Kat mülkiyeti kanununa göre bir apartmanda sekiz ve daha fazla bölüm varsa apartman yönetimi oluşturmak zorunludur. Apartman yönetimi konutların gereken aylık süreçlerinin düzenli bir şekilde ilerleyebilmesi için önemlidir. Apartman sakinlerinin güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşaması için de apartman yönetimi önemli bir yer tutar. Apartman yönetiminde alınacak kararlar demokratik olmalıdır. Çoğunluğun oyları ile kararlar verilir. Apartman için bir şeyler eksik olduğunda ve yapılması gerektiğinde hep beraber bir çözüm bulunur ve uygulanır. Apartman yönetiminin kurulabilmesi için apartman sakinlerinin en az yarısının toplantıya katılması gerekir. Apartman yönetimi için seçilecek kişi oy birliği ile belirlenir. Eğer yöneticilik için bir kişiden fazla kişiler seçilirse o halde yönetim kurulu oluşturulur.
Apartman Yönetimi Oluşturmak Nasıl Yapılır?
Kat mülkiyeti kanuna bir apartmanda sekizden fazla bölüm varsa apartman yönetimi oluşturmak gereklidir. Apartman yönetimi oluşturmak için apartman sakinlerinin en az 3’ te 1’ inin toplantıya katılması ve oy birliği ile yönetici kişi belirlemeleri gerekir. Eğer 1’ den fazla kişi seçilirse yönetim kurulu oluşturulmuş olur.
Apartman Yönetimi Kaç Yılda Bir Seçilir?
Apartman yönetimi için seçilecek kişi veya kişiler yılda bir belirlenir. Her sene toplantı yapılır. Eski yönetici veya yöneticiler eğer diğer kat maliklerinin de onayı olursa tekrar atanabilir.
Apartman Yönetimi Devri Nedir?
Apartman yönetimi devri için kat malikleri kurulu toplanır. Toplantı her sayı hem de arsa payı bakımından kat maliklerinin en az 3’ te 1’ inin katılımı ile yapılır. Apartman yönetiminin bir firmaya devredilmesi ile yapılır.
Apartman Yönetimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Apartman yönetimi için kullanılan belgelerin neler olduğu çok merak edilmektedir. Bu belgeler karar defteri, işletme projesi, toplantı belgeleri, idari belgeler ve mali belgelerdir. Karar defteri Kat Mülkiyatı Kanunu’nun 32. Maddesine göre tutulması mecburi bir belgedir. Kat malikleri kurulu kararları sırayla deftere kaydedilir. Yöneticiler kullanabilecekleri bir defter edinmek zorundadır. Görevi biten yönetici diğer yönetici kişiye defteri devreder. Defterler yöneticiler arasında birbirine devredilirken tutanak tutulması gereklidir. İşletme projesi Kat Mülkiyatı Kanunu’nun 37. Maddesine göre yapılmak zorundadır. İşletme projesi apartman ve site yöneticilerinin aidatları tahsil ederken kullanılır. Projede tahmini gelir ve giderler, her kat malikine düşen aidat miktarları gösterilir. Toplantı belgeleri yöneticilerin yaptıkları toplantılarda alınan kararların kaydedilmesi ve kat maliklerinin imzalarının atılması için gerekli bir belgedir. Yöneticinin özel veya kamu ilişkilerinde göstermek için idari belgeleri olmalıdır. Yöneticilerin kaşe hazırlaması gerekir.
Apartman Yönetimi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?
Apartman yönetiminin en önemli görevlerinden birisi de kat maliklerinin huzuru ve güvenliğini sağlamaktır. Eğer bir apartmanda kiracı kat mülkiyatı kanununa göre kötü ve uygunsuz hareketlerde bulunuyorsa, kat maliklerine rahatsızlık veriyorsa apartman sakinlerinin dava açabilme hakkı vardır. Ayrıca eğer kiracı apartman sözleşmesine uymuyorsa apartman yönetimi kiracıyı mahkeme yoluyla çıkartabilir.
Apartman Yönetimi Ceza Kesebilir Mi?
Apartmanın yönetimi apartman sakinlerinin güvenliğini ve huzurunu sağlamalıdır. Apartman sakinlerine rahatsızlık veren, uygunsuz davranışlarda bulunan kat malikleri veya kiracılar apartman yönetiminden uyarı alır. Uyarıları dinlemezlerse apartman yönetimi ceza kesebilir.
Apartman Yönetimi Vergi Öder Mi?
Apartman yönetimi kat maliklerinden seçilir. Ancak eğer kat maliklerinden yönetici olmak isteyen hiç kimse olmasa dışardan birisi seçilir. Apartman yönetimi dışardan birisi seçilirse kendisine yönetim planında veya sözleşmede belirlenen ücretin vergilendirilmesi gereklidir.
Apartman Yönetimi Tek Başına Karar Alabilir Mi?
Apartman yönetiminde en önemli esas demokrasidir. Apartman yöneticileri apartman ile ilgili bir karar alınması gerektiğinde tek başına karar veremezler. Kat maliklerinin oylarıyla ortak bir karar verebilirler.
Apartman Yönetimi Yetkileri Nelerdir?
Apartman yönetimi yetkileri; kat malikleri kurulunca alınan kararları uygulanması, apartmanın bakımı, onarılması, güvenliğinin sağlanması, sigorta yaptırılması, asansörün bakımı, doğal gaz kontrolü, apartman ile ilgili tebligatların ayarlanması, apartmanda borcunu ödemeyen kat malikleri hakkında yasal işlemlerin başlatılması ve apartmanda çalışan temizlik görevlilerinin, güvenlik görevlilerin takibidir.