Açlık Hissi Nedir?

Açlık Hissi Nedir?
02.08.2021 11:30
Açlığın oluşmasında temel neden kandaki enerji miktarının dengede tutulmak istenmesidir .Bizler de açlık hissi nedir?, açlık hissi neden olur?, açlık hissi ve mide bulantısı, açlık hissi ve iştahsızlık, sürekli açlık hissi için hangi doktora gidilir?, açlık hissini gidermek için ne yapmalıyız?, açlık hissi hamilelik belirtisi mi?, açlık hissi yağ yakar mı?, açlık hissini yok eden yiyecekler sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Açlığın oluşmasında temel neden kandaki enerji miktarının dengede tutulmak istenmesidir. Bu dengeyi sağlamak isteyen vücut, kişiyi yiyecek aramaya ve onu tüketmeye doğru itmektedir. Yavaş sindirilen besinlerde yağ, protein ve lif oranı yüksek yiyecekler vb. bu dengede tutma işlemi daha etkili bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda sürekli açlık hissi, sürekli yemek yeme ihtiyacı duyma gibi anormal olan durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Karaciğerde bulunan glikojen miktarının belirli bir seviyenin altına düşmesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Bu durumun yarattığı sonuçlardan bir tanesi ise beraberinde yeme arzusu getirmesidir ve bu hisse açlık hissi adı verilir. Bu hissin oluşmasının pek çok nedeni olsa da kaynağı hipotalamustur ve hipotalamusun sağlanması karaciğerde bulunan reseptörler aracılığıyla olmaktadır.

Açlık Hissi Neden Olur?

Sindirim sistemindeki bozukluklar, hareketsizlik, duygusal boşluk gibi problemler ve bunun gibi rahatsızların sonucunda ortaya çıkan açlık hissi sürekli olduğu zaman normal bir durum olmaktan çıkmaktadır. Bu durumun oluşmasına etki eden sebepler vardır ve bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz;

·        Sürekli Büyük Porsiyon Tüketmek: Sürekli olarak büyük menü veya büyük porsiyon tüketilmesi sonucu bir süre sonra tüketilen porsiyonların yetersiz gelmesi sebebiyle ortaya oluşan durumdur. Porsiyon veya menü minimum seviyede tutularak gerektiği vakitte yanınızdaki kişiyle paylaşarak bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.

·        Az Gün Işığı Almak: Gün ışığına az kalan bünyede metabolizma bir süre sonra bozulmaya başladığı için sürekli olarak tatlı ve yağlı yiyecekler istemekte ve bu durumda açlık hissine sebep olmaktadır. Bu sebeple gün içerisinde mümkün olduğunca gün ışığı alınarak endorfin salgılatılmalıdır.

·        Aşırı Şeker Tüketimi: Pek çok zararı olan şeker tüketildiğinde kan şekeri düzeyini yükseltmektedir. Kan düzeyinin düşmesi insülin hormonun salgılanmasına ve bu hormonun salgılanması da şeker seviyesinin normalin altına düşerek açlık hissine sebebiyet vermesine olanak sağlamaktadır. Sıvıyı tüketip bağırsağın dolmasını sağlayan gerekli safranın temin edilmesi sayesinde bu sebep ortadan kaldırılabilir. Gerek safrayı meyve ve sebze tüketerek alabilirsiniz.

·        Lifli Besinleri Az Tüketmek: Lifli besinlerin tüketilmemesi sürekli bir açlık hissi oluşturmaktadır. Lifli besinler tüketilirse safra midedeki sıvıyı emecek ve bağırsakların dolmasını sağlayacaktır.

·        Kullanılan İlaçlar: Bazı rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar açlık hissine sebebiyet vermektedir. Alerji ilacı, migren ilacı ve sakinleştiriciler histamin reseptörlerini devre dışı bırakır ve açlık hissinin oluşmasına sebep olmaktadır. Böyle bir şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve tedavinizin alternatiflerini öğrenmelisiniz.

Açlık Hissi ve Mide Bulantısı Neden Olur?

Normal durumlarda hissedilmesi gerekilen açlık hissinin yerine mide bulantısı hissedilmesi birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Aç karnına mide bulantısı yaşanmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

- Stresten dolayı duygu değişiklikleri

- Alkol kullanımı

- Sigara kullanımı

- Midede bulunan hastalıkları

- Migren ağrısı

- Kadınlarda adet döneminin yaklaşması

- Baş dönmesi

- Baş ağrısı

- Besin alerjileri

- İlaçların yan etkileri

- Mide ülseri

- Kafeinin aşırı derecede tüketilmesi

- Yüksek ateş

- Mide kanseri

- Hamilelik

- Bağırsakta olan hastalıklar

Açlık hissinde mide bulantısı yaşanmasının sebepleri bu rahatsızlıklar olabilmektedir. Bu sebeple alanında uzman bir doktora gidilip muayene olunmasında büyük fayda vardır.

Açlık Hissi ve İştahsızlık Neden Olur?

Mide kısmında hissedilen açlık hissinin yanında sürekli olarak mide şişkinliği, ağrı ve iştahsızlık gibi durumların olması kişi için tehlikeli bir durum oluşturabilir. Bu belirtiler ile kendini belli eden gastrit rahatsızlığı mide kanserine yol açabilmektedir. Eğer açlık hissinizin yanı sıra iştah kaybınız varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Sürekli Açlık Hissi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sürekli olarak açlık hissi olan kişiler endokrinoloğa başvurmalıdırlar. Bu rahatsızlığın tanısı testten ziyade klinik özellikleri ile konulduğundan dolayı açlık insülin düzeyi, açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri sorunun ortaya çıkarılmasında etken rol oynayabilmektedir.

Açlık Hissini Gidermek İçin Ne Yapmalıyız?

- Yemeklerinizi yavaş yemeye çalışın.

- Yemeğe çorba ile başlayın.

- Sık sık fakat az öğün olarak günde 3 ana 3-4 ara öğün tüketin.

- Yemekten önce su için.

- Salatalarda elma sirkesi ve iyotlu toz kullanın. Sirke ve iyotlu tuz iştahı bastırır.

- Protein kaynaklı yiyecekleri tüketin.

- Bol lifli ürünleri tercih edin.

Açlık Hissi Hamilelik Belirtisi Mi?

Hamilelik dönemlerinde hormon değişimleri ile tembellik, açlık hissi olması ve fazla yemek yeme isteği, aşırı duygusallık gibi değişimler görülebilmektedir.

Açlık Hissi Yağ Yakar Mı?

Uzmanlar uzun süreli aç kalmanın yağ yakımına yardımcı olmadığı gibi böyle bir inancın büyük bir yanlış olduğunu açıklamışlardır. Bunun sebebini ise kan şekerini dengede tutan insülin hormonunun beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerden etkilenmesi sonucu belirli seviyede zarara uğraması olarak gösteriyorlar.

Açlık Hissini Yok Eden Yiyecekler Nelerdir?

- Yumurta

- Çorba

- Avokado

- Yulaf

- Fasulye

- Mercimek

- Ceviz

- Badem

- Fındık

- Nane

- Yağlı Balık

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir