Trombon çalmak kolay olarak gözükse de aslında zor bir işlemdir. Trombon çalma şeklini bilmeyen kişilerin çalma ihtimali çok zordur. Trombon çalarken yapılması gereken; trombonun ağız kısmına dudakların üçte ikisi yerleştirilmeli, üflemek için doğru nefes alınmalıdır yetersiz ve yanlış alınan nefes çalmaya engelleyecektir ve son olarak da trombona ıslık çalarmış gibi dudaklar kapatılarak üflenmelidir. Bu teknikler trombon çalmanın en temel ve en önemli teknikleri arasında yer almaktadır.
Trombon Çeşitleri Nelerdir?
Trombonlar hakkında en çok merak edilen konulardan birisi çeşitlerinin olup olmadığı ve çeşitleri varsa bunların neler olduğudur. Bu konu hakkında şunu belirtmek isteriz ki trombon çeşitleri olan üflemeli bir çalgıdır. Trombon pistonlu ve sürgülü olmak üzere temelde iki çeşide ayrılmaktadır. Ancak pistonlu trombonlar kendi içinde de çeşitlere ayrılmaktadırlar. Pistonlu trombon çeşitleri kendi içinde; soprano trombon, alto Trombon, tenor trombon, bas trombon ve ontrbas trombon olmak üzere beşe ayrılmaktadırlar.
Trombon Özellikleri Nedir?
Trombon özellik bakımından bazı enstrümanlardan farklı bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri; dudakların üfleme sonucu titretilmesi sonucu çalınıyor olması, yapısında bulunan sürgü sayesinde farklı notaların ortaya çıkmasını sağlaması, kendi içinde çeşitlere ayrılan bir yapısı olması ve daha çok klasik müzik ve caz gibi müzik türlerinde kullanılıyor olması gibi özelliklerdir.
Trombon ile Trompet Arasındaki Fark Nedir?
Trombon ile trompet birbiriyle sürekli karıştırılan üflemeli çalgı türleridir. İsim olarak ve bazı açılardan benziyor olsalar da aslında ikisi de birbirinden farklı olan üflemeli çalgı aletleridir. Trombon ile trompet arasındaki en temel farklar; ses, adım, boyut ve işlev gibi farklardır. Örneğin trombonun yapısında iterek ve çekerek ses tonlarını değiştirebileceğiniz bir bölüm bulunurken trompetin yapısında böyle bir bölüm bulunmamaktadır.
Trombon Tarihi Hakkında Bilgiler
Trombon ilk olarak 15. yüzyılda karşımıza çıkan bir üflemeli çalgı aletidir. Trombon ilk kullanılmaya başlandığında günümüz kadar geliştirilmiş bir alet değildi ve sadece orkestra eşliğinde kullanılmaktaydı. 18. yüzyılda müzik ile uğraşan kişiler trombonu orkestra dışında tek başına da kullanmaya başlamıştır. Trombon ilk üretildiği zamanlarda büyük trompet olarak görülen bir çalgı türüdür. Bu yüzden de trombon kelimesi İtalyan kökenli bir kelime olmakla birlikte büyük trompet anlamına gelmektedir. Trombonların en çok geliştirildiği zaman dilimi ise son 20 yıllık dönemde gerçekleşmiştir.
Trombon Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Günümüzde trombon insanlar tarafından çok beğenilen ve çalmayı öğrenilmesi istenilen bir alettir. Trombon çalmak dışarıdan basit olarak gözükse dahi aslında teknikleri olan bir alettir. Bu yüzden de trombonu çalmasını bilen birinden ders almak gereklidir. Ortalama olarak bir kişinin trombon çalmayı öğrenmesi için 3-4 ay gibi bir süre gerekmektedir. Ancak kişinin yaptığı antrenmanlara ve ayırdığı zamana göre bu süre değişebilmektedir.