Arabuluculuk, gelişmiş ülkelerin hukuk sistemlerinde yer alan anlaşmazlık durumlarında alternatif anlaşma sağlayan bir sistemdir. Belli kriterlere sahip kişiler tarafından arabuluculuk yapılmakta ve zaman içerisinde bir meslek dalı haline gelmektedir. Arabuluculuk, kanun maddelerinde de yer almaktadır. Arabulucular tarafları bir araya getirerek, birbirleri ile uzlaştıran kişilere denir. İki taraf arasında iletişimin sağlanmasına yardımcı olan arabuluculuk sistemi, uzmanlık eğitiminin alınması ile yapılabilen bir durumdur ve herkes tarafından yapılması mümkün değildir.
Bir kişinin arabulucu olarak çalışabilmesi için ilk olarak Türkiye’de ya da yabancı bir ülkede üniversitede Hukuk Fakültesi’ni bitirmesi gereklidir. Buna ek olarak bizim ülkemizde arabulucu olarak çalışılabilmek için bu kişilerin Türk vatandaşı olarak kayıtta yer alması gereklidir. Buna ek olarak arabulucular, kendi mesleklerinde en az beş yıllık bir deneyime sahip olabilmesi ile birlikte yanı zamanda da herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması şartı koşulur. Davacı ve davalı arasındaki anlaşmazlıklar noktasında iletişim kurma görevi gören ve uzlaşma sağlanan, hukukun bir alanı haline gelmiş olan arabuluculuk hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…
Arabuluculuk Bir Kamu Görevi Midir?
Arabuluculuk, bir kamu görevi olarak değil, hukukun bir alternatif mesleği olarak karşımıza çıkmaktadır. Anayalar ve kanunlar kapsamında arabulucular, davacı ve davalı olan tarafı bir araya getirmekle, aralarında sakin iletişimin ilerlemesi gibi birçok görevden mesuldürler. Arabuluculuk, hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde iş ağı bulunan bir meslektir diyebiliriz.
Arabuluculuk Nasıl Bir İştir?
Arabuluculuk, bir yargı sürecinde bulunan davacı ve davalının anlaşabilmesi, ortak bir paydada buluşup hukuk sitemi ve düzenini daha fazla işgal etmemesi amacıyla yapılan bir meslektir. Arabuluculuk kavramı hukukun farklı ve uzlaşmacı bir meslek alanı haline gelmekle birlikte, genelde herkesin icra edebileceği bir meslek değildir. Bu kişilerin belli kriterler taşıması gerekmekle birlikte genelde bu mesleğin yapılabilmesi için arabulucu kişilerin Hukuk Fakültesi’ni bitirip aynı zamanda söz konusu mesleğinde en az beş yıllık bir deneyiminin bulunması şartı koşulmaktadır. Dava başına göre ücretlendiren, ücretlendirme şartı ise uzlaşma olduğu vakit verilen bir meslek dalıdır.
Arabuluculuk Ücreti Neye Göre Belirlenir?
Davaların yargı aşamasında iken arabuluculuk kavramına ihtiyaç duyulur. Burada eğer arabulucuların başta taraflara herhangi bir ücret miktarı belirlememiş ise bu durumda hesaplanacak ücretler, asgari tarifeye göre belirlenmektedir. Net bir miktar verilmemekle birlikte, eğer taraflar arasında yargıya intikal edecek herhangi bir uzlaşma sağlanamamış ise bu ücretin ödenmeyeceği, eğer uzlaşma sağlanırsa da tarafların yarı yarıya bu ücreti karşılamakla yükümlü olduğu bilinmektedir.
Arabuluculuk İçin Nereye Başvurulur?
Tarafların arabuluculuk talepleri için başvurması gereken yerler Adliye Sarayları’nda bulunmaktadır. Bunun için kişiler davalarının görüldüğü ya da görüleceği Adliye Sarayı’nda yer alan arabuluculuk bürolarına başvurmalıdır.
Arabuluculuk İçin Avukat Olmak Şart Mı?
Hayır. Arabuluculuk yapılabilmesi için Hukuk Fakültesi mezunu olma şartı aranır ancak bu kişilerin illa ki avukat mesleğini icra etmesi gerekmez. Hukuk Fakülteleri’nden mezun olunarak savcılık, hakimlik, avukatlık gibi mesleklerden herhangi birinde beş yıllık mesleki deneyim kazanma şartı arandığı bilinir.
Arabuluculuk Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Arabulucular bu mesleği icra edebilmeleri için her yıl hem teknik hem de teorik olarak eğitim almak zorundadır. Bakıldığında kişilerin bir yılda en az sekiz saat olması şartı ile eğitim alabilecekleri bilinmektedir. Yıl sonu geldiğinde bu eğitimleri yenilemek ve güncellemekle yükümlüdürler.
Arabuluculuk Ücretli Mi?
Evet. Tarafların anlaşma sağlamaları için görüşme ortamı sağlayan, ikna eden ve uzlaşma ile nihayetlendirilen arabuluculuk artık bir meslektir ve ücreti mukabilinde bu hizmetten fayda alınabilir.
Arabuluculuk Görüşmesinden Sonra Dava Açma Süresi Ne Kadardır?
Arabuluculuk görüşmesinden sonra açılacak dava süresi iki haftadır. Taraflar bu uzlaşma görüşmeleri akabinde eğer anlaşamazlar ise aradan geçen iki hafta içinde yeniden dava açma hakkını ellerinde tutarlar.