2022’nin En Çok Satan 6 Bilgisayar Markası

2022’nin En Çok Satan 6 Bilgisayar Markası
15.07.2022 17:59
2022 yılı için en çok satışı yapılan bilgisayar markaları belirlendi. Pazar araştırma şirketi olan International Data Corporation satış verilerini açıkladı. IDC’nin açıkladığı verilere göre dizüstü, masaüstü ve iş istasyonlarını kapsayan bilgisayar pazarında satışların ciddi oranda düştüğü gözlendi. Önceki yılın ilk çeyreğine göre %5,1 oranında azalan satışlar ilk çeyrek için geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %15,3 daha düşük olarak kayıtlara geçti. Salgın sonrası küresel çaplı olan enflasyonun bu piyasada daralmayı daha da derinleştirmesi bekleniyor.

2022’nin En Çok Satan 6 Bilgisayar Markası

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle çalışma ve eğitim sistemleri uzaktan yapılmaya başlandı. Bu dönemde bilgisayar pazarı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederek satışlarını büyük ölçüde arttırmıştı. Son dönemde yapılan araştırma verilerine göre bilgisayar pazarında son 2 yılda satış oranlarında düşüş yaşanıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde satışlar %5,1 oranında azalırken en büyük düşüş bu çeyrekte gerçekleşti.

IDC’nin yayınladığı raporlara göre 2022 yılında ilk çeyreğinde en çok satış yapan bilgisayar üreticileri belirlendi. Geçtiğimiz dönemde 71.3 milyon sevkiyat gerçekleştirildi. Bu dönemde en çok satış yapan üretici listesi 2021 yılında dördüncü çeyreğine ait verilerle aynı tabloya yansıdı. En çok satışı yapılan bilgisayar markaları arasında sırasıyla Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus ve Acer bulunuyor.

1-LENOVO

2022 yılının birinci çeyreğine göre Lenovo 18,3 milyon satış yaparak bilgisayar pazarında liderliğini devam ettirdi. Bu oranla pazar payının %22,7’sine sahip olan Lenovo bir önceki dönemde de en çok satış yapan firmaydı. Uzaktan çalışma ve eğitime geçiş yapılmasıyla birlikte bilgisayar satışları rekor kırarak atmasına karşılık 2022 yılı verilerine geçen yıla göre azalış gösterdi. Lenovo lider olmasına ve en çok satışı yapmasına karşılık yılın bir önceki dönemine göre %9,2 oranında daha az satış yaptı.

2-HP

2022 yılında ilk çeyreğe göre en çok bilgisayar satışı yapan firma ise HP oldu. En popüler markası olan Lenovo’nun ardından gelen HP ise 15,8 milyon satış yaptı ve listede geçen yıl olduğu gibi ikinci sırada yer aldı. Bu satış oranıyla pazar payının %19,7’sine sahip olan HP bu pazarda gelişimini sürdürdü. 2022 yılında yüksek oranda satış yapmasına karşılık yılın bir önceki dönemine göre HP en çok düşüş yaşayan bilgisayar markası oldu. 2022 dönemi içerisinde HP %17,8 oranında daha az satış yaptı ve diğer markalar arasında en çok değer kaybına uğrayan marka oldu.

3-DELL

2022 yılının verilerine göre en çok satışı yapılan marka ise Dell oldu. 13,7 milyon satış yaparak listede üçüncü sırada yer alan Dell, pazar payının %17,1’ne sahip oldu. Bu oranla birlikte pazardaki en yüksek paya sahip firmalardan olan Dell listenin başında bulunan markalara karşın bu dönemde satışlarını arttırdı. 2022 yılında yapmış olduğu satışlar yılın bir önceki dönemine göre %6,1 oranında artış gösterdi. Bu artış oranıyla birlikte en çok büyüyen ikinci bilgisayar firması oldu.

4-APPLE

2022 yılı için açıklanan verilere göre Apple markası 7,2 milyon bilgisayar satışı yaparak listede yine yer aldı. Satış yaptığı orana karşılık pazar payı ise %8,9 olarak kaldı. 2022 yılı için bir önceki döneme göre satışlarını arttıran firmalar arasında yer alan Apple bu dönemde %4,3 artış sağlayarak en çok büyüyen firmalar arasında ise üçüncü sırada yer aldı.

5-ASUS

2022 yılı verileri içerisinde en çok büyümeyi %17,7’lik oran Asus markası yaptı. 2022 yılı için toplamda 5.5 milyon satış yapan Asus yılın bir önceki dönemine göre %17,7’lik daha fazla satış yaparak pazar payını arttırdı. Asus’un bilgisayar pazarındaki oranı ise %6,9 oldu.

6-ACER

2022 yılı içerisinde en çok satan bilgisayar markaları arasında yer alan Acer bu dönemde 5,4 milyonluk satış yaptı. Pazar payı %6,8 olan Acer firması yılın bir önceki dönemine göre ise daha az satış yaptı. 2022 yılı verileri için yapmış olduğu satış bir önceki döneme göre %5,9 oranında azaldı.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir