Yeni Doğan Bebeklerde Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Yeni Doğan Bebeklerde Nefes Kesilmesi Neden Olur?
03.12.2022 22:29
Yeni doğan bebeklerde nefes kesilmesi neden olur? Ağlayan bebeklerde nefes kesilmesi, bebeklerde ani nefes kesilmesi neden olur? Bebeklerde nefes darlığı nasıl anlaşılır, nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes kesilmesi ve darlığı durumu bebeklerinde başına gelen bir durum olarak bilinmektedir. Tüm detaylara bu yazımızda sizler için yer verdik...

Hava girdikçe, yani bebek nefes alıp verdikçe, bu sıvı, akciğerin küçük kılcal damarlarınca emilir. Bazen bu sıvının emilmesi uzun sürer ve tam havalanma sağlanamadığı için “yeni doğan bebeğin geçici solunum sıkıntısı” dediğimiz durum oluşur.

Ağlayan Bebeklerde Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasından kaynaklanan bir durum olarak gözlemlenmektedir. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebebiyet verecektir.

Çocuğun ağlarken nefessiz kalması aileleri her zaman çok korkutan bir durumdur. Genellikle 6 ay-2 yaş arasında görülen bu durum aslında zararsız olarak seyreder. Çocuğun ağlarken nefessiz kalması bazen soluklaşma ile de karşılaşmaya neden olabilir. Katılma nöbeti Hipokrat zamanından beri bilinen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bebeklerde Ani Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Tipik olarak çocuk önce kızarır, nefesi kesilir, ardından lacivert-mor renge bürünür. Kızma, korkma gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde nedeninin daha çok bebeğin genel solunum düzeninde bozulmaya bağlı olduğu düşünülmektedir. Ani bir korku, istediğinin olmaması, elinden oyuncağının alınması gibi durumlarda da bu durum meydana gelebilmektedir.

Bebeklerde Nefes Darlığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde nefes darlığı sık gözlemlenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Nefes darlığını anlamak için aşağıdaki belirtilerin göz üzerinde bulundurulması gerekmektedir.

·        Normalden fazla salya akıtma durumu

·        Ağzı açık soluk alıp verme durumu

·        Uyku sırasında solunumun rahatsız edici sürelerde durması sorunu

·        Uyanıkken kesikli soluk alıp verme, nefeste sık sık görülen kısa duraklamalar yaşanması

Ayrıca solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında gözlemlenebilmektedir.

Bebeklerde Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığı, öksürük veya astım sebebiyle nefes problemi yaşayan bebekler için bal etkili bir çözüm olacaktır. İlaçların yanı sıra, antibakteriyel ve antioksidan etkisiyle iyileşmeyi hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve nefes darlığına da iyi gelecektir.

Ev yapımı tavuk suyuna çorba solunum yolu enfeksiyonları için muhteşem bir tedavi seçeneği olarak bilinmektedir. Organik tavuk ve sebzelerle hazırladığınız tavuk çorbası tıkanıklığı açar ve iyileşme sürecini hızlandırıp, nefes darlığına iyi gelecektir. Aynı zamanda bu durum için hekimin yazacağı tıbbi ilaçlar ile tedavi sürülebilmesi mümkündür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir