Zahter Nedir?

Zahter Nedir?
19.08.2022 13:08
Zahter görünüşü itibariyle kekik bitkisine benzetilmektedir. Yabani bir ot çeşidi olarak kabul edilen zahter, Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yetişir. Peki, zahter hangi yemeklerde kullanılır, ete konur mu? Hangi yöreye aittir, nerede yetişir ve faydaları nelerdir?

Zahter; görüntüsü itibariyle kekik bitkisine sık benzetilmektedir. Bu sebeple kara kekik olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olarak bilinen zahter, Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Yemeklere baharat olarak kullanılan zahter aynı zamanda çay olarak da tüketilmektedir. Zahterin çay olarak tüketimi insan sağlığı açısından son derece etkilidir. Bazı kültürlerde tuz, susam ve mercanköşk gibi ürünler ile birleştirilebilen bu bitki kahvaltılık sos halinde dahi kullanılabilir. Bir mutfak otu olarak tanımladığımız zahter aynı zamanda şifalı otlar ailesi altında anılmaktadır.

Zahter Ete Konur Mu?

Zahter mutfaklarda baharat olarak kullanılabildiği gibi, çay olarak da tüketilebilmektedir. Aynı zamanda farklı ürünler ile kombinasyonu ile kahvaltılık sos olarak bile tüketilebilen zahter için merak edilen pek çok bilgi bulunuyor. Zahterin ete konup konulmayacağı merak edilen sorular arasında yer buluyor. Zahter özellikle yaz aylarında et yemeklerinde konularak kullanılabilir. Zahter ete konularak, farklı ve aromatik bir tat yakalanabilir.

Zahter Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Zahter lezzet ve aroma açısından pek çok yemek türünün içerisine dahil edilebilir. Buna göre zahter, et yemeklerinin tümüne, ev yapımı çorbalara, hamur işlerine ve kahvaltılık soslara eklenerek kullanılabilir. Zahteri değerlendirmek için spesifik bir yemek adı vermek mümkün değildir. Hemen her öğünde evde bulunan malzemelerle yapılan yemeklerin içerisine dahi eklenebilir.

Zahter Hangi Yöreye Aittir?

Zahter pek çok farklı yörede aktif olarak tüketilmektedir. Kara kekik olarak da adlandırılan zahterin tüketimi ve kullanımı son yıllarda daha da artmıştır. Toz halinde kahvaltılara dâhil olabilen zahter zeytinyağı ile birlikte de tüketilmektedir. Buna göre zahter genel manada Antalya, Gaziantep, Kilis ve İskenderun gibi bölgelerin yörelerine aittir.

Zahter Otu Faydaları Nelerdir?

Zahter otu; görünüşü sebebiyle sıklıkla kekik ile karıştırılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olarak tanımladığımız zahter tek başına bir kelime olarak; Kutsal Kitap biliminde İbrani Kutsal Kitabı’nın çördük olarak kabul edilmekte bulunan Origanum syriacum olarak geçmektedir. Levanten mutfağında kullanılan hem baharat karışımı hem de bitki olarak değerlendirilen zahter, Orta Doğu’nun Akdeniz bölgesinde son derece popülerdir. Zahter otu faydaları;

Hazmı kolaylaştırır, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını destekler.

Antioksidan etkileri sayesinde vücuda zararlı maddelerin alımını engeller.

Toksin maddeleri vücuttan atar.

Düzenli olarak tüketildiği zaman bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nezle ve grip benzeri kış hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.

Vücuda enerji verir ve yorgunluk hissini alır.

Vücutta meydana gelen yara ve iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Böbrek sağlığını olumlu yönde etkiler.

Karaciğer yağlanmasını engeller.

Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olur.

Antioksidan etkileri sayesinde sinir sistemine iyi gelir.

Zahter Otu Nerede Yetişir?

Halk arasında daha çok dağ kekiği olarak da adlandırılan zahter otu, güzel kokusu ile de dikkat ve ilgi çekmektedir. Zahter otu ülkemizin Hatay, Gaziantep, Mardin ve Mersin illerinde aktif olarak bol miktarda yetiştirilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir