Yirmilik Diş Üstte Çıkar Mı?

Yirmilik Diş Üstte Çıkar Mı?
20.12.2022 23:33
Yirmilik dişler, en son çıkan yetişkin dişlerimizdir. Yirmilik dişleri ile sorun yaşamayan yoktur. Peki yirmilik diş üstte çıkar mı, neden çıkar, sinire yakınsa ne olur? Yirmilik diş ön dişleri bozar mı, öksürük yapar mı, şişliğine ne iyi gelir? Merak edilenleri yazımızda inceleyebilirsiniz.

Körelmiş organlar sınıfına giren ve çiğneme fonksiyonuna katkısı olmayan ve çiğneme etkinliğine katılmayan dişlerdir.  Çenenin arka kısmında genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadırlar. Hem alt çenede hem de üst çenede çıkması beklenen dişlerdir.

Yirmilik Diş Neden Çıkar?

Çenenin arka bölgesinde, halk arasında “akıl dişi“ olarak da tanımlanan dişlerdir. Yirmilik dişlerin evrimsel süreçten kaynaklı olarak varlık gösterdiği söylenmektedir. Yani atalarımızın ağız yapısının daha geniş olmasından kaynaklı olarak ağızlarında daha fazla diş bulunmaktaydı.

Bundan kaynaklı olarak da ağzımız da üçüncü bir azı dişi olarak belli bir zaman sonra ortaya çıkmaktadırlar. Çocukluk döneminde çıkmamasının nedeni olarak da bu dönemde çenede yeterli yer olmamasından kaynaklanmaktadır. Yirmilik dişlerin çıkabilmesi için zeminin müsait olması gerekmektedir.

Yirmilik Diş Sinire Yakınsa Ne Olur?

Yirmilik dişlerin kökleri, diğer dişler için gelişmediği için daha kolay çekilebilirler. Ama bu hiç ağrı yapmazlar sıkıntı yaratmazlar demek değildir. Özellikle sinirlere yakın yirmilik dişlere, operasyon sırasında çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Ödem, kanama, şişlik, gibi problemlerle karşılaşılabilir. Ayrıca alt çenedeki yirmilik dişler sinire daha yakın olduğu için zedelenmeler görülebilmektedir.

Yirmilik Diş Ön Dişleri Bozar Mı?

Yirmilik dişler belli bir süreye kadar çenede gömülü şekilde kalarak genellikle 17-25 yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan diğer dişler gibi kökü olmayan dişlerdir. Çenede yer olmadığı için genellikle yana yatık şekilde varlık gösterirler.

Ve belli bir zaman sonra diğer dişleri itmeye başlarlar. Böylece Üst ve alt ön dişler bu itişten etkilenerek bozulmaya başlarlar. Önceden daha düzgün bir görüntüye sahip olan dişler bozulmaya ve çarpıklaşmaya başlar.

Yirmilik Diş Öksürük Yapar Mı?

Yirmilik diş belli bir yaştan sonra varlığını hissettirmeye başlar. Bu süreç ağrılı ve sancılı olabilir. Yirmilik dişin sancısı en çok boyun, baş ve kulakta hissedilir. Boğazda yoğun ağrı ile birlikte iltihaplanma yapabilir ve hatta yüksek ateş yaptığı da gözlemlenmiştir.  Boğazdaki iltihap ve şişlikten kaynaklı öksürük olabilir. Fakat yirmilik 20’lik dişler direkt olarak öksürük şeklinde kendini göstermez.

Yirmilik Diş Şişliğine Ne İyi Gelir?

Halk arasında “akıl dişi“ olarak da adlandırılan 3. azı dişlerine yirmilik diş denilmektedir. Vücutta en son çıkan dişlerdir. Bazı yirmilik dişler sorunsuz bir şekilde damağın yüzeyine çıkabilirken kimileri içeride gömülü kalabilmektedir. Böyle durumlarda genellik ağrı ve yirmilik dişin yerinde şişlik oluşabilir.

Ağrıyan ve şişen bölgeye buz kompresi yapılabilir

Tuzlu su ile ağız gargarası uygulanabilir.

Karbonatı bir miktar ılık su ile iyice çalkalayıp, pamuk yardımıyla dişin şişen bölümüne bastırabilirsiniz. Bir süre sonra şişliğini indirecektir.

Çay ağacı yağından pamuğa bir iki damla damlatarak şiş bölgeye tampon yapabilirsiniz. Kısa süreli de olsa ağrıyı ve şişliği alacaktır.

Bunlar geçici yöntemlerdir. 20’lik dişiniz şişmişse ve ağrı yapıyorsa mutlaka bir diş hekiminden destek almalısınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir