Yunus Balıklarının Özellikleri Nelerdir?

Yunus Balıklarının Özellikleri Nelerdir?
04.01.2022 18:00
Yunus balıkları özellikle görünüşleri ile hayvanlar âleminin en sevilen canlıları arasında yer alıyor. Yunus balıkları ile ilgili bilinmeyen pek çok detay merak konusu. Hayvanlar âleminin meraklıları yunus balıkları ile ilgili bilinmeyenleri internet platformları üzerinden araştırıyorlar. Yunus balıkları ne yer, kaç yıl yaşar, memeli midir? Yunus balıkları adet görür mü, beyninin yüzde kaçını kullanılır, cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Yunus balığı akvaryumu nasıl olmalı? Yunus balıklarının özellikleri ile ilgili merak edilenlere bu yazımızda cevap verdik.

Balinalar ailesinden olan yunus balıklarının en dikkat çekici ve bilinen özellikleri; gelişmiş gövde bölgeleri ve gaga biçimindeki burunlarıdır. Yunus balıklarının uzunlukları yaklaşık 1-4 metre kadardır. Balık ve küçük deniz hayvanları ile beslenirler. Yunuslar yaşam alanları içerisinde genel anlamda çift olarak dolaşırlar ancak üreme dönemlerinde grup halinde dolaştıkları da görülmektedir. Yunus balıkları omurgalı hayvanların içerisinde sınıflandırılırlar. Yunusgiller familyası, balinalar takımı içerisinde en kalabalık familyadır. Yunusgiller familyası üyeleri 10 milyon yıl önce, Miyosen devrinde ortaya çıkmıştır. Yunuslar insanlara yakın ve oyuncu canlılardır. Yunusların hayvanlar âlemi içerisindeki en zeki canlılardan oldukları kabul edilmektedir.

Yunus Balıkları Ne Yer?

Yunus balıkları; kıta sahanlıklarının sığ denizleri en başta olmak üzere tüm Dünya denizlerinde ve nehirlerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Yunus balıkları; etçil canlılardır. Genellikle balık yerler fakat özel olarak mürekkep balığı yedikleri de gözlenmiştir.

Yunus Balıkları Kaç Yıl Yaşar?

Yunusların yaşam süreleri doğal ortamlarında 25-30 sene civarındadır. Bu rakam kesin olmamakla birlikte, esaret altında yaşamak zorunda kalan yunus parkı üyeleri yunusların yaşam sürelerinin 5 yıla kadar düştüğü tespit edilmiştir.

Yunus Balıkları Memeli Midir?

Yunuslar, yunus balığı olarak adlandırmamıza rağmen ‘’balık’’ sınıfı içerisinde bulunmamaktadır. Yunuslar tıpkı balinalar gibi memeli sınıfında yer alırlar. Yunusların ‘’memeliler’’ sınıfı ‘’balinalar’’ takımı içerisinde yer aldığı bilinmektedir. Bu sebeple yunuslar için balık tabirinin kullanılması bazı kaynaklarca doğru kabul edilmemektedir.

Yunus Balıkları Âdet Görür Mü?

Yunus balıklarının adet görüp görmediğine dair net bir kaynak bulunmamaktadır. Memeli hayvan sınıfına dâhil olan canlıların âdet kanamasının vajinal açıklık bölgesinden dışarı doğru akmadığı, kanın rahim içerisinde bulunan duvar tarafından emildiği bilinmektedir. Bu nedenle yunusların dışa atım ile âdet kanamalarının olmadığı bilinmektedir.

Yunus Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Her şeyden önce akvaryumun bolca alanı olması gerekiyor. En az 400 litre ve üzeri bir akvaryum türü tercih edilmelidir. Akvaryumun içerisinde 7.3 - 8.5 Ph aralığında dinlendirilmiş şebeke suyu olması büyük önem taşıyor. Akvaryumun içerisinde açık mavi renk kum kullanmak yunusların rengini göstermesi açısından doğru bir adım olabilir. Yunusların kendilerine zarar vermelerini önlemek açısından pürüzlü kayalar tercih edilmemeli. Pürüzsüz ve yuvarlağa yakın şekilde kayaları tercih etmek, yunusların kendilerini yuvalarında hissetmelerini sağlayacaktır.

Yunus Balıkları Beyninin Yüzde Kaçını Kullanır?

Beynini insanlardan daha iyi kullandığı ispatlanmış tek canlı yunuslardır. Yunus balıklarının beyninin %25’ini kullandığı tahmin edilmektedir. Bu tahmini bir rakam olup yunus balıklarının tam ve net olarak beyinlerinin yüzde kaçını kullanabildiği ispatlanmamıştır.

Yunus Balıkları Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Yunuslarda cinsiyet ayrımının en bilinen özelliklerinden biri; dişi yunusların anal yüzgeç bölgeleri oval, erkek yunusların ise genel olarak sivridir. Erkek yunusların anal yüzgeci kuyruklarının ortasına kadar gelmektedir. Erkek yunusların rengi aynı ortamda bulundukları dişilere göre daha canlı ve parlak bir renktedir. Erkeklerin dudakları, kafa yapıları ve renk tonları dişilere göre çok daha belirgindir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir