Araç Modifiyesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Modifiyesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 16:00
Araç modifiyesi, özellikle eski model araçlara biraz dekor vermek amacı ile yapılan uygulamadır. Araç modifiye cezaları nelerdir, modifiye ekipmanları nelerdir, modifiye arç muayeneden geçer mi? Araç modifiye nasıl yapılır, nerede yapılır, ruhsata işletme nasıl yapılır, nerede yapılır? Modifiyeli araç ruhsata işletme nasıldır, vizeden geçer mi?

Araç modifiyesi, özellikle eski model araçlara biraz dekor vermek amacı ile yapılan uygulamadır. Eski model araçların biraz daha yeni ve canlı görünmesi için kişiler araçlarına kendi istekleri doğrultusunda değişiklikler uygulayabilmektedir. Fark edilebilen değişiklikler araç modifiyesi olarak adlandırılmaktadır. Araçların orijinal görüntüsünden çok fazla uzaklaşması anlamına gelen modifiye kavramı, aracın değerini olduğundan biraz daha düşürebilir. Bu nedenle aracını uzu süreli kullanmak isteyen kişiler tarafından yaptırıldığı bilinir. Aracın hem görüntüsünde hem sesinde ciddi değişiklikler meydana gelmesini sağlayan modifiye işlemi, estetik görünümü hedeflemekte olup aracın herhangi bir kusurunu saklamak içinde yapılabilir. Ayrıca modifiye aracın gücünü etkilemesi istenen ve dıştan görünmeyen yerlerde değişiklik yapabilme anlamına gelmektedir. Hem performans arttırması amacı ile hem de marjinal bir görünüm elde edilmesi amacı ile yapılan modifiye işlemi hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…

Araç Modifiye Cezaları Nelerdir?

Otomobilin hem gücünü hem de görselini etkileyen modifiye işlem görmüş araçlar, bazı durumlarda sahiplerine ceza yazılmasına neden olabilir. Özellikle egzozda yapılan modifiye işlemleri ile birlikte havaya yayılan kirli gazın hava kirliliğine neden olması cezai işlem ve sorumluluk gerektirir. Buna ek olarak araç modifiyesinde yine egzozdan kaynaklanan gürültüm kirliliği gibi sorunlar da var ise bu durum da yine cezai sorumluluk kapsamına girer. Hal böyle olunca modifiye yaptırmadan evvel araç sahibinin iki kere düşünmesi gereklidir. Çünkü burada yazılan cezanın nakit karşılığı 206 Türk Lirası gibi bir ciddi bir ücrettir.

Araç Modifiye Ekipmanları Nelerdir?

Aracın estetik bir görünüm kazanmasını sağlaması, performansının artmasını sağlarken pek çok modifiye ekipman kullanılabilir. Bunlardan bazıları tamamen estetik amaçlı kullanılıyorken, bazıları ise aracın performansını etkileyecek türdendir. Oto sanayilerde en fazla talep edilen modifiye ekipmanlarının ise ön panjur, cam silecekleri, kaput üstü rüzgarlık, cam rüzgarlığı, ayna rüzgarlığı ve çamurluk silecekleri olduğu bilinmektedir.

Modifiye Araç Muayeneden Geçer Mi?

Hayır. Araçların güvenle ve sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkması için her altı ayda bir muayeden geçmesi yani sanayiye gitmesi gereklidir. Araç muayenesi trafik ve araç kullanımının sürekliliği için önemli bir mevzuattır. Fakat modifiye araçların muayeneden geçmedikleri bilinir. Belli başlı durumlar haricinde modifiyeli hiçbir aracın muayeneden tam not alamadığı bilinir. Devlet bu konuda yasal düzenlemeler getirmiş ve hali ile modifiye işlemini tam manası ile onaylamamıştır.

Araç Modifiye Nasıl Yapılır?

Dikkat çekme, daha büyük bir konfor yakalama, görsel dokunuşlarda bulunma gibi pek çok anlamı bulunan araç modifiye iç modifiye ve dış modifiye olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu nedenle nasıl yapılır sorusunun iki farklı cevabı bulunmaktadır. Bakıldığında iç modifiye daha çok hava filtresi, egzos, chip tuning gibi uygulamaların iç bölgeye yapılması ile ilgilidir. Fakat dış modifiye daha kapsamlıdır. Camlara cam filmi takılması, neon renkli aydınlatma yapılması, renkli jantlar taktırılması, araç lastiklerinin değiştirilmesi ve spor amortisör kullanılması araç modifiyenin bir örneği olarak bilinmektedir.

Araç Modifiye Nerede Yapılır?

Araç modifye işlemi genelde oto saniyelerde yaptırılan ve ustalara ekipman haricinde bir de işçilik parası verilerek yaptırılan bir işlemdir. Bu nedenle sağlıklı bir sonuç almak istendiğinde sanayilerdeki ustadan destek alınmalıdır. Eğer araç sahibi bu konularda yetenekli ise ekipman temini yaparak kendisi de modifiye işlemlerini rahatlıkla yapabilir.

Modifiyeli Aracı Ruhsata İşletme Nasıldır?

Modifiyeli yani işlem görmüş aracın ruhsatta da yer edinmesi gerekir. Bunun için yapılması gereken ise modifiye işlemi sonrasında alınan faturaların mali müşavire verilmesidir. Bu sayede yeni bir vergilendirme sistemi getirilerek her altı ayda bir modifiye vergisi ödenebilir. Bu nedenle kişilerin ilk olarak emniyete bilgilendirmesi yapmaları önerilir.

Modifiyeli Araç Vizeden Geçer Mi?

Hayır. Modifiyeli araç hiçbir şekilde vizeden yani muayeneden geçmemektedir. Modifiyeli aracın vizeden geçmemesinin nedeni ise yapılan birkaç ufak değişikliklerden değil daha çok görsel amaçlı yapılan ve doğal dengeye daha çok zarar verileceğine karar verilen uygulamalardan kaynaklanır. Kısacası bakıldığında bu konu belli başlı düzenlemelere tabidir. İç modifiyeli araçların vizeden geçme şansı daha yüksektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir