2 Yaş Aşısı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

2 Yaş Aşısı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
18.08.2021 10:30
Dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebekler doğumlarının ardından gelişebilecek birçok hastalığa karşı savunmasızdır ve bu durum beraberinde birçok riski barındırmaktadır. 2 yaş aşısı Otizm nedir, yaptırmayanlar ne olur? 2 Yaş Aşısı aç karnına mı yapılır, en geç ne zaman yapılır, kaç gün gecikebilir, zorunlu mu? Neden yapılır, gecikirse ne olur?

Dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebekler doğumlarının ardından gelişebilecek birçok hastalığa karşı savunmasızdır ve bu durum beraberinde birçok riski barındırmaktadır. Bebeklerin hastalıkları karşı dirençlerinin arttırılması ve hastalıklardan korunması sağlama amacıyla yapılan aşılar arasında 2 yaş aşısı da bulunmaktadır. Bebeklik dönemleri itibarıyla yapılmaya başlanan aşılar hastalıklara karşı korunma kalkanı oluşturur. Aynı zamanda hastalıklara yakalanmadan önce önlem almayı hedeflerken rutin kontrolleri yapılan bebekler çeşitli hastalıklardan korunmak için belirli bir aşı takvimini takip eder. Bebeklik döneminin ve 2 yaş itibarı ile yapılan son aşı olarak Hepatit A aşısı uygulanmaktadır.

Bu aşıyla beraber ateş, ishal, aşı bölgesinde kızarıklık ve ağrı gibi semptomlar görülebilmektedir. Ebeveynlerin çoğunluğu aşı takvimine uymak ve aşı tarihini kaçırmamak ister. Hepatit A ciddi bir hastalık olduğundan dolayı aşı takvimine göre uygulanması son derece önemli aşıların başında gelmektedir. Bundan ötürü ebeveynler bu aşının ne zaman yapılacağını, ne kadar ertelenebileceğini ve oluşturabileceği durumlar hakkında bilgi sahibi olmak isterler.

2 Yaş Aşısı Otizm Nedir?

Erken çocukluk çağında belirti veren, otizm spektrum bozukluğu ile tanımlanan Otizm, tek bir hastalık olmayıp beyin gelişimi ile ilgili bir bozukluktur. Sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar, sosyal ve iletişim alanında yetersizlikler ile seyreden Otizm son verilere göre görülme sıklığı 1000de 14,6 oranındadır. Tam olarak nedeni aydınlatılmamış olan bu rahatsızlığın oluşmasında genetik faktör ve gen-çevresel etmenlerin rol oynadığı saptanmıştır. Görülme sıklığı nörolojik, genetik, psikiyatrik ve gelişimsel hastalık tanısı alan çocuklarda artmaktadır. Fakat yapılan araştırmalara göre hiçbir aşı doğrudan otizme yol açmamaktadır. Nedeni tam olarak aydınlatılamamış gelişimsel bir bozukluk olarak görülmektedir.

2 Yaş Aşısı Yaptırmayanlar Ne Olur?

Karaciğer hastalığı olarak tanımlanan Hepatit A hastalığı, hastalığa neden olan hepatit A virüsü dolayısıyla bu adı almıştır. Hepatit A virüsüne maruz kalan kişilerde dışkıları ile temas edildiğinde başkalarına da bulaştırabilirler. Su, gıda veya nesnelerden bulaşabilir olan bu hastalık için aşı yaptırmayanların yakalanma olasılığı daha fazladır. Genel belirtileri arasında yüksek ateş, yorgunluk, kusma, bulantı, iştahsızlık ve ishal yer almaktadır. Uzun süre boyunca etkisini hissettirdiği için aşı olmayan bebeklerde hiçbir belirti göstermeden de yayılabilir. Genellik 2 yaşından sonra ortaya çıkan hastalık için aşı yapılmadığı takdirde bu süre 6 yaşına kadar uzayabilir.

2 Yaş Aşısı Aç Karnına Mı Yapılır?

Aşılarda ilaçlarda bulunduğu gibi yan etkiler olabilmektedir. Bu yan etkiler ilaçlardan farklı olabilmekte ve temelinde vücuda hastalık verilmesi ile oluşmaktadır. Aşı sonrasında hafif ateş, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkiler geçici ve normal etkiler arasındadır. 2 yaş aşısının bu sebeplerden ötürü aç karnına yapılması tavsiye edilmektedir.

2 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılır?

18. ve 24. aylara arasında yapılan bu aşı 2 yaş aşısı olarak adlandırılmaktadır. Sarılık, bulantı, kusma ve halsizlik gibi bulgulara sahip Hepatit A hastalığı ilerleyen dönemde karaciğer yetmezliğin de sebep olabilmektedir. İlk aşı 9-12 aylıkken yapıldıysa ikinci aşının 3 ay sonra yapılması gerekir. Çocuk bir yaşından büyükken birinci aşı yapıldıysa, ikinci aşı için üç veya dört hafta beklenilir ve hemen yapılması gereklidir.

2 Yaş Aşısı Kaç Gün Gecikebilir?

2 yaş aşısı iki dozdan oluşan aşılardandır. Aşının ikinci dozu genel olarak ilk dozun vurulma tarihine bakılarak belirlenmektedir. Çocuk ilk doz aşısını 1 yaşından önce olduysa 3 ay, 1 yaşından sonra olduysa 1 ay bekletilebilir. Bu sürelerde aksatılmadan çocuğun iki doz aşısı tamamlanmalıdır.

2 Yaş Aşısı Zorunlu Mu?

Türkiye, Hepatit A hastalığı için orta riskli ülkeler arasında yer almaktadır. Hepatit A hastalığı sık görülen ve bulaşıcı bir hastalık olmasıyla tanınmaktadır.2 yaş aşısı olarak adlandırılan ve bebeklere uygulanan aşı sadece Hepatit A’dır. Hastalığın bulaşıcı ve uzun süre sonra etkisinin olması dolayısıyla aşı yaptırılması önerilmektedir fakat aşısı zorunlu değildir.

2 Yaş Aşısı Neden Yapılır?

Bebeklerin savunmasız oldukları dönemde hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için pek çok aşı yapılmaktadır. Hepatit A aşısı 2 yaş aşısı olarak bilinmektedir ve hastalıklara karşı korunma kalkanı niteliği taşımaktadır. Bebeklerde bu yaşa kadar yapılan tüm aşılar hastalıklara yakalanmadan önce yapılır ve önlem alınmasını sağlamaktadır. Dünyaya geldikleri andan itibaren uyum sağlamaya çalışan bebekler bu dönemde birçok hastalığa karşı savunmasızdırlar. Dirençlerini arttırmak amacıyla yapılan korunma yöntemleri arasında 2 yaş aşısı bulunmaktadır.

2 Yaş Aşısı Gecikirse Ne Olur?

Hepatit A aşısının zamanında yapılması son derece önemlidir. Bebekler için aşı takvimine uymak aşıdan alınacak verimi arttıracaktır. Hepatit A aşısının yaptırılmaması veya geç yaptırılması durumlarında ciddi sonuçlarla karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Hastalığa yakalanma riski bu dönemde oldukça fazladır. Bunun önüne geçmek için en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek aşı olunmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir