Tazminat Davası İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

Tazminat Davası İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
24.12.2022 19:27
İlk dereceli mahkemelerde alınan kararlara itiraz etmek için istinaf mahkemelerine başvurulmaktadır. Tazminat davası, boşanma davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer? İstinaf mahkemesi ne kadar sürer, alt mahkemenin kararını bozar mı? İstinaf mahkemesi avukat girer mi, beraat verebilir mi, bozma kararı verebilir mi? İstinaf mahkemelerinin alacağı kararlar ile ilgili merak edilenleri sizler için cevapladık.

İstinaf mahkemeleri, ilk dereceli hukuk ya da ceza mahkemelerinde alınan kararların bozulması için başvurulan daha yüksek dereceli bir mahkemedir. İstinaf mahkemeleri 2 haftada karara varmaktadır. Ceza istinaf süresi kararın verildiği günden itibaren 7 gün sürmektedir. Tarafların yokluğuna karar verildiği zaman istinaf süresi, istinaf gerekçeli kararın tebliği işe başlar. İdari yargı sürecinde istinaf süresinin 30 gün dolduğu bilinmektedir.

İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

İstinaf mahkemesi, ilk dereceli mahkemelerde alınan kararların adil bulunmaması durumunda sanığın karara itirazı ile başvurulan mahkemedir. İlk dereceli mahkemelerde verilen kararları bozabilme ya da onama yetkisine sahiptir. İstinaf mahkemeleri 2 haftada karara varmaktadır. Ceza istinaf süresi kararın verildiği günden itibaren 7 gün sürmektedir.

Boşanma Davası İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

İlk dereceli mahkemelerde alınan kararların adil bulunmaması sebebi ile davalar istinaf mahkemesine taşınabilmektedir. Boşanma davasında yerel mahkemenin vermiş olduğu karar, tarafların ikisi tarafından da istinaf edilirse dava süreci uzamaya devam eder. Bu süre zarfında mahkeme kararı kesinleşememektedir. Boşanma davalarında istinaf süreci ortalama 6 ay ila 1 sene arasında devam etmektedir.

İstinaf Mahkemesi Alt Mahkemenin Kararını Bozar Mı?

İstinaf mahkemeleri, ilk dereceli mahkemelerde alınan kararları incelemek için oluşturulan daha yüksek dereceli mahkemelerdir. İstinaf mahkemelerinin, ilk dereceli mahkemelerde alınan kararı doğru bulduysa onamaya, yanlış bulduysa bozmaya hakkı bulunmaktadır. Eğer istinaf mahkemesi alınan kararı adil bulmazsa dava dosyası yeniden alt mahkeme tarafından açılmaktadır. Yani kısaca istinaf mahkemesi, alt mahkemenin aldığı kesin kararı bozma yetkisine sahiptir.

İstinaf Mahkemesi Avukat Girer Mi?

İstinaf mahkemeleri, şikayet durumunda ilk dereceli mahkemelerin kararlarını inceleyen bir mahkemedir. İstinaf mahkemelerinde de ilk dereceli mahkemedeki davanızda görev alan avukat görevine devam eder. Yani kısaca istinaf mahkemesine avukat girmektedir.

İstinaf Mahkemesi Beraat Verebilir Mi?

İstinaf mahkemeleri, ilk dereceli davalarda alınan kararların sanık tarafından yanlış bulunması ile sonuca itiraz etmek için başvurulan daha yüksek dereceli mahkemelerdir. İstinaf mahkemesi, ilk dereceli mahkemelerin aldığı kararları bozabilme yetkisine sahiptir. İstinaf mahkemeleri, gerektiği zaman ilk dereceli mahkemelerde verilen mahkumiyet kararını bozup sanığın doğrudan beraatine karar verebilmektedir.

İstinaf Mahkemesi Bozma Kararı Verebilir Mi?

Bir sanık, mahkemede alınan kararın adil olmadığına kanaat getirirse istinaf mahkemesine başvurma hakkına sahiptir. İstinaf mahkemeleri, ilk dereceli mahkemelerde alınan kesin kararı onama ve bozma hakkına sahiptir. İstinaf mahkemesi alınan kararı adil bulmazsa, dava dosyası yeniden açılır ve ilk dereceli mahkemede yeniden karara bağlanması gerekir. Yani kısaca istinaf mahkemesi bozma kararı verme yetkisine sahiptir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir