Araç Alım Satım Nedir?

Araç Alım Satım Nedir?
17.08.2021 12:00
Sıfır araçların fiyatlarının yüksek olması sebebiyle 2. el araç piyasasına olan talep gittikçe artmaktadır. Araç alım satım nedir, şartları neler, nasıl olur? Araç alım satım bir yılda kaç kez yapılır, gerekli evraklar neler, şirket kurmak gerekir mi? Araç alım satım için yetki belgesi nasıl alınır, cezası ne kadar, vergiye tabi mi?

Araç alım satım işlemine baktığımızda günümüzde tam zamanlı bir iş olarak yapılmaktadır. Normalde galeriler tarafından gerçekleştirilen bu işlemler internetin devreye girmesi ve 2.el araçlara olan taleplerin artması ile birlikte şahıslar tarafından da gerçekleştirilmektedir. Piyasa değerinin biraz altından araçlar alınarak üzerine bir miktar kar koyulduktan sonra satışa sunulmaktadır. Artan araç fiyatları sebebiyle de elde edilen karlar oran olarak düşük olsa da miktar olarak fazla olmaktadır. Senede 3 araç satışına kadar vergi de ödenmediği için ticari amaçlı bu işe yatırım yapılmaktadır.

Sıfır araçların fiyatlarının yüksek olması sebebiyle 2. el araç piyasasına olan talep gittikçe artmaktadır. Durum böyle olunca araç alım satım yapmayı tercih eden birçok kişi bulunmaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan düzenlemeler sonucunda alım satım işlemlerinin vergiye tabi tutulduğunu da bilmelisiniz. Devlet tarafından senede 3 arabanın üzerinde satış gerçekleştiren kişilerin satış miktarı üzerinden vergi ödemesi gerekmektedir. Ayrıca alım satım işlemleri yapılırken dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle araç alırken doğru aracı seçmek satış yaparken kolaylık sağlamaktadır.

Araç Alım Satım Şartları Nelerdir?

Araç alım satım işlemlerindeki artışlar sebebiyle hem ekonomik hem de kullanıcı güvenliği açısından devlet tarafından bazı şartlar getirilmektedir. Vergi kayıplarını önlemek adına şahıslar için yılda 3 arabadan fazla satış yapmama şartı vardır. 3 aracın üstünde satış yapacaklar içinse vergi ödemesi çıkmaktadır. Şu an yürürlükte olmasa da 2.el araçların satımında ekspertiz raporu ve garanti verme zorunluluğu getirilecektir. Bu sayede alım yapan kişilerin kandırılması önlenmek isteniyor. Ayrıca satış için yetki belgesi ve satış sertifikası da gerekmektedir. Dolandırıcılık ve kaçakcılık geçmişi olan kişilerinse satış yapması yasaklanmaktadır.

Araç Alım Satım Nasıl Olur?

Araç alım satım işlemlerinin tamamı noterde gerçekleşmektedir. Satıcı ve alıcı arasında anlaştıktan sonra notere giderek gerekli işlemleri yaparlar. Alım yaparken sadece kimlik belgesi yeterli olmaktadır. Satış yaparken ise notere bazı evraklar götürmek gerekiyor. Bu evraklar:

·        Nüfus cüzdanı

·        Tescil belgesi

·        Vergi numarası

·        Plaka numarası

·        Trafik belgesi

·        Sigorta poliçesi

·        Satışı başkası yapacaksa vekaletname

Araç Alım Satım Bir Yılda Kaç Kez Yapılır?

Vergi mükellefi olan kişiler için araba satışında herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Yani ticari işletmeler, sattıkları her araba için vergi ödemesi çıkmaktadır. Ama tacir sayılmayan, ticari yetki belgesi olmayan şahıslar içinse durum farklıdır. Bu kişiler için yapılan son düzenlemeler sonucunda 1 yılda 3 araç satışı yapılabilmektedir. 3 araç üzerinde satış gerçekleştirilirse Maliye tarafından denetim altına alınıp vergi talep edilmektedir.

Araç Alım Satım İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araç alım işlemleri eskiye nazaran daha kolay olmaktadır. Eskiden ruhsat işlemleri için Trafik Şubeye gitmek gerekiyordur. Günümüzde ise noter huzurunda tüm işlemler halledilmektedir. Noterde araç alım satımı için gerekli evraklar ise:

·        Nüfus cüzdanı

·        Tescil belgesi

·        Sigorta poliçesi

·        Trafik belgesi

·        İlişik kesme belgesi

·        Vergi numarası

·        Plaka numarası

Araç Alım Satım İçin Şirket Kurmak Gerekli Mi?

Son düzenlemeler sonrasında şahısların araç satışına vergilendirme getirildiği için satış yapan kişiler şirket açmaya yönelmektedir. Bu sayede alım satım işlemlerini daha düzgün yollarla yapabilmektedirler. Şirket kurmak için öncelikle yıllık gelirinize göre hareket etmelisiniz. Yıllık geliriniz 30.000 TL altında ise şahıs şirketleri kurmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü geliri belirtilen miktarın altında olan şahıs şirketleri daha az vergi ödüyor. 30.000 TL üzerinde ise Anonim veya Limited şirket kurmak gerekiyor. Ama bu tip sermaye şirketlerinin kurulum maliyetleri ve ileride olabilecek durumlarda kapanış işlemleri çok daha sancılı geçmektedir. Ayrıca şahıs şirketine oranla kurulum süresi daha uzun sürmektedir.

Araç Alım Satım İçin Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Araç alım satım için yetki belgesi almak için Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmak gerekiyor. Ama başvurmadan önce bazı şartları yerine getirmelisiniz. İkinci el araç satış yetki belgesi alabilmek için öncelikle mesleki yeterlilik belgesi olan ‘’ Motorlu araçlar alım satım sorumlusu’’ belgesini almalısınız. Sonra ise ‘’ Motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı’’ belgesini alarak gerekli mercilere başvuruda bulunabilirsiniz.

Araç Alım Satım Vergiye Tabi mi?

2. el araç piyasasının bir hayli büyümesi sonucu ve bireylerin ihtiyaç dışı ticari amaçlı alım satım yapmasıyla birlikte vergi kayıplarını önlemek adına düzenlemeler yapılmaktadır. Galeriler araç satışı için sürekl vergi ödemekteydi. Bunun üzerine birde şahıslar için vergi sistemi oluşturulmuştur. Yılda 3 araca kadar şahıslardan vergi talep edilmiyor. 3 aracın üzerinde satış yapıldığında ise vergi ödemek gerekiyor. Ayrıca yetki belgesi olmadan 3 aracın üstünde satış yapılırsa ceza da ödenmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir