ALS Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

ALS Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
18.09.2021 21:30
ALS Hastalığı Genetik mi? ALS hastalığına iyi gelen bitkiler neler, iyileşir mi, ALS hastalığı kaç yıl yaşar, öldürür mü, tedavisi var mı, yaşam süresi nedir?

ALS yani Amyotrofik Laterals Skleroz, beyin ve omurilik kaslarına çalışma emrini veren sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta beyinden gelen iletileri kaslara ileten motor nöronları, kaslara komut veremediği için kaslar hareket edemez ve kaslar hareket etmedikçe kaslarda güçsüzlük oluşur. Bu hastalık motor nöron hastalığı olarak da bilinir. Vücutta önce belirli motor nöronlarda başlar ve bütün vücuda yavaş yavaş yayılır. Erken tanı konursa kesin bir çözüm olmasa da bazı semptomlar tedavi edilebilir, kas hareketlerinin kontrolü daha uzun süre devam edebilir.

ALS Hastalığı Genetik mi?

ALS hastalığına sahip insanların onda birlik kısmı genetik nedenlerden hastalığa yakalanmıştır. Genellikle hastalığın başlangıcı 50-60 yaşlarında başlamakta fakat genetik yollardan oluşan hastalıklarda erken başlangıç görülmektedir. Bu hastalık sıklıkla erkeklerde görülmektedir. Dünyada her yüz bin kişiden 3-8 kişi de bu hastalık görülmektedir. Türkiye’de ALS hastaların sayısı 6000-8000 civarındadır.

ALS Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

ALS hastalığının tedavisinde beslenme düzeni çok önemli olup işlenmiş gıda türü yiyecekler kesin manada tüketilmemelidir. Şekerler ve yapay tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır ,yani vücutta sıkıntı yaratabilecek her türlü şeyden uzak durmak önemlidir. Bunun için yüksek antioksidanlı meyveler tüketilmeli. Bu meyveler süper oksijenin daha az zararlı bileşenlere dönüştürülmesini sağlarlar. Ispanak mantar enginar gibi sebzeler sıklıkla tüketilmelidir. Bunun yanısıra şifalı bitkilerde kullanılır. Örneğin kantaron yağı ökse, otundan yapılan çaylar, amber çiçeği, zerdeçal gibi bitkiler bu hastalıkta kullanılması önerilen şifalı bitkilerdir.

ALS Hastalığı İyileşir mi?

ALS hastalığı çok büyük çaplı bir hastalık olduğundandır ki kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Sadece bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar vardır. Hasta insanların mümkün olduğunca rahat ettirilmesi ve sağlığına iki kat daha fazla dikkat etmesi gerekir. Ancak bazı kök hücre tedavileri bu hastalığı daha büyük çapta iyileştirebilmektedir. Çünkü kök hücreler sinir hücrelerini dokundurulduğu zaman sinir hücrelerini dönüşme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda kas dokusunun yenilenmesi içinde kullanılabilen bir yöntemdir. Tabi buna da tam olarak kesin çözüm diyebilir miyiz orası belirsiz.

ALS Hastalığı Kaç Yıl Yaşar?

ALS hastalığı zaman geçtikçe ilerleyebilen bir hastalık olduğu için bir müddet sonra vücuttaki bütün kasların işlevi sona erecek ve bu da ölümle sonuçlanacaktır. ALS hastalığının ömrü kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle 4 ile 6 yıl arasında bir hayatta kalma süresi vardır fakat bazı insanlar bu hastalıkla 10 yıl ve üstünde de yaşayabilmektedir. Tabii bu farkın temel nedeni tam olarak saptanamamıştır.

ALS Hastalığı Öldürür mü?

Bu hastalığı taşıyan insanlarda kasların çalışmaması yavaş yavaş bütün vücuda yayılır. Çünkü beyinden gelen uyarıları kaslara ileten motor nöronlardaki sıkıntıdan dolayı kaslar çalışmamaktadır. Bu kas çalışmama sorunu belirli bölgelerden başlayarak bütün vücuda ilerlemektedir. Bunun bir örneğini de Stephen Hawking’te görebilmekteyiz. Bu hastalık belirli bir süre sonra yavaş yavaş bütün vücuda yayılmaya başlayacaktır. Hastalık tamamen bütün vücudu etkilediği takdirde ölüm gerçekleşir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi olmadığından genel olarak ölüm kaçınılmaz bir sondur.

ALS Hastalığının Tedavisi Var mı?

ALS hastalığının maalesef kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Bu konuda yapılabilen tek şey hastalığın yayılışını yavaşlatmaktır. Bunun için çeşitli tedavi süreçleri geçirilir. Hastaya kullanması için bazı ilaçlar verilir. Bu hastalığın ilerlemesini biraz olsun yavaşlatacaktır fakat tamamen bitirebilmek konusunda tam bir çözüm değildir. Bunun yanı sıra kök hücre tedavileri de yapılabilmektedir. Fakat her ne olursa olsun vücutta ilerleyişi tamamen duramadığı için şuan bulunan kesin bir tedavi yöntemi yoktur.

ALS Hastalığının Yaşam Süresi Nedir? 

ALS hastalığının yaşam süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı insanlarda bu yaşam süresi çok kısa olabilirken bazı insanlarda 10 yılın üstü kadar da yaşayabilmekte olup nedeni tam olarak saptanamamıştır. Genel ortalama süre 3-5 yıl arasındadır. Fakat dediğim gibi 10 yılın üstünde yaşayan insanlarda vardır. Mühim olan tedavilerle bu süreyi uzatabilmektir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir