Takıntı Nedir?

Takıntı Nedir?
29.08.2021 05:30
Bir diğer adı “obsesyon” olan takıntı, başka takıntıya sahip olan kişi olmak üzere çevresindeki herkesi yıpratan, yoran rahatsızlık belirtisidir. Bizler de takıntı hastalığı nedir?, takıntılarla başa çıkma, takıntılardan kurtulmak, takıntılardan kurtulma duası, takıntılar neden olur?, takıntıların beyne zararı nedir?, cinsel takıntılar nedir?, cinsel takıntılar nasıl tedavi edilir?, takıntılar genetik mi?, takıntı ilaçları nelerdir?, takıntı yapmamak için ne yapmalıyız? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Bir diğer adı “obsesyon” olan takıntı, başka takıntıya sahip olan kişi olmak üzere çevresindeki herkesi yıpratan, yoran rahatsızlık belirtisidir. Hayatımızın birçok döneminde birçok şeyi kafamıza takabilir ya da takıntı haline getirebiliriz. Bu durum normaldir. Fakat bazı durumlarda takıntı o kadar çok büyür ve öylesine güçlü yaşanır ki; birey için geri dönülmez noktalara kadar giden süreç başlar.

Saplantılı ruh hali ile, kişiyi aşırı derecede rahatsız eden ve istemsiz bir şekilde eyleme çağıran Takıntı; kendini birçok şekilde belli edebilir. Bilinmelidir ki hiçbir saplantı ve takıntı, sağlıklı değildir ve kişiye zarar vermekten başka hiçbir işe yaramaz. Bunun için takıntı yapılan durum ya da olay iyice tespit edilmeli ve görmezden gelinmeden, tedavi edilmeye çalışılmalıdır.

Takıntı Hastalığı Nedir?

Kişinin bilinçsizce takıntı durumu oluşturması ve bu durumdan istese de kurtulamamasına takıntı hastalığı denir. Bu takıntı hastalığı da “Obsesif Kompulsif Bozukluk” olarak bilinir. Halk arasında “Saplantı Hastalığı” da denmektedir. İhmal edilmemesi gereken çok ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır.

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler bir veya birden fazla şeye takıntılı davranışlar sergilerler. Örneğin, kirliliğe karşı takıntısı olan bir insan sürekli olarak her yeri dezenfekte eder ve ne kadar temizlik yaparsa yapsın bu durumdan hiçbir şekilde tatmin olmaz. Onun için temizlenen yer hiçbir zaman tam anlamıyla kirlerden arınmaz. Ama o, temizleme eyleminden istese de vazgeçemez, adeta zorlanır.

Takıntılarla Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

Psikonet Yayınları tarafından yayımlanan, Christine Purdon ve David A.Clark tarafından yazılan kitapta; adından da anlaşılacağı üzere takıntılar ile başa çıkmak anlatılmaktadır. 192 sayfadan oluşan Takıntılarla Başa Çıkma kitabında, Obsesif Kompulsif Bozukluk yaşayan insanlar için, bu durumu kontrol altına almanın yollarından bahsedilmektedir. 

Takıntılardan Kurtulmak İçin Yöntemler Nelerdir?

Birçok insan, yaşadığı takıntılardan kurtulmanın yollarını arar çünkü tek başına bu saplantılı davranışlardan vazgeçmek zordur. Bunun için ufak ve etkili adımlarla başlamak gerekir. Peki, nasıl takıntılardan kurtulabilirsiniz? Aşağıda yazılan adımları uygularsanız günden güne daha özgür hissedeceksiniz hatta ilerlemiş Takıntı Hastalığı’nız yoksa takıntınızdan kurtulabileceksiniz.

-         Takıntı yaptıklarınızı kağıda yazın ve sebeplerini, çözüm olabilecek şeyleri düşünmeye başlayın

-         Yaşanılan olayların pozitif yanlarını düşünün ve pozitif bakın

-         Takıntılardan kurtulmanın yolu olduğunun farkına varın

-         Sizi pozitif etkileyen insanlarla ilişki kurun. Negatif etkileyenler, takıntı dozunuzu arttıracaktır.

-         Egzersiz yapın

-         Düzenli bir uyku saatiniz olsun

-         Hobi edinin ve boş kalmamaya özen gösterin

Takıntılardan Kurtulma Duası Nedir?

Saplantılı düşüncelerden, vesveselerden ve onun oluşturduğu sıkıntılardan kurtulmak için, İslam dininde okunacak bir dua mevcuttur. Hatta namaz dualarından biri olan ve yaygınca bilinen bir duadır bu… İnsanları vesvese ve takıntılardan kurtaran duaya Nas Suresi denir.

Nas Suresi’nin okunuşu ise şu şekildedir:

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1- Gul e’ûzu bi-Rabbi’n-nâs.

2- Meliki’n-nâs.

3- İlâhi’n-nâs.

4- Min şerri’l-vesvâsi’l-hânnâs.

5- Ellezî yuvesvisu fî sudûri’n-nâs.

6- Mine’l-cinneti ve’n-nâs.

İslam inancına göre kişinin takıntılı ve saplantılı davranışlar gösteren kişiler sıklıkla Nas Suresi’ni okursa; sıkıntı ve takıntılarından kurtulabilir. 

Takıntılar Neden Olur?

Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin birçok insanda görülebilecek takıntıların, keskin ve net bir sebebi yoktur. Birçok olay, birçok düşünce ve durum takıntılara yol açabilir. Kişi bazen iş hayatında bazen özel hayatında takıntılar oluşturur ve buna körü körüne bağlanır. O yüzden nedenleri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genetik olarak kişiler takıntılara sahip olabilir, öğrenilmiş davranışlardan, çocukluk ve ergenlik travmalarından ya da beyindeki bazı işlev bozukluklarından dolayı insanlar takıntı hastalığına yakalanabilir.

Takıntıların Beyne Zararı Nedir?

Takıntılar ve daha da ileri boyutu olan Takıntı Hastalığı’nda beyinde bazı işlevler bozulur. Vücutta bize mutluluğu hissettiren seratonin hormonunun salgılanmasındaki bozukluklar da takıntılara sebep olur. Takıntıların üzerine gidilmezse ve bu ciddi boyutlara ulaşırsa, beyin de zarar görmeye başlar. Kişi kendini bir kısır döngüde bulabilir.

Cinsel Takıntılar Nedir?

Kişinin yaşadığı takıntılar, sadece düşünceyi etkilemez. Cinsel takıntılar başlığı altında çok ciddi bir durum da birçok insanda mevcuttur. Cinsel takıntılar arasında en yaygın olanları; eşcinsel olmaktan ya da eşcinsel sanılmaktan korkma, cinsel hastalık kapma endişeleri, ereksiyon sorunu yaşamaktan korkma, cinsel organlarda temizlik takıntısı, pedofili olmaktan korkma ve benzeri durumlardır.

Cinsel takıntılar, bireylerin sağlıklı bir cinsel hayat yaşayamamasına veya hem kendini, hem partnerini endişeye sürükleme gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle erişkin bireyler için ciddiye alınması gereken bir tehdittir. Hatta bu takıntılı düşünceler sadece zihni değil aynı zamanda bedeni de yıpratabilir. Cinsel takıntılar yaşayan kişiler orgazm olamama, ereksiyon sorunu, cinsel temizliği abartıp hastalanma ve erken boşalma gibi fiziksel sorunlar ile karşılaşabilirler. Bu yüzden mutlaka bu konuda bir uzman yardımı alınmalıdır.

Cinsel Takıntılar Nasıl Tedavi Edilir?

İkili ilişkilerde, partnerleri çok zor durumlara sokabilecek cinsel takıntıların tedavisi elbette ki vardır. Fakat herhangi bir uzmana danışmayıp, kişinin cinsel takıntısını kendi kendine yenmeye çalışması durumu yapılan en yaygın yanlışlardan biridir. Öncelikle bilinmelidir ki, bu durum herkesin başına gelebilir ve bu bir sapkınlık, sapıklık değildir. Doğru destek alındığı zaman kişiler cinsel takıntılarından arınabilir. Bu yüzden terapi yöntemi ile bir uzmandan randevu alınarak, sorunlara çözüm aranmalıdır.

Takıntılar Genetik Mi?

Erkeklerde biraz daha erken, kadınlarda ise erkeklere nazaran daha geç kendini belli eden takıntı hastalığının birden fazla sebebi olabilir. Ve tabii ki bu sebepler arasında, genetik maddesi de yer almaktadır. Kişiler, özellikle birinci dereceden akrabalarında takıntı veya ruhsal sıkıntılar mevcutsa; bu takıntı hastalığına yakalanabilir. Bazen ise sebebi genetik olmaz ve kişi sonradan takıntı ile tanışır.

Takıntı İlaçları Nelerdir?

Eğer işinde uzman olan kişiler, terapi tedavisinin yanı sıra bireyleri ilaç tedavisi ile tanıştırmak istiyorsa; klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin grubunda yer alan ilaçlardan bir veya birkaçı reçete edilebilir.

Fakat kesinlikle bilinmesi gerekir ki, takıntısı olduğunu düşünen herkes kafasına göre ilaç kullanmamalıdır. Bu faydadan ziyade ciddi zararlar verebilir. Doktor kontrolünde ve reçetesi ile başlanan ilaçlar, birkaç hafta içerisinde etkilerini göstermeye başlayacaktır.

Takıntı Yapmamak İçin Ne Yapmalıyız?

-         Takıntı yaptığınız şeyleri iyice tanıyın.

-         Adım atmak için geç kalmayın.

-         Cesur olun ve sorunlarınızla yüzleşin.

-         Her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin.

-         Düşüncelerinizi kontrol etme yetisi kazanmaya çalışın

-         Hobiler edinin ya da egzersiz yapın.

-         Kendi başınıza üstesinden gelemiyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir