AFS Kültürlerarası Programları 1947 yılından itibaren farklı kültürlerden olan insanlar arasındaki ilişkiyi yürüten programlardır. En eski öğrenci değişim programı ve dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olarak kabul edilen AFS, ilişkilerde ön yargıların yıkılması, hoşgörü ve kültürlerarası anlayışın artması düşüncesiyle dünya barışının sağlanacağı inancıyla başlamıştır. Gönüllülerin girişimleri ve destekleri sayesinde 60 yılı aşkın süredir dünyanın dört bir yanına yayılarak günümüzde hala bu düşünceyle ve amaçla sürdürülmektedir. Kendilerini öğrenme tecrübesine adamış aileler, arkadaşlar, öğrenciler ve gönüllülerden oluşan dünya çapında bir ağdır. Öğrenci değişimi alanında dünya lideri olan sistem 1947’den bu yana 380 binin üzerindeki katılımcısı sayesinde dünya çapında 50’den fazla ülke içerisinde faaliyet göstermektedir.
AFS Açılımı Nedir?
Öğrenci değişim programlarının en eskisi olan AFS programının açılımı American Field Service’dir. AFS programına katılan öğrenciler bir yıl süre ile farklı ülkedeki gönüllü ailelerin yanında liseye devam ederek sıradışı bir kültürlerarası öğrenme deneyiminin bir parçası olmaktadırlar. Programın Türkiye’deki faaliyetleri ise Türk Kültür Vakfı tarafından yürütülmektedir.
AFS Şartları Nelerdir?
AFS’ye katılmak isteyen adayların öncelikle başvuru formunu belirtilen zaman dilimleri içerisinde doldurmaları gerekmektedir. Adaylar daha sonrasında devam ettikleri Lise Müdürlüklerinden alacakları imzalı ve kaşeli öğrenci belgesi ve veliler tarafından imzalanmış KVKK Açık Rıza Beyanı’nı online başvuru olarak gerçekleştiricektir. Bunun dışında 2021-2022 başvuru koşulları arasında şunlar yer almaktadır;
· TC vatandaşı olmak veya TC tarafından tahsis edilmiş ikamet iznine sahip olmak
· Özel Öğretim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları, Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlüklerine bağlı olan liselerdeki hazırlık, 9. , 10. , 11. ve 12.sınıfa devam ediyor olmak
· 01 Ocak 2013- 01 Eylül 2006 tarihleri arasında doğmuş olmak
· Son iki öğretim yılı sonu ortalamasının 100 üzerinden 50 ve üzeri olması
· Son iki öğretim yılı sonu not ortalamalarında hiçbir dersten 50 altında almamış olmak
AFS ile Hangi Ülkelere Gidilir?
AFS öğrenci değişim programlarıyla yaklaşık olarak 40 ülkeye öğrenci gönderilmektedir. Ülkelerin okul sistemleri ve vize uygulamalarına göre başvuru koşulları değişkenlik gösterse de program sayesinde gidilebilecek ülkeler arasındaki ülkeler şu şekilde sıralanabilir; ABD, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Belçika, Hollanda, Letonya, Macaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, İsviçre, İzlanda, Polonya, Rusya, Kanada, Endonezya, Kosta Rika, Şili, Arjantin, Brezilya, Letonya, Dominik Cumhuriyeti, Tayland, Çin ve Japonya.
AFS Ne Kadar Sürer?
Programa katılacak olan öğrenciler belirlenen AFS okul programı adayları değerlendirme süreci sonrasında kısa veya okul yılı programlarına kabul edilmektedirler. Okul yılı programı yaklaşık olarak ülkenin bir okul yılı boyunca sürmektedir. Kısa programlar ise öğrencilerin isteklerine ve seçtikleri ülkenin bir okul dönemine denk gelecek şekilde 3 ay veya daha fazla süre boyunca sürdürebilmektedirler. Kısa programlarda 3 aylık, güz dönemi sömestır ve yaz dönemi sömestır olarak üç dönemi bulunmaktadır.
AFS Ücretli Mi?
AFS programlarına katılmak ücretlidir. Maliyetlerin genel olarak gidilecek ülkeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Programın maliyeti ortalama olarak 15 bin dolar civarındadır. Kısa dönem program maliyetleri ise ortalama olarak 8 bin dolar civarındadır. Bu ortalama ücretin içerisinde uçak bileti, AFS sağlık sigortası ve direkt operasyonel maliyetler de yer almaktadır. Vize ücreti, pasaport ve öğrencinin cep harçlığı ise program ücretlerine dahil edilmemektedir.
AFS Mi YFU Mu?
İki programda gönüllü olan ev sahibi ailenin yanında konaklama imkanı tanıması ve akademik ve kültürel değişim üzerine kurulu programlar olmaları dolayısıyla oldukça benzerlik göstermektedir. Programlar genel olarak 15-18 yaş aralığındaki lise öğrencilerinin 6 hafta ile 1 yıllık süre içerisinde farklı ülkede gönüllü olan ailelerin yanlarına giderek gittikleri ülkenin eğitim standartlarına ve kendi seviyelerine uygun bir eğitim kurumunda öğrenimlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Aile yanı konaklamanın yanı sıra yabancı ülkeye uyum ve dil becerilerini geliştiren bu programlar güvenlik ve takip açısından da oldukça faydalıdırlar. YFU dünyanın en saygın ve güvenilir değişim programlarından bir tanesidir. AFS ise öğrenci değişim programlarının en eskisi ve en çok bilinenidir.
AFS Zor Mu?
AFS programlarında adayların belirlenmesi 3 aşama ile gerçekleştirilmektedir. 1.aşamada adayların genel kültür ve zihinsel becerileri çoktan seçmeli test ile belirlenir. Tamamen Türkçe olan bu testlerde akademik bilgi ve yabancı dil bilgisi test edilmemektedir. İlk aşamada başarılı sayılan adaylar daha sonra 2.aşama değerlendirmesine alınacak mülakatlar ise komisyonlarca yürütülecektir. Görüşmeler Türkçe yapılacak ve yapılan değerlendirmelere göre öğrencileri yakından tanımak ve programa uygun motivasyona ve yetkinliğe sahip olup olmadıkları test edilecektir. 3.aşama ise mülakatların sonuçlanmasını kapsamaktadır. Burada mülakat sonuçları adaylara açıklanacak ve herhangi bir itiraz işleme alınmayacak ve programa katılacak kişinin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği kurum tarafından belirlenecektir.
AFS Dil İstiyor Mu?
AFS programının değerlendirme süreçleri Türkçe yapılmaktadır. Bu nedenle değerlendirme sürecine başvuru aşamasında yabancı dil bilgisi aranmamaktadır. Fakat tercih edilen ülkeler arasında ABD, Almanya, Fransa, Japonya ve Avusturya gibi bazı ülkelere özel olarak başlangıç seviyesinde dil bilgisi istenebilmektedir. Örneğin Japonya Kakehashi Programına katılacak öğrencinin başvuru koşullarına ek olarak başlangıç düzeyinde olan (N5) Japonca dil bilgisi aranması.