Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
01.08.2021 09:30
Akciğer kanseri belirtileri nelerdir? Akciğer kanseri ayak şişmesi neden olur? Akciğer kanseri sebepleri nelerdir? Akciğer kanseri yaşama oranı nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Akciğer kanseri belirtileri;

·        Giderek Artan Öksürük: Akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında yer almaktadır. İki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük temel göstergeleridir. Kan görülmesi veya balgamın renginin koyu kahverengi olması önemli belirtilerdendir.

·        Göğüs Ağrısı: En temel belirtilerden birisidir. Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken artan ağrı varsa zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.

·        Nefes Darlığı: Nefes darlığı ve hırıltı soluma kanserinin tüm evrelerinden görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Sinsi olarak gelişen akciğer kanserinin önemli göstergelerinden olan nefes darlığının hayati öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Akciğer sönmesi gibi durumlar da bu hastalığın erken dönem belirtilerinden biri olabilir.

·        İştahsızlık ve Kilo Kaybı: Nedeni belirlenemeyen kilo kaybı ve iştahsızlık varsa ihmal edilmemeli bir doktora danışılmalıdır.

·        Ses Kısıklığı ve Yutma Güçlüğü: Ses kısıklığı ve yutma güçlüğü birçok nedenden kaynaklanıyor olsa da soğuk algınlığı gibi bir durum olmaksızın ortaya çıkan bu rahatsızlıklarda doktora gidilmesi gerekiyor.

·        Halsizlik: Çabuk yorulma, halsizlik ve sürekli yorgunluk hissi gibi belirtileri olan hastalar, bu rahatsızlıkları günlük hayatı olumsuz etkilemeye başladıklarında ve bunlara solunum şikayetleri de eklendiğinde vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. Birçok alt solunum yolu hastalıkları bu belirtileri vermektedir.

·        Parmaklarda Çomaklaşma: El ve ayak parmağında yumuşak dokunun hızlı ve ağrılı olarak şişip yuvarlaşarak çomaklaşması belirtiler arasında yer almaktadır.

·        Vücut Ağrısı: Akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol ve bacak, omuz ağrısı ya da beyne sıçramasıyla şiddetli baş ağrıları oluştuğu bilinmektedir.

·        Sık Tekrarlayan Enfeksiyon: Zatürre ve bronşit gibi solunum yollarında oluşan enfeksiyonların sık sık tekrarlanması ve iyileşmemesi belirtiler arasındadır.

·        Göz Kapağında Düşme: Göz kapağının düşmesi, göz bebeğinin küçülmesi ve yüzün aynı taraflarında terleme olmaması belirtiler arasındadır.

Akciğer Kanseri Ayak Şişmesi Neden Olur?

Akciğer kanseri, ayak şişmesine neden olmaz doğrudan bir ilişkisi yoktur. Ancak akciğer kanseri, akciğerlerin normal işlevlerini engellediği için vücutta bir dizi komplikasyona neden olabilir. Bu komplikasyonlardan biri, akciğer kanseri hastalarında sıklıkla görülen plevral efüzyon adı verilen bir durumdur. Plevral efüzyon, akciğerlerin dışındaki zarın (plevra) arasına sıvı birikmesi ile oluşur ve akciğer kanseri gibi akciğerle ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.

Plevral efüzyon, sıvının akciğerlerin etrafındaki alana birikmesine neden olur ve bu da bacaklarda şişmeye neden olabilir. Bu nedenle, akciğer kanseri olan bazı insanlar bacak şişliği veya ayak şişliği yaşayabilirler. Ancak, ayak şişmesi sadece akciğer kanserinde görülen bir belirti değildir ve birçok farklı nedeni olabilir. Ayak şişmesi olan kişilerin, bu durumun nedenini belirlemek için bir doktora danışmaları önerilir.

Akciğer Kanseri Sebepleri Nelerdir?

Akciğer kanseri sebepleri nelerdir?

Akciğer kanserinin en yaygın nedeni, uzun süreli sigara kullanımıdır. Sigara, akciğerlerdeki hava keseciklerindeki hücrelerin DNA'sını hasarlayarak kanser oluşumuna yol açabilir. Ancak, sigara kullanmayan kişilerde de akciğer kanseri gelişebilir. Diğer nedenler arasında şunlar bulunur:

Pasif sigara içme: Sigara içen kişilerle birlikte bulunan ve dumanına maruz kalan kişilerde de akciğer kanseri riski artar.

Radon gazı: Radon, toprakta doğal olarak bulunan bir gazdır ve kapalı veya yetersiz havalandırması olan evlerde birikerek akciğer kanserine neden olabilir.

Asbest: Asbest, inşaat ve endüstriyel sektörlerde kullanılan bir mineraldir ve akciğer kanseri riskini artırabilir.

Hava kirliliği: Hava kirliliği, fabrika dumanı, araç egzozu ve endüstriyel atıklar gibi kirleticilerin neden olduğu hava kirliliği, akciğer kanseri riskini artırabilir.

Genetik faktörler: Bazı ailelerde akciğer kanseri daha yaygın olabilir. Genetik mutasyonlar da kanser riskini artırabilir.

Diğer faktörler: Diğer faktörler arasında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH),tüberküloz ve diğer akciğer enfeksiyonları, radyasyon maruziyeti ve bazı kimyasal maddelere maruz kalma bulunmaktadır.

Özetlemek gerekirse, sigara kullanımı, pasif sigara içme, radon gazı, asbest, hava kirliliği, genetik faktörler ve diğer faktörler, akciğer kanserine neden olabilen risk faktörleri arasındadır. Bu risk faktörlerinden kaçınmak veya bunları azaltmak, akciğer kanseri gelişme riskini azaltabilir.

Akciğer Kanseri Yaşama Oranı Nedir?

Akciğer kanserinin yaşama oranı, kanserin evresine ve tedaviye verilen cevaba bağlı olarak değişebilir. Erken evrede teşhis edilen ve uygun şekilde tedavi edilen hastaların yaşama oranı daha yüksektir. Ancak, genel olarak, akciğer kanseri teşhisi konan hastaların ortalama beş yıllık sağ kalım oranı %20 civarındadır.

Ancak, yaşama oranı sadece bir tahmindir ve her hastanın durumu farklıdır. Tedavinin başarısı ve hastanın yaşama oranı, kanserin teşhis edildiği evre, kanserin türü ve yayılımı, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bu nedenle, erken teşhis, uygun tedavi ve sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri, akciğer kanseri hastalarının yaşama oranını artırmaya yardımcı olabilir. Sigara kullanımından kaçınmak ve sigara içenlerle birlikte bulunmaktan kaçınmak, akciğer kanseri riskini azaltmanın en etkili yollarından biridir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir