Volan, krank miline bağlı bir şekilde olan krankın hareketi ile dönmektedir. Motorun ateşleme anında aldığı gücü diğer zamanlarda da motorun dönmesi için kullanarak hareketin devamlılığını sağlamayı amaçlar. Şekli büyük ve silindir şeklinde bir dişlidir. Volan parçası genellikle dökme demirden üretilir ve dizel, LPG araç ve benzinli araçlarda bulunur.
Volan Arabanın Neresinde?
Volan, arabada krankın şanzıman çıkışında bulunan parçadır. Bunun dışarıdan görülmesi pek olası bir şekilde değildir. Ancak arabanın altına yatarak şanzıman ile motorun birleştiği yerde yer alan, tahliye deliği adı verilen küçük bir delikten volanın ufak bir kısmını görebilirsiniz. Ayrıca marş motorunu sökerseniz, yine ucundaki dişliyi görebilmeniz mümkündür.
Volan Dişlisi Nedir?
Volan ya da volan dişlisi aynı şeydir. Krank miline bağlı bir kasnak olarak tabir edilebilen volan dişlisi, milden aldığı hareketi debriyajın vasıtası ile şanzımana iletir. Krank mili ise araba ile ilgili olanların bildiği üzere pistonların hareket etmesini sağlayan bir parçadır. Motorun ateşlenme ve yakıt sisteminin devreye girmesine yardımcı olan volan dişlisi volan diye de bilinmektedir.
Volan Dişlisi Neden Bozulur?
Volan dişlisinin motor mekanizmasının içindeki önemi oldukça kritiktir. Motorda devrin gerçekleşmesi için üstlendiği bu görev sayesinde bu karmaşık mekanizmanın önemli bir parçası sayılmaktadır. Volan dişlisinin bozulması genellikle, marş motorunun dişlisinden sağlanan bağlantının zamanla aşınması ve buna bağlı olarak hareket aktarma kabiliyetinin zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Ya da benzer şekilde bu eskimeye bağlı olarak dişlilerde kırılmalar görülebilmektedir.
Volan Nerede Bulunur?
Aracın motoru ile şanzımanın birleştiği noktada bulunur. Burada yer alan parçanın arızalanması durumda da arabanızın modeline göre satış yapan yerlerden teminini sağlayabilirsiniz. Bunun satışını internetten yapabileceğiniz gibi araç için gereken malzemelerin satışının yapıldığı mağazalarda da volan bulunabilmektedir.
Volan Ne Zaman Değişir?
Volan, debriyaj seti ile motorun arasında bulunan bir dişlidir. Bunun bozulduğu zaman değişimi gerekir. Peki volanın bozulduğunu gösteren belirtileri ve sebepleri nelerdir?
1- Eskime sebebi ile bozulmanın hissedilmesi
2- Vurdurarak çalıştırma zamanında oluşan herhangi bir hasarın varlığı
3- Araba çalışırken marşa basılması sebebiyle oluşan hasarların varlığı
4- Marş dinamosu sebebiyle oluşan hasarlar
5- Marşa basıldığı halde motorun çalıştığının hissedilmemesi, çalışırken problem hissedilmesi
6- Arabanın çalışırken gürültülü çalışması ve titremesi.
Volan değişimi için yapılan işlemler aşağıda sıralanmıştır:
1- Öncelikle şanzıman sökülür,
2- Ardından debriyaj seti sökülür,
3- Volan dişlisine ulaşıldığında bunun sökümü yapılır ve yapılabiliyorsa bakım bile problemin hallolması için çalışılır,
4- Şaft cıvatası sökülerek yenilenir,
5- Yeni cıvatalar kullanılarak volan yerine kimi özel ekipmanlar ile yeniden monte edilir.