Siyez bulguru lif ve posa bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde birçok mineral ve vitamin bulundurmaktadır. Oldukça yüksek bir antioksidan içeriğine sahiptir. İçerdiği yüksek antioksidan içeriğinden dolayı hücre yapısını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir. Kolesterol içermemektedir. Sahip olduğu lifler ile kandaki yağları düşürür. Toplam yağ oranı düşüktür ve doymamış yağ içermektedir. Emziren annelerde sütü arttırmaya yardımcı olur. Demir bakımından zengindir. Protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşüktür. Lutein bakımından zengin olduğu için göz sağlığına iyi gelmektedir. Raf ömrü oldukça uzundur ve küflenme yapmaz.
Bağırsak florasını etkileyerek kabızlığa iyi gelmektedir. Kan şekerinin ani yükselmelerini engellemektedir. Demir vitamini be B vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Siyez Bulguru ile Yapılan Yemekler Nelerdir?
Normal bulgur ile yaptığınız tüm yemeklerde siyez bulgurunu kullanabilirsiniz.
Siyez Bulguru ile Normal Bulgur Arasındaki Farkı Nedir?
Siyez bulgurunun normal bulgur gibi üretildikten sonra besin değerleri düşmemektedir. Bulgura göre daha geç pişme özelliğine sahip olan siyez bulgurunun raf ömrü oldukça uzundur. Köftelik bulgur olarak üretilen siyez bulgurunu dolma içerisinde ve çorbalarda kullanabilir, haşlayarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz.
Normal bulgur, bildiğiniz üzere buğdaydan elde edilmektedir. Buğday, besleyici değeri yüksek bir tahıl çeşididir. Normal bulgur, siyez bulguru ile karşılaştırıldığında kilo vermek ve diyet yapmak için uygun olmayan çeşitli besinler açısından çok daha zengindir. Bu sebeple siyez bulguru, normal bulgur yerine son zamanlarda daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Siyez bulguru, aynı zamanda normal bulgura oranla daha dayanıklı ve serttir.
Siyez bulgurunu diğer bakliyatlar ile karşılaştırdığımızda, oldukça önemli bir besin kaynağı olduğu görülmektedir. Ayrıca siyez bulguru radyasyona oldukça dayanıklıdır. Bağırsak kanserini önleyerek kabızlığı engellemektedir.
Siyez Bulguru ile Pilav Nasıl Yapılır?
Siyez bulguru ile pilav yapabilmek için gerekli olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
1 su bardağı siyez bulguru,
2 su bardağı kaynamış su,
1 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
Var ise himalaya tuzu,
Zerdeçal,
Karabiber.
Siyez bulgurunu bir tencereye alarak üzerine iki sur bardağı kaynar su ekleyin ve 15 dakika bekleterek suyunu süzün. Pilavı pişirmek istediğiniz tencereye zeytinyağı, toz kırmızı biber ve toz zerdeçalı koyun. Orta ateşte yağı kızdırın. Doğranmış sarımsağı da içerisine ekleyerek kavurun. Süzülmüş olan bulgurunuzu tencereye alarak 1-2 dakika karıştırır şekilde kavurun. Tencereye domates suyu koyun ve pilavınızın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayan pilav tenceresinin kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekinceye kadar 15-20 dakika pişirin. Pilavınız suyunu çektikten sonra ocağı kapatarak pilavınızı 15 dakika demlendirin. Ardından servis yapın.