ALES Nedir?

ALES Nedir?
21.08.2021 00:30
Akademik personel seçme sınavı kısaca ALES olarak bilinen bu sınav, lisansüstü eğitimlere hak kazanmak amacı ile yapılmaktadır. Ales nedir ve ne zamandan beri yapılıyor? Yılda kaç kez yapılır? Ales ile Dgs aynı mıdır? Kaç puan gereklidir, ne kadar sürede açıklanır? Ales mi zor Kpss mi? Ales sınavı tek oturum mu, kazanınca ne olur, başvurusunda önce para mı yatırılır?

ALES, yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans ya da doktora yapılabilmesi için yapılan ve bir nevi akademik personel yetiştirilmesi için öğrenciler tarafından zorunlu tutulan bir sınavdır. Yapılacak uzman, çevirmen, okutman, akademisyen atamaları için girilmesi gereken bu sınav senede üç kez ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. 50 Matematik ve 50 Türkçe sorusunun sorulduğu bu sınavdan başarı sağlanabilmesi için bu sınava giren öğrencilerin 60 tam puan alması gerekmektedir.

Akademik personel seçme sınavı kısaca ALES olarak bilinen bu sınav, lisansüstü eğitimlere hak kazanmak amacı ile yapılmaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerine girmek ve akademik kariyer için yapılan bu sınav her yıl üç kez yapılmaktadır. Okutman, araştırma görevlisi ve akademisyen olunabilmesi için bu sınavın yapılması ve bu sınavdan geçer not alınması gereklidir. İlkbahar döneminde bir kez, sonbahar döneminde de iki kez olmak üzere yılda üç kez yapılan bu sınav, ÖSYM tarafından organize edilir.

 Her öğrenci için zorunlu olmayıp isteyen öğrencilerin istedikleri zaman diliminde girebildikleri ALES, Türkçe, Türkçe Mantık, Matematik ve Sayısal Mantık gibi dört dersin sorularını içeren sınavdır. Sözel ve sayısal testi olarak gruplandırılan bu sınavın iki temel dersten oluştuğu bilinir. Genelde paragraf soruları ve problemlerden oluşan bu sınavdan bir öğrencinin en az altmış puan alması gereklidir. ALES’in işe yarayabilmesi için alınacak notun en az 60, üniversite diploması notunun ise en az iki buçuk olması zorunluluğu bulunmaktadır. Hemen her dönem yüzlerce öğrencinin başvuru yaptığı bu sınav hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların cevapları sizlerle…

Ales Ne Zamandan Beri Yapılıyor?

Akademik personel yetiştirilmesi amacı ile yapılan bu sınavın ilk kez yapıldığı yıl 1997 yılı idi. Bu yılda ilk kez yapıldığında ismi LES yani lisansüstü eğitime giriş sınavı idi. Bakıldığında tam 24 yıldır ALES’in yapıldığı bilinmektedir. 1907 yılında ilk kez yapıldığında adı LES olarak belirlenmiş olsa da 2007’den beri ALES ismi ile bu sınav senede üç kez yapılmaktadır.

Ales Bir Yılda Kaç Kez Yapılır?

Üniversite mezunu öğrenciler tarafından oldukça merak uyandıran ALES, bir yılda üç defa ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Her yıl sınav günlerinde üç aşağı beş yukarı farklılıklar olsa da genelde ilkbahar döneminde bir kez, sonbahar döneminde ise iki kez yapılmaktadır. ALES’in yapıldığı aylar ise genelde mayıs, eylül ve ekim ayları olarak bilinir.

Ales İle Dgs Aynı Mıdır?

Hayır. İki sınav arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır. ALES, öğrencilerin lisans eğitiminden yüksek lisansa, yüksek lisanstan da doktora eğitimine taşıyan bir sınav olarak bilinirken, DGS tamamen farklıdır. DGS, Dikey Geçiş Sınavı olarak bilinmekle birlikte, genelde ön lisans eğitiminden lisans programına yerleşmeyi yani geçmeyi sağlayan bir basamak sınav olarak bilinir.

Ales İçin Kaç Puan Gereklidir?

ALES ile birlikte bir yüksek lisans programına yerleşmek ya da doktora eğitimi alınabilmesi için öğrencilerin en az 55 ya da 60 puan alması gereklidir. Bu alt sınır üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme göre değişiklik göstermektedir.

Ales Ne Kadar Sürede Açıklanır?

ALES diğer ÖSYM sınavlarına göre çok daha kısa sürede açılanabilen bir sınavdır. Sınav oturumunun gerçekleştiği günün ardından geçen on beş ya da yirmi günlük süre içinde bu sınavın açıklandığı bilinir. Fakat yine de ÖSYM bu konu hakkında net bir tarih aralığı vermemektedir. Geçmişteki sınavlar referans verilerek bu sürenin tahmininde bulunulmaktadır.

Ales Mi Zor Kpss Mi?

Akademik Personel Seçme Sınavı olarak bilinen ALES ve Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS içerikleri bakımından birbirine çok da fazla benzemeyen iki ÖSYM sınavıdır. KPSS’de genelde genel kültür ve genel yetenek kapsamları içinde Türkçe, Matematik, Coğrafya, Tarih, Vatandaşlık gibi testler varken ALES genelde mantık üzerine kurulu bir sınavdır. Bu bakımdan bakıldığında ikisinin birbirine oranla zor olması ya da daha kolay olması göreceli bir kavram olarak bilinir.

Ales Kazanınca Ne Olur?

ALES’ten geçerli bir puan alınması kişilerin üniversite eğitimleri boyunca aldıkları eğitimlerin nezdinde uzmanlaşmalarını sağlayan yani akademik personel olma yolunda öğrencilerin yürümesini sağlayan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi bir puan ile iyi bir üniversitede iyi bir bölümde yüksek lisans yapılarak akademisyenliğe açılan kapılar azimle çalınmış olacaktır.

Ales Sınavı Tek Oturum Mu?

Evet. Diğer sınavlar gibi parça parça halde yapılmaz ve her bir sınav tek bir oturumda yapılabilmektedir.

Ales Başvurusunda Önce Para Mı Yatırılır?

Evet. Sistemden ilk olarak ön başvuru yapılması gereklidir. Ardından belirtilen sınav ücreti yatırılır ve başvuru süreci tamamlanmış olur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir