Anafilaksi Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

 Anafilaksi Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
09.10.2021 18:30
İnsan geçmişten bugüne birçok sorunla uğraşırken, sağlığı üzerinde en çok etki eden ise hastalıklar ve bazı sağlıklar sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Anaflaksi nedir, tedavisi nasıl olur, bitkisel tedavisi var mı, bulaşıcı mı, anafilaksi durumunda ne yapılır? Kendiliğinden geçer mi, kaç gün sürer? Sorularını sizin için yanıtladık.

İnsan geçmişten bugüne birçok sorunla uğraşırken, sağlığı üzerinde en çok etki eden ise hastalıklar ve bazı sağlıklar sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıbbın gelişmesi ile birçok sağlık sorununa çareler bulunurken, bazıları için ise olumlu sonuç veren tedaviler geliştirilmiştir. İnsan sağlığı dünyada en önemli durum olarak karşımıza çıkmakta olup, bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle sağlığın korunması adına hastalıklar gelmeden, hayat tarzı üzerinde değişiklikler yapılması gerekir. Sağlıklı bir yaşam için birçok konuya dikkat edilmesi gerekirken, sağlık sorunlarından şüphe edildiği zamanlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bunun yanında pek çok insanda bulunan bir durum olarak karşımıza alerjik reaksiyonlar çıkmakta olup, bu alerjik reaksiyonlar insandan insana değişebilmektedir. Bazı insanların vücudu değişik maddelere ya da besinlere reaksiyon gösterebilmekte olup, farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler pek çok şekilde olabilirken, bu alerji sonucunda anafilaksi denilen durumda ortaya çıkabilir. Ani gelişen anafilaksi, ciddi bir durum olup, ölüme kadar götürebilmektedir. Bu yüzden bu durum oluştuğu zaman hasta hemen sağlık kuruluşuna götürülmeli ve müdahale edilmelidir. Bu yazımızda anafilaksi adına birçok şeyi bulabilmeniz mümkündür. 

Anafilaksi Nedir?

Çok ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi, bireyin alerjisi olduğu besinlere ya da maddelerin tüketimi ile ortaya çıkıp, birkaç saniye ya da dakikadan sonra gelişebilmektedir. Bu durum geliştiği zaman bireyin tansiyonu düşüp, solunum kanalları daralmaktadır. Bu yüzden nefes almakta zorlanır, hatta nefes alması durabilme seviyesine gelebilmektedir. Bu durum oksijen azalmasına neden olurken, hemen müdahale edilmeli olup, yoksa ciddi sonuçlara yer açabilir.

Anafilaksi Tedavisi Nasıl Olur?

Bu durumda olan hastalar alerji yapan ne ise ondan uzak durarak yaşar ve buna dikkat ederek yaşar. Bunun sonucunda kişi herhangi bir şekilde anafilaksi durumunda ise adrenalin kullanılması gerekmektedir. Eğer kişinin üzerinde adrenalin otoenjektörü varsa, bilen biri tarafından hemen uygulanmalı olup, hemen 112 tuşlanıp aranmalıdır. Eğer kişinin üzerinde bir şey yoksa kişi kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır. Bu durum ani gelişirken hemen müdahale edilerek tedavi edilir, bu müdahalede nefes yollarını açmak adına, kişiye adrenalin verilir.

Anafilaksi Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Bu rahatsızlık çok ani gelişen ve alerji bulunan maddeleri vücuda girmesi ile oluşurken, bitkisel bir tedavisi bulunmaktadır. Anafilaksi durumunda ki kişilere adrenalin verilerek, durumun kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında kişilerin alerjisi bulunduğu besin ya da maddelerin tüketiminden uzak durması gerekirken, anafilaksinin önüne geçilmeye çalışılır.

Anafilaksi Bulaşıcı Mı?

Yeryüzünde birçok bulaşıcı hastalık varken, bunların yayılması üzerine salgınlar bile oluşabilmektedir. Hastalıklar birçok yolla bulaşabilirken, bazı hastalıklar ya da rahatsızlıkların bulaşma gibi bir özelliği yoktur. Bu durumlar sadece kişiyi etkilerken, başkaları tarafından bir risk oluşturmaz. Anafilaksi de alerjik bir reaksiyon olarak karşımıza çıkmakta olup, başkasına bulaşma riski yoktur.

Anafilaksi Durumunda Ne Yapılır?

Anafilaksi durumu ortaya çıktığı zamanlarda hızlı hareket çok önemli olup, yapılacaklar sınırlı bir halde bulunmaktadır. Böyle durumlarda yapılacak ilk iş eğer kişinin üzerinde varsa, adrenalin otoenjektörünü kişiye kuyruk sokumundan enjekte etmektir. Eğer yoksa çok acil bir şekilde hemen en yakın sağlık kuruluşu aciline kişi yetiştirilmelidir. Bunun nedeni anafilaksi çok çabuk gerçekleşir ve kişinin solunum almasını etkiler.

Anafilaksi Kendiliğinden Geçer Mi?

Bu durum ne kadar erken ortaya çıkarsa o kadar tehlikeli olurken, bazen ortaya çıktığı andan itibaren gerileme gösterip, tekrarlayabilmektedir. Bu yüzden durum ortaya çıkıp gerilese dahi kişilerin bir sağlık kurumuna görünmesi iyi olur. Anafilaksi durumun ciddiyetine göre gerileyip geçebilirken, her ihtimale karşı kontrol edilmeli olup, tekrarlanma olursa kontrol altına alınmalıdır.

Anafilaksi Kaç Gün Sürer?

Anafilaksi duruma göre birkaç saniye ya da yarım saat içinde belirtiler gösterebilmekte olup, ciddi sonuçlara yol açabilir. Bazı anafilaksi vakalarında belirtiler gerileyip, daha sonra tekrarlayabilmektedir. Bu yüzden durum oluşunca belirtiler gerilese bile bir sağlık kuruşuna başvurulup, bilgi alınmalıdır. Bu durum 32 saat kadar bir süre içinde, tekrar edebilme özelliğine sahip olmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir