Turşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Turşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
18.08.2022 13:50
Evimizden eksik olmayan turşu hakkında bilmeniz gereken birçok bilgiyi sizler için bir araya getirdik. Turşunun faydaları nelerdir, nasıl yapılır, bozulur mu, çok tuzlu olursa ne olur, asit mi baz mıdır ve hangi ayda yapılır? Yazımızı okuyarak, turşu hakkında edinmeniz gereken bütün bilgileri edinebilirsiniz.

En çok tükettiğimiz turşu tartışmasız salatalıktır. Fakat, birçok gıdanın turşusu da yapılmaktadır. Lahana, acur, biber, patlıcan, domates, fasulye turşuları da salatalıktan sonra en çok turşusu yapılan sebzeler arasındadır. İnsan midesini dengeleyen, sindirim sistemine yardımcı olan turşu, özellikle ağır ve yağlı yemeklerin, bakliyatların yanında tercih edilen bir yan üründür. Ciddi bir probiyotik olan turşu, yararlı bakterileri artırarak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Turşu yemek sonrasında, dinçlik ve rahatlık verir ve Tabi ki, ne kadar tükettiğiniz burada önemli olan bir kriterdir. Tüketilen turşu, özellikle çok tuzlu olduğunda, tansiyonu etkiler ve bu sebeple fazla tüketilmemesi gerekir ve küçük bir miktarlarda tüketmek gerekir. Limonla ya da sirkeyle de turşu kurmak başarılı sonuçlar veriyor olsa da işin bilenlerine sorduğumuzda, koruk ve ekşi erik gibi doğal malzemeleri deneyerek de iyi turşu elde etmenin mümkün olduğunu söylüyorlar. Turşuyu limonla kurduğunuzda, daha çabuk tüketmeniz gerekir, sirke ise asit dengesini daha kolay sağladığından, büyük üretimlerde özellikle daha çok tercih ediliyor. Ancak sirke turşunun doğal fermantasyon sürecini de etkileyebilmektedir.

Turşunun Faydaları Nelerdir?

Turşu bütün olarak bağışıklık sistemini koruyarak güçlendirmektedir. Bu koruyucu etksi hem içeriğindeki probiyotik bakteriler açısından hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özelliklerinden oluşmaktadır. Fermente edilmiş bir yiyecek olduğundan bakteri açısından zengin bir gıda türüdür. Bu bakteriler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlar ve güçlü bir bağırsak florası güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir. Bu durumda, insan bağışıklık sistemi güçlendirir. Turşu ile birlikte gelen yararlı bakteriler aynı zamanda bağırsaklarda da K vitamini oluşumuna destek olur. K vitamini, yaralanmalar sonrasında kanın pıhtılaşmasında çok büyük bir rol alan bir vitamindir. Ayrıca, B grubu vitaminlerine katkı sağlamaktadır. Tiamin, sinir sisteminin korunmasını ve hafızanın güçlenmesini sağlarken, depresyona karşı da koruyucu görev üstlenmektedir. Hem tiamin hem riboflavin karbonhidrat ve yağ metabolizmasında hızlandırma etkisine sahiptir.

Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler sert, taze ve diri olmalıdır, mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalı ve koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakmalısınız. Tuzlu suya katılan taze yumurta, suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli anlamına gelmektedir. Turşu yaparken kaynatılmış soğutulmuş içme suyu konması çok önemlidir. Sebze ve meyveler birkaç yerinden delinmelidir. Turşu kurarken cam kavanozlar tercih edilmeli ve çabuk olması fermantasyonu için bir avuç nohut atılması önerilir. Turşuya eklenecek tane karabiber defne yaprağı ve kereviz yaprakları hoş bir aroma ve lezzet vermektedir ve katılması önemlidir. Turşu kavanozları sıkıca kapatılmalı ve serin karanlık bir yerde saklanmalıdır.

Turşu Suyu Asit Mi Baz Mıdır?

Turşu suyu asittir.

Turşu Bozulur Mu?

Turşu bozulmamaktadır. Açılmadığı sürece istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.

Turşu Çok Tuzlu Olursa Ne Yapılır?

Turşunuzu kurup açtıktan sonra çok tuzlu olduğuna kanaat getirdiyseniz, suyunu boşaltıp başka bir suda bekletebilirsiniz.

Turşu Hangi Ayda Yapılır?

Turşu kurulumu güz döneminde yapılmaktadır. 

Yorumlar

  • turşu kokarmı

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir