Araç Alarmı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Alarmı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
17.08.2021 11:30
Türkiye’de bir gün içerisinde yaklaşık 63 araç çalınmaktadır. Araç alarm kumanda fiyatları ne kadar, markaları neler, nasıl çalışır, araç alarm iptal etme nedir? Araç alarm fiyatları ne kadar, alarm arızaları neler, alarm akü bitirir mi, oto alarm ayarı nasıl yapılır? Oto alarm hassasiyet ayarı nasıl yapılır, araç alarmı nasıl takılır, araba alarmı nasıl susturulur?

Türkiye’de bir gün içerisinde yaklaşık 63 araç çalınmaktadır. Çalınmaların önüne geçmek için alınan önlemlerden birisi de araç alarmı olmaktadır. Enerjisini aküden alarak kurulan bu sistem, yeni araçların çoğunda fabrika çıkışlı olarak takılmaktadır. Eğer fabrika çıkışında aracın üzerinde alarm sistemi yoksa sonradan da takılabiliyor. Farklı çalışma prensipleri olan araç alarmları genellikle sesle uyarı vermektedir. Daha ileri sistemlerde ise motor kilitleme, cep telefonuna uyarı gönderme, korna ve dörtlüleri aktif etmede görülmektedir. Aracın emniyet altına alınması için önemli olan bu sistem, sigorta şirketleri tarafından da desteklenmektedir. Alarm takılı olan araçların sigorta ödemeleri daha düşük olmaktadır.

Araç Alarm Markaları Nelerdir?

Aracı çalınmalara karşı koruyan alarm sistemlerini aracınıza taktırmayı düşünüyorsanız, çok tercih edilen kaliteli markalara yönelmek doğru olacaktır. Genellikle fiyatları birbirine yakın olan markalardan, kullanıcılar tarafından iyi yorumlanan modellerin daha güvenceliği olduğunu varsayarak bazı modelleri sizin için seçtik.

·        Automix

·        PMX

·        Phantom

·        Inwells

·        Space

·        Carub

·        LDR

·        Modacar

·        Oscar

·        TveT

Araç Alarmı Nasıl Çalışır?

Araç alarmının çalışma sistemine bakıldığında, temel olarak: Bir veya daha fazla sensörün sirene bağlı olduğu sistem karşımıza çıkmaktadır. En basit sistemlerde bu sensörler sürücü kapısında bulunurken günümüzde daha karmaşık yapıda sistemlerde bulunmaktadır. Basit yapıdaki sistemlerde kapıya bağlı olan sensörler araç kilitliyken açıldığında sinyal göndererek sireni devreye sokmaktadır. Daha karmaşık sistemler ise: Şok sensörü, basınç sensörü, ses sensörü olarak kurulmaktadır. Bu tip alarm sistemlerinin de çalışma mantığı aynıdır. Aracın hareket etmesi, camlarının kırılması veya aracın içinde ortaya çıkacak sesler sonucu sren devreye girmektedir.

Araç Alarm İptal Etme Nedir?

Araç alarmını iptal etmek için öncelikle aracınızdaki alarm sistemini öğrenmek doğru olacaktır. Çünkü her sistemin kurulum ve iptal işlemleri farklı olabiliyor. Bazı sistemlerde benzerlik olsa da genellikle farklıdır. Sistemin kullanım klavuzu var ise oradan bakabilirsiniz. Klavuz kayıp ise kumanda üzerinden denemeler yapabilirsiniz. Açma ve kapama düğmelerine aynı anda basmak bazı sistemlerde alarmı iptal etmektedir. Bunu yaptığınızda alarm sistemi size uyarı verecektir. Eğer tepki yoksa başka tuşlar denenmelidir. Açma düğmesine 3-4 saniye basmayı veya kapama düğmesine 3-4 saniye basmayı deneyin.

Araç Alarm Arızaları Nelerdir?

Araç alarm arızaları birden fazla nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu tip arızaların tespit edilmesi ve önlenmesi aracın emniyeti açısından önem taşımaktadır. Tamir etmeden önce arızayı tespit etmek gerektiği için aşağıda, arızanın sebebi olabilecekleri sizlerle paylaşıyoruz.

·        Uzaktan kumanda içindeki pil bittiğinde sistemin çalışmama durumu gözlenebilir.

·        Araba pili veya kumanda pili değişiminden sonra programlama hatası görülebilir. Bu tip durumlarda alarm ya hiç çalışmaz ya da kendiliğinden devreye girer.

·        Kablolarda temassızlık veya kopma olabilir. Kendiniz taktıysanız özellikle giriş yerlerini tekrar kontrol etmelisiniz.

·        Akü zayıflaması sonucu alarm sistemine gerekli enerji gitmiyor olabilir. Aküden geçen akımı ölçerek bu durumu tepsi edebilirsiniz.

Araba Alarm Akü Bitirir mi?

Alarm sistemleri çalışabilmek için gerekli enerjiyi aküden almaktadırlar. Bu yüzden alarm sistemlerinin aküyü bitirmeleri mümkündür. Ama bu durumun yaşanması için alarm sisteminin uzun süre uyarı vermesi gerekiyor. Ya da aracı uzun süre çalıştırmazsanız akünün bitmesine sebep olacaktır. Araç çalıştıktan sonra sağlam aküler kendini tekrar şarj edip sistemin harcadığı enerjiyi telafi etmektedir. Ayrıca alarm sistemlerinde oluşabilecek kaçaklar sonucu da akü bitmesi görülmektedir.

Oto Alarm Ayarı Nasıl Yapılır?

Oto alarm ayarını yapabilmek için aldığınız markanın bu ayarlara manuel olarak ulaşma imkanı tanıması gerekiyor. Yani basit bir sistem araçta takılıysa buna mudahale etmek için alarm tesisatı kuran kişilerden yardım almalısınız. Sistemin beynine, cihaz yardımı ile ulaşarak ayarlamaları yapacaklardır. Ama bazı alarm sistemleri ise kumanda üzerinden ayarlanmaktadır. Farklı tuş atamaları olsa da açma ve kapama düğmeleri ile sistemin ses ayarı veya basınç sensörünün kapatılması gibi müdahaleler yapılabilmektedir.

Oto Alarm Hassasiyet Ayarı Nasıl Yapılır?

Bazı alarm sistemlerinde hassasiyet çok yüksek olduğu için gereksiz yere alarm devreye girmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için hassasiyet ayarını değiştirebilirsiniz. Ayarı değiştirmek içinse darbe sensörüne ulaşmanız gerekiyor. Bu sensör genellikle sigortaların arka kısmında bulunmaktadır. Kırmızı ışık veren bu sensörün yerini tespit ettikten sonra üzerindeki hassaslık ayarını çevirmeniz yeterli olacaktır.

Araç Alarmı Nasıl Takılır?

Basit yapıda satılan alarm sitemlerinde bile kurulum işlemini yetkili kişilere teslim etmek gerekiyor. Çünkü aracın elektrik sistemine montaj yapılacağı için yanlış bağlantı yapılırsa araç zarar görecektir. Yine de basit şekilde anlatmak gerekirse öncelikle sigortaların olduğu kısmı açığa çıkarmak gerekiyor. Bu bölgedeki kablolara ve giriş bölgelerine erişim sağlamalısınız. Öncelikle sinyal kablosu bağlanır. Sonra sırasıyla: Merkezi kilitleme sistemi, kontak kablosu ve kapı müşürüne bağlantılar yapılır. Bağlantılar doğru yapıldıysa alarm sistemi devreye girmiş olacaktır. Kontrol etmek içinse kumandayla kapıların açılıp kapanması test edilmelidir. Sonrasında ise kapı kilitliyken, aracı sarsarak veya kapıyı zorlayarak deneme yapabilirsiniz.

Araba Alarmı Nasıl Susturulur?

Hırsızlara karşı önlem olarak kurulan alarm sistemleri bazen arızalanarak kullanıcılar için problem yaratmaktadır. En rahatsız edici olan problem ise: Alarm sisteminin kapanmadan sesli uyarı vermesi olmaktadır. Bu tip durumlarda yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Otomatik kumanda ile sistem kapanmadığı için deneyeceğiniz ilk yöntem aracın kapı kilidine anahtarı takmak olacaktır. Kapıları açıp kapadığınızda alarmı susturabilirsiniz. Eğer bu şekilde susmuyorsa sigortalara müdahale etmelisiniz. Alarm sistemi sigortaya bağlı olduğu için buradan sökmek yeterli olacaktır. Eğer sigortaya müdahale edemiyorsanız aküyü sökmeyi deneyin. Akü pilini sökerseniz alarm sistemine giden enerji kesilecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir