Sosyal Bilimler alan olarak merkezine insanı alan bir yaklaşımdır. Bu da araştırmacı kişiler için Sosyal Bilimler hakkında en çok merak edilen konuların neler olduğunu sorgulama sebebi haline geliyor. Sosyal Bilimler; Toplumsal Bilimler ya da Toplum Bilimleri olarak da adlandırılıyor. Sosyal Bilimler; insanın muhatabı bulunan her şey ile olan ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkezine insanı ve insanların oluşturmuş olduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Bilimler alanına pek çok bilim dalını ekleyen uygulamalı disiplinler ve bilimler bütünüdür. Yani Sosyal Bilimler alanının içerisinde Tarih ve Coğrafya gibi insanların temelini oluşturduğu bilimleri eklemek mümkün. Sosyal Bilimlerin beşeri bilimler ve sanat alanlarından tek farkı; insanlığı ele alırken nicel ve nitel bilimsel yöntemleri kullanmasıdır.
Sosyal Bilimler Alanları Nelerdir?
Sosyal Bilimler oldukça büyük bir alanı kapsıyor. Bu kapsama Sosyal Bilimler alanlarının neler olduğunu sorgulatıyor. Sosyal Bilimler alanları; başta Tarih ve Coğrafya olmak üzere Antropoloji, Arkeoloji, İktisat, Dil Bilimi, İşletme, Müzik, Siyaset, Psikoloji, Sosyoloji ve Kriminoloji gibi alanları kapsar.
Sosyal Bilimler İle İlgili Meslekler Nelerdir?
Sosyal Bilimler ile ilgili meslekler yeni meslek tercihinde bulunacak adaylar için hayli dikkat çekici bir noktada yer alıyor. Sosyal Bilimler ile ilgili meslekler; Sosyolog, Psikolog, Tarih Araştırmacısı, Akademisyen, Hemşire, Sosyal Hizmet Görevlisi, Siyasetçi ve İşletmeci gibi alanlardır.
Sosyal Bilimler İçin Araştırma Yöntemleri Nelerdir?
Sosyal Bilimler için araştırma yöntemleri alan ile alakalı akademik araştırma yapacak kişiler tarafından dikkat çekiyor. Sosyal Bilimler için araştırma yöntemleri; nicel, nitel ya da karma araştırma yöntemleridir. Sosyal Bilimler için bilimsel araştırma yöntemleri amacına göre betimsel, ilişkisel ya da keşfedici araştırma yöntemi de olabilir. Sosyal Bilimler için araştırma yöntemleri klasik olarak doküman tekniklerini kullanarak akademik araştırma adımlarını izlemektedir.
Sosyal Bilimler Nedir?
Sosyal Bilimler; insanı içerisine alan tüm uygulamalı bilim alanlarını içerisine alır. Sosyal Bilimleri akademik anlamda büyük bir disiplin olarak değerlendirebiliriz. Sosyal Bilimler; Sosyoloji ve Psikoloji de içerisinde dâhil olmak üzere Tarih, Coğrafya gibi hemen herkesin hâkim olduğu ve içerisinde doğrudan doğruya direkt insanı alan disiplinler bütünüdür. Sosyal Bilimlerin içerisinde insanın bulunduğu tüm bilim alanlarını içerisine aldığını söyleyebiliriz.
Sosyal Bilimler Ve Toplum Nedir?
Toplumu oluşturan kişiler insanlardır. İnsanlar bir bütün olarak bir arada yaşama becerisi altında toplumu oluştururlar. Toplum bir arada ve düzenli şekilde yaşamını bireysel anlamda sürmeye devam eden insan bütününü kapsar. Sosyal Bilimler ve toplum birbiriyle doğrudan doğruya ilişkilidir. Merkezine insanı alan Sosyal Bilimler; insanların oluşturduğu toplumu bir şekilde uygulamalı anlamda ele alır.
Sosyal Bilimler Ve Değerler Nedir?
Sosyal Bilimler ve değerler; genel anlamda sosyal
değerler olarak adlandırılır. Sosyal değerler insan yaşamında maddi ve manevi
anlamda önem verilen yaşantı biçimlerinin ya da aktivitelerinin bir oluşumudur.
Sosyal Bilimler ve değerler ayrı düşünüldüğü zaman, insanların oluşturduğu
toplumun değer ve önem verdiği geleneksel yaşam biçimlerini kapsar.