Siyah Pasaport Kimlere Verilir?

Siyah Pasaport Kimlere Verilir?
24.01.2023 23:45
Siyah pasaport, belirli özellikler taşıyan devlet görevlileri için verilen diplomatik pasaporttur. Siyah pasaport hakkında merak edilenlere birlikte bakalım. Siyah pasaport kimlere verilir, nasıl alınır, ne işe yarar? Siyah pasaport alma şartları nelerdir, avantajları nelerdir, geçerlilik süresi nedir, hangi ülkelerde geçerlidir? Sizin için derledik.

Siyah pasaport uluslararası yani diplomatik pasaport devletin belirli kademelerinde görev yapan devlet çalışanları için sağlanan bir tür pasaporttur. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ve hiçbir harca tabi tutulmayan bir belge niteliğindedir. 

-TBMM üyelerine

 -Anayasa mahkemesi başkan ve üyelerine

-Valilere,

-Büyükşehir belediye başkanlarına,

-Cumhuriyet başsavcısı

-Orgenerallere

-Oramirallere

-Yasama meclisleri eski başkanlarına

-TBMM üyesi olmayan bakanlara

-Danıştay, Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Askeri Yargıtay, Uyuşmazlık mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay 1. Ve 2. Başkanları

-Eski Cumhurbaşkanları

-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri

-TBMM Başkanlığı genel sekreteri

-Bakanlık Müsteşarları

-Diyanet İşleri Başkanı

siyah pasaport alabilir.

Siyah Pasaport Nasıl Alınır?

Siyah pasaport herkesin sahip olabileceği bir pasaport değildir. Belli kademelerde görev yapan devlet çalışanları için sağlanan uluslararası özellikli bir belgedir. Siyah pasaportun diğer ismi bundan dolayı diplomatik pasaporttur. Siyah pasaport için herhangi bir harç bedeli ödenmese de defter bedelinin İş bankasına yatırılması gerekmektedir.

-Siyah pasaport başvuruları, Dışişleri bakanlığı E-pasaport bölümünden yapılacak ve çıktısı alınacaktır.

-Kimlik bilgileri bölümü doğru ve eksiksiz şekilde doldurulacaktır

-Siyah pasaport aile üyelerinden birinin sayesinde kazanılmışsa hak sahibinin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.

-İmza bölümü ıslak imza gerektirmektedir

-Başvuru formunda bulunan barkod kısmı çok önemlidir. Kesinlikle zarar görmemelidir.

-2 adet biyometrik, görev atama belgesi ve kimlik ile başvuru işlemi tamamlanır.

-Her yıl maliye bakanlığı tarafından belirlenen defter bedelinin İş bankasına yatırıldığına dair elinizde bir de dekont bulundurmalısınız. Siyah pasaport için harç bedelinden muaf tutulursunuz.

-Tüm ve eksiksiz belgeleriniz ile Dışişleri Bakanlığı C Blok, zemin Kat:15 numaralı odaya belgelerinizi teslim etmelisiniz. Pasaportunuz Dışişleri Bakanlığı tarafından sahiplerine teslimi yapılır.

Siyah Pasaport Ne İşe Yarar?

Alınması en güç pasaport türlerinden biri siyah yani diplomatik pasaportlardır. Hak sahibine birçok ülkeye giriş-çıkış ve dolaşım hakkı tanıyan diplomatik pasaportların ayrıca harç bedeli gibi ek bir ödeme yapmasına da gerek yoktur. Siyah pasaport sahibinin ailesi de bu haktan yararlanabilmektedir.

Siyah Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Siyah pasaport alabilmek için devletin belli kademelerinde görev yapıyor olma şartı bulunmaktadır. Her devlet görevlisi de siyah pasaport sahibi olamaz. TBMM üyeleri, bakanlar ve başsavcı gibi devletin üst kademelerinde görev yapan, yurt dışında konferans ya da kongre gibi özel bir toplantıya katılacak olan görevliler için verilen özellikli bir belge niteliğindedir.

Siyah Pasaportun Avantajları Nelerdir?

Siyah pasaport çok özellikli ve güçlü pasaportlardır. Görevleri süresince devlet çalışanlarının birçok ülkeye vize muafiyeti ile giriş-çıkış ve dolaşım hakkı elde etmesini sağlar. Ayrıca harç ücreti ödemezler ve aileleri de bu haktan yararlanabilir.

Siyah Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Siyah pasaport bir devlet görevlisinin statüsünü gösteren ve diğer pasaportlardan bu sayede ayrılan özellikli bir pasaporttur.  Geçerlilik süresi en fazla 2 sene olarak belirlenmiştir. Ancak bu karar Dışişleri Bakanlığına ait olup, atama durumu sebebiyle yurt dışında olan devlet görevlisinin görev süresine kadar da, gerekli görülmesi halinde pasaport süresi uzatılabilir.

Siyah Pasaport Hangi Ülkelerde Geçerli?

Siyah pasaport dünyada serbestçe dolaşım hakkı kazandıran özellikli bir pasaporttur.  Siyah pasaport Avrupa’da toplamda 42 ülke, Asya’da 40’dan fazla ülkeye, Afrika’da 40 ülke, Amerika’da 27 ülkeye vizesiz giriş-çıkış ve dolaşım hakkı sağlar. Ancak her sene anlaşmalar sonucunda ülke sayısı ve isimleri değişkenlik göstermektedir. En güncel bilgi için Dışişleri Bakanlığı web sayfasından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir