Tüylü yaprakları bulunan sinir otu; damar otu, yara otu, çıban otu ve pişik otu olarak da bilinir. Bu bitki, sulak yerlerde yetişir ve birçok yabani çeşidi de bulunabilir. Temmuz, ağustos aylarında çiçeklenerek açan ve çok yıllık otsu bitki olarak kabul edilen bu bitkinin hem tohumu hem de yaprakları kullanılır. Genel olarak 40 cm büyüklüğündedir. Çok faydalı olduğu bilinen sinir otunun içeriğinde; flavon, silisik asit, allantoin ve tanen gibi birbirinden değerli, etken maddeleri içerisinde bulundurur. Halk arasında genellikle, mide sorunlarında ya da yaraların ve kuru öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır.
Yaprakları çiğnendiğinde, diş ağrına ve diş taşlarına iyi geldiği görülmüştür. Ceviz büyüklüğü kadar hatta ceviz renginde bir meyvesi bulunur. Bir adat sinir otu yaklaşık bin tohum üretmektedir. Yüksek ateş, öksürük, soğuk algınlığı ve ağrı tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
Nefes darlığına ve astıma çok iyi gelen sinir otu ayrıca, lapa halindeyken sürüldüğünde yaraları iyileştirir. Ağız içi yaralarında ciddi etki gösterir ve kanı temizleme özelliği bulunur. Fakat, sinir otu doğru oranda kullanıldığında faydalıdır, fazla kullanıldığında tansiyonu düşürebilir.
Sinir Otu Çiğ Yenir Mi?
Yaz aylarında toplanan sinir otu; lapa yapıldığı ya da pekmez yapıldığı gibi salatalara da katılabilir ya da çiğde yenilebilir. Bu tamamen bir tercih meselesidir. Değişik bir tadı yoktur.
Sinir Otu Hangi Mevsimde Olur?
Birçok yararı olan ve birçok şekilde kullanılan sinir otu özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaz mevsiminde olur. Özenle toplanan tohumlar ve yapraklar ayrıştırarak fayda sağlayacağı alanlara göre kurutulabilir ya da yaş şekilde kullanıma hazırlanabilir. Hem tohumu hem yaprakları kullanılan tohum otu kurutularak kullanılacağı takdirde saklanabilmektedir.
Sinir Otu Lapası Nasıl Yapılır?
Sinir otunun yaprakları ile çiçekleri şurup yapımında kullanılır. Sinir otu lapası, sinir otunun yaprakları ile elde edilmektedir. Yaprakları, güzelce yıkayıp kurutmadan ezmeye başlamalısınız. İyice ezilen yapraklar, yaz aylarında toplanmış olmalıdır ve haşlanmamalıdır. Ayrıca, bu yapraklar pekmez yapımında da kullanılır. Sinir otu pekmezi yararları da birbirinden fazladır.
Sinir otu haşlandığında, etkilerini kaybeder ve istenilen etkiyi veremez.
Sinir Otu Nerede Satılır?
Yaz aylarında taze olarak satılan sinir otunu bazı pazarlarda bulabilmeniz olası bir durumdur. Kurutulmuş olan sinir otu bitkisini herhangi bir aktardan temin edebilirsiniz. Kurutulmuş olarak temin ettiğiniz sinir otunu saklaya bilir fakat taze olarak temin ettiğiniz sinir otunu saklayamazsınız. Hemen tüketmeniz gerekir.