşımaktadır.

Araçla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Araçların hayatımızda ki yeri gittikçe önem kazanmış durumda. Yakın mesafelerin yanında uzun mesafeleri de araçlarla kat etmek mümkündür. Uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralaya biliriz:

1. Yola çıkmadan önce motor yağını kontrol etmek, yolda bundan dolayı kaynaklanacak problemlerin önüne geçer.

2. Soğutma suyunu kontrol etmekte, aracınızı fayda sağlar.

3. Uzun yola çıkılacağı için, otoyolda belirli bir hızda gidilmesi gerekir, ani durumlarda fren sisteminin iyi olması adına kontrolünün yapılması gerekir.

4. Aracınızın uzun yolda titreme, sağa sola çekme yapmaması için rot ve balans ayarlarına baktırılması gerekir.

5. Aracınızın önemli bir parçası olan lastiklerinizin hava basıncını yola çıkmadan kontrol ediniz.

6. Sürekli aynı yere bakıldığı için, boyun tutulmalarına karşı özel seyahat yastığı bulundurun.

7. Gözleriniz için güneş gözlüğü bulundurun.

8. Sizi keyiflendirecek özel bir müzik albümü oluşturulabilir.

Muayenesiz Araçla Yola Çıkılır Mı?

Araç muayenesi geçen araçların trafiğe çıkması durumunda, çevirmeye girdikleri zaman yaptırım uygulanır. İlk yaptırım da araç sahibine para cezası uygulanır. Ek süre olarak 1 hafta verilir. Araç sahibi bu süre içerisinde, aracın muayene işlemlerini tamamlamaz ise ikinci bir çevirmede araç bağlanır. Bu işlemlerin sonucunda maddi yaptırım olarak, 652 Türk Lirası ceza kesilir. Araç sahibi muayenesiz araç kullandığı durumda, 10 ceza puanı alır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir