Viyola Tarihi Hakkında Bilgiler

Viyola Tarihi Hakkında Bilgiler
14.05.2022 13:32
Viyola yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesi olarak yer alır. Yaylı çalgılar arasında eşsiz sesi ile farklı enstrümanlar ile birlikte kullanılabildiği gibi tek başına da kullanılabilir. Viyola tarihi hakkında bilgiler yaylı çalgılar arasında bu alete ilgi duyanlar tarafından merak edilir olmuştur.

Viyola; yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesi olup, şekli kemana benzemektedir. Kemandan biraz daha büyük bir boyutta yer alan viyolaya alto da denilir. Fiziki yapısı daha çok kemana benzemektedir. Keman ailesi müzik aletleri arasında orta sese sahiptir ve viyola keman ile çello arasında bir noktada yer almaktadır. Gövde uzunluğu, 41 – 45 cm olup, notaları üçüncü çizgi do anahtarı ile yazılır. İnce seslerde sol anahtarı kullanılır. Viyolanın dört teli vardır ve tam beşli aralıklarla DO, SOL, RE, LA olarak akort edilebilir. Viyolanın kökenlerinin oldukça eskiye dayandığı bilinmektedir. Enstrümanın 16. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar ekollerin etkisiyle geliştiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca viyolanın 5000 yıllarında Kral Ravana tarafından icat edildiği ve adını da bu dönemde aldığı viyola tarihi hakkında yer alan bilgiler arasında bulunmaktadır.

Viyola Çeşitleri Nelerdir?

Viyola yaylı çalgılar arasında keman benzeri bir yapıda olup orta notada yer almaktadır. Viyola çeşitleri neler olduğu bu çeşit bir müzik aletine ilgi ve merak duyan kişiler tarafından araştırma konusu olmuştur. Tüm telli çalgıların isimleri ‘’viola’’ ve ‘’viol’’ terimlerinden türemiştir. Viyola kendine özgü bir müzik aletidir ve tek bir çeşittir. Ancak keman çeşitleri arasında grup olarak yer alır. Yani keman alt grubunda keman, viyola, çello, kontrbas adında dört müzik aleti üyesi bulunmaktadır.

Viyola İle Viyolonsel Arasındaki Fark Nedir?

Bir tür müzik aleti olarak viyola ile viyolonsel isim olarak devamlı birbirine karıştırılmaktadır. Bu da müzik aleti ve yaylı çalgı konusunda araştırmacı olan kişilerin viyola ile viyolonsel arasındaki farkı araştırmalarına sebep olmuştur. Viyola ile viyolonsel arasındaki fark; ikisinin aynı aileye ait olsa da boyut olarak temel şekilde birbirinden ayrılmasıdır. Viyolonsel diğer adı ile çello; dört telli ve tenor sesli yaylı bir çalgıdır. Viyola ise alto sesli dört telli ve yaylı çalgılar arasında yer alıyor olup temelde viyolonselden çok daha küçük bir boyutta yer alır.

Viyola Yaylı Çalgı Mıdır?

Viyola yaylı bir çalgıdır. Yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesi olan viyola şekil olarak daha çok kemana benzemektedir. Orta sese sahip olan viyola son zamanların keman ailesi üyeleri arasında en popüler enstrümanlarından biri olarak yer almaktadır.

Viyola Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?

Viyola geçmişten günümüze kadar varlığını koruyabilmiş, keman ailesinin yaylı çalgılar alt grubuna ait ikinci üyesi olarak yer almaktadır. Viyola şekil olarak kemana benzese de, kemandan biraz daha büyüktür. Viyola tek başına bir müzik aleti olarak kullanılabildiği gibi, diğer enstrümanlar ile birleşerek farklı müzik türleri ortaya çıkarabilir. Viyola çalmak isteyenler için ne kadar sürede öğrenilebileceği merak konusu olmuştur. Viyolanın ne kadar sürede öğrenileceği, bu alanda ne kadar profesyonel olmak istediğinize bağlı.

Viyola öğrenmek temelde en az 3 ayınızı alacaktır. Ancak sonrasında profesyonel olarak devam etmek isterseniz, öğrenme sürecine ara vermeden kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir