Tourette Sendromu Nedir?

Tourette Sendromu Nedir?
29.08.2021 08:30
Tourette sendromu genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir sinir sistemi hastalığıdır. Bizler de tourette sendromu belirtileri, tourette sendromu askerlik, tourette sendromu ameliyatı, tourette sendromu nasıl anlaşılır?, tourette sendromu nedenleri, tourette sendromu belirtileri nelerdir?, tourette sendromu nasıl başlar?, tourette sendromu ne demek?, tourette sendromu nasıl tedavi edilir?, tourette sendromu genetik mi?, tourette sendromu ilaç tedavisi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Tourette sendromu genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir sinir sistemi hastalığıdır. Tik kişilerin iradeleriyle kontrol edemedikleri hareketler olup, Tourette sendromunda kişilerin iradeleri dışında oluşan sesli ve bedensel tiklerdir.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tourette sendromu tiklerini tetikleyen etkenler; yorgunluk, stres ve heyecandır.

Vokal tikler( bağırma, koklama, öksürme, başkalarının söylediklerini tekrar etme ve koklama) ve motor tikler ( kol kafa sallama, omuz silkme, yüz ekşitme ve göz kırpma) olarak ayırabiliriz.

Tourette Sendromu Askerlik Yapabilir Mi?

Yapılan bir araştırma sonucunda askerlik görevini yapmakta olan bir kişinin başka bir askeri yaralaması sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda Tourette sendromu olan kişilerin askerlik yapmalarında ya da herhangi bir işte çalışıyor olmalarında bu hastalık bir engel oluşturmamakta olup, hastalığın seyri ve şiddeti ölçüsünde askerlik görevleri yapmaları uygun görülmüştür.

Tourette Sendromu Ameliyatı Nedir?

Tourette sendromunda da son yıllarda Parkinson, obsesif kompulsif bozukluklar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan DBS (derin beyin stimülasyonu) olarak adlandırılan beyin pili ameliyatları kullanılmaya başlanmıştır. Bu ameliyatın amacı beynin bazı özellikli bölgelerine elektrotlar ve piller yardımıyla uyarılması, beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanmasına dayanır.

Tourette Sendromu Nasıl Anlaşılır?

İlkbelirtiler3 ila 9 yaş arası çocuklarda basit motor belirtiler yani göz kırpma, kafa ileri geri oynatma, omuz silkme gibi davranışlarda bulunurlar. İlerleyen zamanda bu basit motor belirtilerinin şiddetleri artarak devam eder. Çocuk yaşta olan bireylerin okul ve aile çevresi çocukta normal olmayan davranışlarla karşılaştıklarında mutlaka önemsemeli ve bir uzmandan yardım almalıdırlar.

Tourette sendromlu kişilerin zeka seviyeleri normaldir. Tourette sendromu Hastaların yaşam sürelerini etkilemez fakat uzun yıllar suren kronik bir hastalıktır.

Tourette Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Tourette sendromunun nedenleri henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalarda beynin motor hareketlerinin düzenlendiği kısmında nörokimyasal bir düzensizlikten olduğu düşünülmekte ve hastalığın kalıtsal olduğu görülmektedir.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

·        Göz kırpma

·        Omuz silkme

·        Başı öne arkaya sallama

·        Göz ve burun seğirmeleri

·        Dişleri sürtme, gıcırdatma

·        Nesnelere dokunma

·        Burna dokunma

·        Titreme

Tourette Sendromu Nasıl Başlar?

Tourette sendromu çoğunlukla 3 ila 9 yaş aralığında başlar. Bu yaş aralığı ilerlediğinde 11 ila 13 yaşlarında görülmeye başladığında hastalığın şiddeti daha hızlı ilerler. Nedeni bilinmemekle birlikte hastalığın görülme oranı erkeklerde daha fazladır ve bu hastalık genetik kökenlidir. Aile içinde bireyler birbirinden etkilenmektedirler.

Tourette Sendromu Ne Demek?

Çocuk yaşlarda başlayan ve istem dışı gerçekleşen, tekrarlılığı sürekli olan, ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak adlandırılan nörolojik bir süreçtir. Halk arasında aniden bağırma ve tik hastalığı olarak bilinmektedir.

Tourette Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Bazı tiklerin şiddeti zamanla artarken bazı tiklerin zamanla ortadan kalktığı iyileştiği görülmüştür. Tourette hastaları düzenli olarak bir nöroloji uzmanıyla tedavilerine devam etmelidirler. Beyin pili ameliyatları ve çeşitli ilaçlar Tourette sendromu tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca çeşitli etkinliklerle mevcut streslerini azaltmak tikleri veya onların şiddetini azalttığı görülmüştür.

Tourette Sendromu Genetik Mi?

Tourette sendromunun nedeni bilinmemekle beraber kalıtsal olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür. Aile bireylerinden birinde bu hastalık görülüyorsa diğer bireylerde bu durumdan etkilenmektedirler yani aile içi geçiş mümkündür diyebiliriz.

Tourette Sendromu İlaç Tedavisi Nedir?

İlaç tedavisinde Tourette sendromuna eşlik eden anksiyete varsa anksiyete ilaçları, antipsikolotikler klonidin, guanfasin ve klonazepam sayılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir