Ağız Kokusu Çeşitleri Nedir?

Ağız Kokusu Çeşitleri Nedir?
20.08.2021 19:00
Ağız kokusu genellikle ağız hijyeninin tam olarak yapılamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir problemdir. Ağız kokusu çeşitleri ve nedenleri nelerdir, akciğerden mi kaynaklanır, ağız kokusu bademcik taşından mı kaynaklanır, Hepatit B ağız kokusu yapar mı? Ağız kokusu yapan bakteriler, ağız kokusu için hangi bölüme gidilir, mideden geliyorsa ne yapmalı, ağız kokusu ve ağızda acı tat neden olur? Ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisidir?

Ağız kokusu genellikle ağız hijyeninin tam olarak yapılamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir problemdir. Ancak ağız temizliği yapıldıktan sonra bile kötü koku geçmiyorsa altında yatan başka bir sorun olduğu düşünülebilir. Geçmeyen kokunun araştırılması gerekir. Ağız içinde mantar enfeksiyonu, diş çürükleri, bademcik iltihabı, mide hastalıkları, sinüzit ve böbrek hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu başlı başına bir hastalık değildir. Ancak bazı hastalıkların habercisi olarak gelişebilir. Ağız kokusu problemi olan kişilerde ağız muayenesi yapılır, dişler kontrol edilir ve hastadan kan testi istenir. Böylelikle kokuya neden olan faktör tespit edilir ve tedavisi yapılır. Ağız kokusu sorunu hakkında merak edilen tüm sorular ve bu soruların cevapları sizler için derlendi.

Ağız Kokusu Çeşitleri Ve Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusu çeşitleri; fizyolojik ağız kokusu, dil kokusu, boğaz- sinüs kaynaklı ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı ağız kokusu, nefes kokusu ve psikolojik kaynaklı ağız kokusudur. Ağız kokusunun nedenleri; dişlerin aralarında yiyecek artıkları kalması, ağızdaki bakteriler, diş eti hastalıkları, dişlerde oyuk oluşması, karaciğer yetmezliği, sinüzit, akciğer hastalıkları, diyabet hastalığı, böbrek yetmezliği ve mide hastalıklarıdır.

Ağız Kokusu Akciğerden Mı Kaynaklanır?

Ağız kokusunun nedeni akciğerler olabilir. Bu nefes kokusu çeşidi olarak bilinir. Akciğerde pnömoni, adenit, bronşit gibi hastalıklar varsa buradan çıkan gazlar nefes yayılır ve nefes kötü kokar. Nefes kokusu olan hastalarda ne yapılırsa yapılsın iyileşme olmaz.

Ağız Kokusu Bademcik Taşından Mı Kaynaklanır?

Bademcik taşları arasında yiyecek artıkları kalması bakterilerin oraya yerleşmesine yol açar. Böylece bakteriler kötü koku oluştururlar. Bunu önlemek için ağız bakımını aksatmamalı, hijyene dikkat edilmeli, sigara, puro ve alkol kullanımı bırakılmalı ve bol su içilmelidir.

Hepatit B Ağız Kokusu Yapar Mı?

Hepatit B, halk arasında sarılık olarak adlandırılan karaciğer iltihaplanması hastalığıdır. Karaciğerlerde hasara neden olan bu hastalığın belirtilerinden birisi de ağız kokusudur. Ağızda bozuk balık kokusuna benzeyen bir koku varsa derhal hastaneye gidilmeli ve gerekli testler yaptırılmalıdır.

Ağız Kokusu Yapan Bakteriler Nelerdir?

Ağız kokusunun nedenlerinden birisi de bakteri kaynaklı olabilir. Doktorlara göre midede oluşan helikobakter pilori isimli bakteri ağız kokusuna yol açar. Bunun dışında bazı sindirim sistemi hastalıkları, ağızdaki yiyecek artıklarında oluşan bakteriler ve bağırsak parazitleri de ağız kokusuna yol açar.

Ağız Kokusu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ağız kokusu şikayeti için öncelikle ağız ve diş sağlığı bölümüne gidilmelidir. Eğer ağız kokusunun nedeni diş sorunları ve diş etlerinden kaynaklanıyorsa sorun tedavi edilir. Ancak ağızda kokuya neden olabilecek herhangi bir neden bulunamamışsa göğüs bölümüne veya dahiliye bölümüne gidilir. Ağız kokusuna neden olan faktörün akciğer, karaciğer veya böbreklerden mi kaynaklandığı araştırılır.

Ağız Kokusu Mideden Geliyorsa Ne Yapmalı?

Bazı insanların midesi hassastır ve baharatlı gıdalardan rahatsız olabilirler. Baharatlı gıdalar mide asitini artırır ve ağızda kokuya neden olabilir. Bundan dolayı baharatlı, acılı gıdalardan ve süt ürünlerinden uzak durulması gerekir. Ayrıca ağız kokusunu önlemek için şekersiz sakızlar veya karanfil çiğnenmesi önerilir.

Ağız Kokusu Ve Ağızda Acı Tat Neden Olur?

Yeterince ağız bakımının yapılmaması diş ve diş etlerinde probleme yol açarlar. Dişlerde plak birikir ve bakteriler oluşur. Bu da ağızda kökü kokuya ve acı bir tat oluşmasına neden olur. Ağızda kötü koku ve tat oluşmasını azaltmak için ağız hijyenine dikkat etmek gerekir.

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Ağız kokusu bazı hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkar. Bunlar; diş çürümesi, sinüzit, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, reflü, karaciğer yetmezliği, boğaz hastalıkları, böbrek yetmezliği, kan hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarıdır.

Ağız Kokusu Uykusuzluk Yapar Mı?

Uyku problemi yaşayan kişiler genellikle uyurken ağızdan nefes alırlar. Bu da ağzı kurutur ve tükürük üretimini artırır. Böylece ağızda kötü koku oluşması normaldir. Uyku probleminin tedavi edilmesi gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir