Araba Hararet Yapması Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araba Hararet Yapması Hakkında Merak Edilen Bilgiler
14.08.2021 14:00
Fosil yakıtların yanması sonucunda enerji açığa çıkar ve arabalara hareket edecek enerji, bu yakıtların yanması ile sağlanır. Araç hararet yaparsa ne olur ve ne yapılır? Stop edilir mi, motora zarar verir mi? Araç hararet yaparsa hangi conta yanar? Dizel araç hararet yaparsa ne yapmalı? Lpg'li araç hararet yaparsa ne yapmalı? Araba hararet yaparsa su nereye konur?

Fosil yakıtların yanması sonucunda enerji açığa çıkar ve arabalara hareket edecek enerji, bu yakıtların yanması ile sağlanır. Ancak bazı durumlarda yanan yakıtlar motorda sıcaklığın fazla yükselmesine sebep olur ve araba hararet yapar. Araba hararet yaptığında gösterge panelinde bulunan hararet ibresi kırmızı bölüme gelmektedir. Gösterge panelindeki ibre 90’ı geçtiğinde bu durum gözlenmektedir. Arabaların hararet yapma sebepleri ise:

·        Sıvı soğutmasının azalması

·        Soğutma fanında arıza

·        Hararet müşürünün bozulması sonucu sıcaklığın tespit edilememesi. Bunun sonucunda yanlış ölçüm yapıldığı için radyatör fanı devreye girmez ve araba hararet yapabilir.

Araç Hararet Yaparsa Ne Olur?

Arabalarda sık karşılaşılan problemlerden birisi de aracın hararet yapmasıdır. Genellikle sıvı soğutmadaki problemlerden meydana gelen bu duruma sürücü kullanımı da yol açabilmektedir. Aynı viteste yüksek devirlerde sürekli kullanım yapılırsa motor sıcaklığı artacak ve hararet olacaktır. Bunun için hararet göstergesi sürekli kontrol edilmelidir. Gösterge yükselmeye başladıysa araç stop edilerek motorun soğumasını beklemek gerekiyor. Eğer aracınız hararet yaptıysa motora ciddi zarar verecektir. Bu tip durumlardan sonra silindir kapak contası yanmaktadır. Ayrıca piston ve silindir arasındaki balans görevini yapamaz hale gelir ve piston üzerindeki alüminyum sıcaklık nedeniyle silindire yapışır.

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

Araçlarda hararet yapma durumundaki en büyük hatalardan birisi sürmeye devam etmektir. Bu yüzden hararet göstergesinin yükseldiğini fark ederseniz hemen aracı kenara çekip stop etmelisiniz. Daha sonra kaputu açarak motorun soğumasını beklemelisiniz. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağını açıp suyu kontrol edebilirsiniz. Ama soğumadan açmamalısınız. Çünkü sıcaklık yüksekken açarsanız kaynayan su üzerinize sıçrayacaktır. Soğuduktan sonra kontrol ettiğinizde su kaybı görüyorsanız arabaya su eklemelisiniz. Eğer su seviyesi normal görünüyorsa aracı çalıştırmadan tamirci çağırmanız gerekiyor.

Araba Hararet Yaparsa Stop Edilir mi?

Motorun sıcaklığının korunması için kullanılan suyun aşırı ısınması hatta kaynama seviyesine gelmesi sonucu motor hararet yapmaktadır. Bu tip durumlar yaşandığında zaten motor ciddi hasarlar görebilmektedir. Bir de üstüne sürücü hararet esnasında aracı sürmeye devam ederse hasar seviyesi büyüyecektir. Bu yüzden hararet yaptığında veya hararet göstergesinin yükseldiği fark edildiğinde araç hemen stop edilmelidir. Klima açıksa kapatılmalıdır.

Araba Hararet Yaparsa Motora Zarar Verir mi?

Motorun uzun süre çalışabilmesi için sıvı soğutma sistem kullanılmaktadır. Bu sıvı soğutmanın sıcaklık seviyesi kaynama noktasına geldiğinde veya yaklaştığında motorda hararet olmaktadır. Yani hararetin zarar verdiği ana bölüm, motor olmaktadır. Hararet erken fark edilir ve müdahale edilirse zarar görmeden atlatılabilmektedir. Ama fark edilmeden sürülmeye devam edilirse ısınma sonucu motor parçaları genleşir ve motor çalışamayacak duruma gelebilir.

Araba Hararet Yaparsa Hangi Conta Yanar?

Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte hararet yapma durumu da sıklıkla sürücülerin başına gelmektedir. Bazen küçücük bir sensör arızasından bile araba, hararet yapmaktadır. Hararet sonucu motor ciddi hasar görebilir. Özellikle hararet çok yüksek seviyelere ulaştığında motorun üst kapağında bulunan, pistonların birleşme noktasında conta bulunmaktadır. Bu conta motor soğutma sıvılarının karışmasını önlemektedir. Yüksek sıcaklıklarda eriyebilen bu conta, hararet sonucunda erimektedir.

Dizel Araç Hararet Yaparsa Ne Yapmalı?

Motor suyu sıcaklığının aşırı yükselmesi sonucunda ortaya çıkan hararet, genellikle benzinli araçlarda görülmektedir. Dizel motorlarda ise benzinli araçlara oranla bu durum çok nadir görülmektedir. Bunun sebebi ise motorların ateşleme sistemlerindeki farklılıktır. Eğer dizel aracınız hararet yaptıysa yapmanız gerekenler ise:

·        Aracı serin bir yere çekip stop etmelisiniz. Klima açıksa kapatmalısınız.

·        Sonrasında kaputu kaldırıp motorun soğumasını bekleyin.

·        Radyatör kapağını açıp suyu kontrol etmelisiniz ama motor soğumadan bu işlemi yaparsanız kaynama noktasına yaklaşan sıcak su, kapağın açılması ile birlikte basınç nedeniyle üzerinize sıçrayabilir.

·        Radyatör suyu eksikse ilave edin. Eğer su seviyesi normalse aracı çalıştırmadan çekici ile tamirciye gitmeniz gerekebilir. Bu tip durumlarda motor ustası ile görüşmeden harekete geçmeyin.

Lpg’li Araç Hararet Yaparsa Ne Yapmalı?

Lpg’li araçlarda hararet gözlendiğinde diğer yakıt tiplerinde olduğu gibi hareket etmek gerekiyor. İlk yapılması gereken aracı hemen stop etmek olacaktır. Aracı durduracağınız yer gölge olursa daha iyi olacaktır ama böyle bir imkan yok ise fazla hareket etmeden araç durdurulmalıdır. Klima açık ise hemen kapatmak gerekiyor. Aracı durdurduktan sonra kaputu açıp motorun soğumasını bekleyin. Hararetin sebebi radyatördeki soğutma suyunun azalması olabilir. Bunun için radyatörü kontrol etmelisiniz ama motor soğumadan radyatör kapağını açmayın. Özellikle hararet çok yüksek seviyelere geldiğinde kapak açılırsa sıcak su üzerinize sıçrayıp ciddi zarar verebilir. Soğuduktan sonra kapağı açtığınızda radyatör suyunda eksiklik görüyorsanız su ilave edip hareket edebilirsiniz. Ama suda eksilme yoksa hararet başka bir sebepten kaynaklanmaktadır. Bu tip durumlarda aracı çalıştırmadan tamirciye ulaşmalısınız. Aksi halde yine hararet yapma olasılığı bulunmaktadır. Hararet sonucunda ise motor ciddi hasar görebilir.

Araba Hararet Yaparsa Su Nereye Konur?

Aracın hararet yapma sebeplerinden birisi: Motor soğutma suyunun eksilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden hararet yükseldiğinde bu bölmedeki su eksikliğinden kaynaklı ise buraya su koymak gerekiyor. Bu bölme ise radyatör suyu olarak geçmektedir. Kaputu açtığınızda su koyabileceğiniz 2 kapak bulunmaktadır. Bunlardan biri silecek suyu diğeri radyatör suyudur. Genellikle bu bölmenin kapağı mavi renkte olur ve üzerinde simge bulunmaktadır. Ama bu kapağı açarken motorun soğuk olduğundan emin olmalısınız. Eğer sıcakken açarsanız; radyatörün içindeki su, sıcaklığın yaptığı basınç sebebiyle üzerinize patlayabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir