Yenidoğan Bebek Ne Zaman Dışarı Çıkarılır?

Yenidoğan Bebek Ne Zaman Dışarı Çıkarılır?
14.12.2022 19:20
Yenidoğan bebeklerin bakım süreçleri anne ve babaların kafasını en çok meşgul eden durumların başında geliyor. Yenidoğan bebek ne zaman dışarı çıkarılır, duyar mı, kaç dakika emer? Yenidoğan bebek emdikten sonra neden kusar, filede nasıl yıkanır, gözlerini ne zaman açar? Ayrıntılarını yazımızda sizler için paylaştık.

Bebekler ilk doğduklarında dış dünyaya uyum sağlamakta zorluk yaşayabilirler. Eski zamanlarda bebeğin kırkı çıkana kadar evden çıkarılmaması gerektiği savunulurdu. Ancak şimdi anne kendisini hazır hissettiğinde, hava koşullarını da göz önünde bulundurarak bebeğiyle dışarı çıkabilir.

Yenidoğan Bebek Duyar Mı?

Yenidoğan bebekler verdikleri otomatik tepkilerle yavaş yavaş çevreye duyarlı hale gelirler. Bebekler anne karnında, 6.ve7.aydan itibaren duymaya başlarlar.  Neredeyse 1 haftalıkken annesinin sesini diğer seslerden ayırmaya başlayacaktır.

Ayrıca yenidoğanlar, koklayabilir, tat alabilir, görebilir ve duyabilirler.

Yenidoğan Bebekler Kaç Dakika Emer?

Bebeğiniz ilk doğduğu andan itibaren hemen beslenmek isteyecektir. Ancak bu rutin zamanla oturabilecek ve gelişebilecek bir süreçtir. Bebeğinizin emme süresi yaklaşık olarak 15 dakika cıvarında olmalıdır. İlk zamanlar bu süreç 20 dakikayı bulabilir. Her 2-3 saatte bir emzirilmelidir.

Yenidoğan Bebek Emdikten Sonra Neden Kusar?

Her yenidoğan bebek, özellikle 1 yaşına kadar sıklıkla kusma refleksi gösterebilir. Bu durumun en yaygın sebebi sfinkter denilen, yemek ve mide borusu arasındaki sistemdir. Sfinkter henüz gelişmediğinden dolayı, emdiği süt bebeğe fazla gelecek ve kusarak fazla sütü çıkaracaktır.

Çok önemsenecek bir durum değildir. Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeğiniz ileriki dönemlerde geliştikçe mide hacmi de genişleyecek, ve kusması azalıp daha sonrasında tamamen yok olacaktır.

Yenidoğan Bebek Filede Nasıl Yıkanır?

Bebekleri yıkarken çok özenli davranmak gerekiyor. Cildinin henüz dış etkenlere maruz kalmamış olması, sabun, şampuan gibi maddelere henüz değmemiş olması bu durumu daha da hassaslaştırıyor.

Öncelikle bebeğinizin banyo suyunu çok iyi bir ısıda ayarlamanız gerekmektedir. Yeni doğan bebeğiniz için bebek küvetinin üzerine örtebileceğiniz fileler bulunmaktadır. Bu file, bebeği tamamen küvetinin içine sokmanızı da engellemiş olacaktır.

 Ayrıca pis su bebeğin içinde bulunduğu küvette birikmemiş ve herhangi bir boğulma durumunu da engellemiş olursunuz. Su çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Dirseğinizi sokarak sıcaklığı ölçebilir ya da bebekler için hazırlanmış olan su termometrelerinden kullanabilirsiniz.

Bebeğinizi bir yardımcıyla yıkamanız daha iyi olacaktır. Çünkü bir elinizle bebeğinizi tutup diğer elinizle yıkamalısınız. Yenidoğan bebek olduğu için herhangi bir sabun ya da şampuan önerilmemektedir. Fakat yenidoğan bebekler için özel olarak üretilmiş şampuanları da kullanabilirsiniz.

Banyo sonrasında giyecekleri ve havlusu hazır olmalıdır. Bu işlemden sonra bebeğinizi güzelce sarıp nazikçe kurulayarak kıyafetlerini giydirebilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Gözlerini Ne Zaman Açar?

Anne karnında karanlık bir ortamda yaşayan bebekler, dünyaya geldiklerinde gözlerini aydınlığa alıştırmaya çalışırlar. Yenidoğan bebeklerden çok azı doğdukları gibi gözlerini açabilirler. Açsalar bile sıkıca geri yumacaklardır.

Yenidoğan bebeklerin, verniks sıvısından dolayı göz kapakları birbirine yapışır ve çok fazla ödemli oldukları içinde gözlerini bir süre açamayabilirler. Yaklaşık 1 ay kadar gündüz ile geceyi birbirinden ayırt edemeyeceklerdir.

Daha sonrasında yavaş yavaş göz sinirleri de ışığa alışacak, rahatlıkla göz tepkileri oluşmaya başlayacaktır. Göz renkleri 6. Aya kadar net bir şekilde oluşmaz. 6-12 ay boyunca da değişmeye devam edebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir